Lähes jokainen muuttaa joskus omaan asuntoon. Omaan asuntoon muuttamiseen voi olla monia syitä. Useat nuoret muuttavat ensimmäisen kerran omilleen silloin, kun opiskelupaikka sijaitsee eri kaupungissa. Myös nuoren itsenäistyminen tai yhteenmuutto ovat hyviä syitä muuttoon ensimmäiseen omaan asuntoon.
Muutto omaan kotiin on iso muutos elämässä. Nuori voi olla siitä todella innostunut, mutta uusi elämänmuutos voi myös jännittää, koska omilleen muutto tarkoittaa sitä, että täytyy ottaa vastuu itsestään ja omista asioistaan.
Kun muutto pois kotoa ensimmäistä kertaa tulee ajankohtaiseksi, kannattaa lukea alla olevasta listasta kaikki huomioon otettavat asiat.
Sopivan asunnon löytäminen
Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa alueelta, joka tuntuu itselleen kaikkein mielenkiintoisimmalta asuinpaikalta. Tärkeää on myös muistaa aloittaa asunnon etsiminen jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua muuttoajankohtaa.
Yleensä nuoren ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto, joita voi hakea yksityisten markkinoiden lisäksi kaupungilta, opiskelijasäätiöiltä sekä nuorisoliitoilta. Vuokra-asuntoja on suurimmissa kaupungeissa tarjolla runsaasti, mutta erityisesti syksyisin kun opiskelut alkavat, niistä on yleensä kova kysyntä.
Ennen kuin alat etsiä asuntoa tosissasi mieti omia asuntokriteerejäsi. Minkä kokoisen asunnon tarvitset ja mikä on maksimivuokra jonka pystyt maksamaan? Miten tärkeää on asunnon sijainti? Mitkä ovat pakolliset asiat, joita ilman et pysty elämään ja millaisten asioiden suhteen olet valmis tekemään kompromisseja? Mitä enemmän kriteerejä tulevalle asunnolleen asettaa, sitä hankalampaa sopivan asunnon löytäminen on. Kannattaa myös muistaa että mitä suuremmat ovat kriteerit, niin sitä suurempi on myös vuokra.
Nykyisin asuntoesittelyt löytyvät aina internetistä, mutta varmista, että pääset myös paikan päälle katsomaan asuntoa ennen sopimuksen tekemistä.
Omille muuttavan muistettavia asioita
Omilleen muuttajan täytyy muistaa ja ottaa huomioon monta asiaa. Ensimmäisenä kannattaa suunnitella käytännön asiat. Ennen muuttoa täytyy miettiä mahdollisia tavarahankintoja uuteen kotiin. Sitten täytyy suunnitella, että mikä olisi hyvä muuttoajankohta ja miten aikoo toteuttaa muuton, muuttopalvelu esimerkiksi kannattaa tilata jo ajoissa ennen muuttoa. Ennen muuttoa täytyy myös tehdä muuttoilmoitus ja sähkösopimus, hankkia nettiliittymä ja miettiä vakuutukset.
Onko rahaa riittävästi ensimmäiseen omaan kotiin?
Muuttaminen.fi
Kun muuttaa yksin ensimmäistä kertaa omaan kotiin, on yksi tärkeimmistä asioista miettiä, että onko rahaa riittävästi vuokran ja muiden kulujen maksamiseen? Kela myöntää nuorille asumistukea, joten ensimmäisenä kannattaa selvittää Kelan kanssa oma tukien saanti mahdollisuus. Jos opiskelee, niin on oikeutettu myös opintotukeen. Usein myös on hankittava osa-aika työpaikka, jotta saa rahansa riittämään.
Kaikki muistettavat tavarat, mitä kotiisi tulisi hankkia
Mieti mitä tarvitset omassa kodissasi ja mitä sinulla on toisaalta jo ennestään. Seuraavassa listassa on itsestäänselvyyksiä, mutta myös tavaroita, mitä ei ihan heti tulisi ajatelleeksi tarvitsevansa. Mieti mitä sinun tarvitsee ostaa ensimmäiseen asuntoon.
Eteinen
Eteisestä kannattaa tehdä kotoisa, koska sinä ja kaikki muutkin näkevät sen ensimmäisenä kun tulet kotiin. Pienestäkin eteisestä saa helposti toimivan.
- Naulakko tai kaappi takeille ja muille ulkovaatteille
- Henkareita
- Kenkäteline
- Valo
- Eteisen matto
- Peili, jos haluat
Vessa
Katso mitä kannattaa hankkia uuteen vessaasi.
- Suihkuverho ja suihkutanko (jos ei ole suihkukaappia)
- Teline shampoolle, saippuoille yms.
- Roskis
- Vessapaperi
- Vessaharja
- Muutamia vartalo- sekä käsipyyhkeitä
- Ilmanraikastin
- Hygieniatuotteet (Rasvat, hammastahna ja -harja, saippua yms.)
- Pyykkikone (ei pakollinen, jos taloyhtiössä on pesutupa) sekä pyykkikoreja
- Lattiamatto
Keittiö
Pakollisia keittiötarvikkeita ovat ainakin seuraavat:
- Keittiövälineet (sakset, tölkinavaaja)
- Ruokailuvälineet
- Astioita
- Kattila ja paistinpannu
- Leikkuulauta
- Ruokapöytä ja tuolit
- Mikroaaltouuni
- Tarvittavat kodinkoneet
- Tiskienpesutarvikkeet
- Roskapussit, talouspaperi
- Ruokaa!
Makuuhuone
- Sänky/Patja
- Kahdet petivaatteet
- Peitto ja tyyny
- Mahdollinen yöpöytä
- Mahdollinen yölamppui
- Herätyskello
- Pimennysverhot
Ensiapupakkaus
Siivousvälineet
- Imuri
- Lattiankuivain
- Pesuainetta
- Rikkaharja- ja lapio
Sammutuspeitto
Taskulamppu ja paristoja
Palohälytin vuokra-asunnossa
Palohälyttimen hankintavastuu on vuokralaisella eikä asunnon omistajalla. Jos asunnossa on valmiiksi palohälytin, niin uuden asukkaan ensimmäinen tehtävä on tarkistaa, että se toimii.
Mitä sopimuksia pitää muistaa tehdä ensimmäiseen kotiin?
Osoitteenmuutos
Muuttoilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Sen voi tehdä kätevästi internetissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Tämä maistraatille tehtävä ilmoitus ilmoittaa osoitteen automaattisesti myös Postille, seurakunnalle, vakuutusyhtiöille, Kelalle sekä monille muille yrityksille.
Sähkösopimus
Sähköyhtiö kannattaa valita heti kun mahdollista. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa ennen kuin tekee sähkösopimuksen. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköyhtiö, mutta käyttösähkön osuus on eri hintaista eri sähköyhtiöillä. Jos sähkösopimus tehdään vasta juuri ennen muuttoa, perivät useat sähköyhtiöt lisämaksua kiireellisyydestä.
Kotivakuutus
Jos ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto, on vuokranantaja vakuuttanut asunnon. Kuitenkin oma irtaimisto kannattaa vakuuttaa erillisellä kotivakuutuksella. Vakuutusyhtiöt tarjoavat nuorille erilaisia yhdistelmävakuutuksia, jotka sisältävät esimerkiksi kodin irtaimistovakuutuksen, vapaa-ajanvakuutuksen sekä matkavakuutuksen. Vakuutusyhtiöt myös antavat nuorille kotivakuutuksesta alennuksia.
Nettiliittymä
Asunto ja asuinpaikka vaikuttavat oleellisesti siihen, että mikä nettiliittymä kannattaa ensiasuntoon hankkia. Ennen muuttoa kannattaa selvittää taloyhtiön internet tilanne ja se, että kuuluuko yhtiö johonkin kaapeliverkkoon tai että mikä olisi paras netti kyseisellä alueella. Kun nettiliittymän hoitaa uuteen asuntoon ajoissa, niin välttyy turhalta nettikatkokselta.
Vuokrasopimus
Vuokrasopimus tehdään asuntoon muuttavan ja asunnon omistajan välille. Vuokrasopimuksessa sovitaan asunnon oikeudet ja vastuut sekä niiden yksityiskohdat. Vuokrasopimus ei kuitenkaan saa rikkoa vuokralaissa yleisesti sovittuja käytäntöjä.
Vuokrasopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassaoleva. Pitkän määräaikaisen vuokrasopimuksen tekemistä kannattaa vuokralaisen miettiä tarkkaan, sillä silloin vuokrasuhteen lopettaminen ennen aikojaan on vaikeaa.
Vuokrasopimuksessa määritellään vuokran suuruus, maksupäivä ja vuokran korotusperusteet. Usein vuokramaksun lisäksi asukkaan täytyy maksaa vesimaksu erikseen.
Taloyhtiön säännöt
Avain onnistumiseen asumiseen on se, että kunnioitetaan naapureita. Jos jokainen toimii näin, on kaikilla viihtyisää asua. Taloyhtiön sääntöihin kannattaa perehtyä heti kun on muuttanut uuteen taloon. Äänet esimerkiksi kuuluvat elämään, mutta jokaisessa taloyhtiössä on määritelty hiljaiset ajat, jolloin täytyy olla rauhallista.
Joissain taloyhtiöissä asukkailla on myös kiertäviä velvollisuuksia kuten liputusten hoitaminen, lumityöt ja nurmikon leikkaaminen. Näitä itse hoitamalla asukkaat voivat säästää huoltoyhtiö kustannuksissa.
Muuttopäivä
Omaan kotiin muuttaminen kannattaa suunnitella huolellisesti. Selviääkö muutosta omin avuin vai kannattaako palkata muuttopalvelu hoitamaan muutto? Tarvitseeko vuokrata muuttolaatikot tai kannattaako hankkia muuttoauto vuokralle muuttopäivän ajaksi? Jos uusi asunto sijaitsee yhtään kauempana uudesta kodista, kannattaa miettiä muuttolaatikoiden pakkaaminen ja suunnitella tarkasti muuttopäivän aikataulutus etukäteen. Näin saa varmistettua stressittömän muuttopäivän.