Edullinen muutto – 10+1 vinkkiä edulliseen muuttoon

Edullinen muutto vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista. Mitä paremmin on valmistellut muuttonsa, niin sitä halvemmaksi muutto tulee. Ota tästä hyödyksesi parhaat vinkit edulliseen muuttoon. Näillä pienillä teoilla on mahdollista saada muutto edullisesti ja samalla säästää hermoja.

1. Karsi tavaroita ennen muuttoa

Paras aika karsia turhia tavaroita omaisuudestaan pois on ennen muuttoa. On nimittäin aivan turha kuljettaa ylimääräisiä ja tarpeettomia tavaroita paikasta toiseen vain sen takia, ettei ole ehtinyt karsia niitä tai ei ole raaskinut luopua niistä. Tavaroiden karsiminen saa aikaan sen, että muuttokuorma pienenee ja kustannukset vähenevät. Samalla voi jopa tienata rahaa, jos laittaa ylimääräisiä tavaroita myyntiin kirpputorille. Osan käyttämättömistä tavaroista voi viedä hyväntekeväisyyteen, josta saa itselleen lisäksi hyvän mielen. Myös ekologisuus on hyvä syy kierrättää.

Tavaroiden karsimiseen on olemassa monenlaisia apumenetelmiä. Yksi erinomainen ja suosittu kodin organisointitapa on Konmari-menetelmä. Siinä jokainen kodin tavara käydään läpi ja tehdään päätös, että tarvitaanko tavaraa todella ja tuottaako tavara iloa. Myös minimalismi ja sen suosiminen auttaa tavaroiden karsimisessa ja sitä kautta helppo muutto mahdollistuu.

2. Hyödynnä ilmaisia pakkausmateriaaleja

Astioiden ja huonekalujen suojaamiseen kannattaa käyttää vanhoja sanomalehtiä ja ilmaisjakelulehtiä. Myös talouspaperia kannattaa hyödyntää pienimpiä esineitä pakatessa, sillä se on edullisempaa kuin kuplamuovi. 

Pyyhkeitä, fleecepeittoja ja torkkupeittoja voi hyödyntää ja niitä voi teipata esimerkiksi huonekalujen pehmusteeksi.

Muuttolaatikoita kannattaa ensimmäiseksi kysellä tutuilta, sillä jokainen on muuttanut joskus ja useat säilyttävät laatikoita tulevaisuuden varalle. Halpa tapa saada käyttöönsä muuttolaatikoita, on ostaa laatikoita käytettynä. Kannattaa tarkistaa esimerkiksi Tori.fi nettikirpputorilta jos käytettyjä muuttolaatikoita olisi myytävänä jossain lähistöllä.

Aivan ilmaisia muuttolaatikoita ovat banaanilaatikot, joita voi käydä kyselemässä lähikaupoista. Käytön jälkeen ne voi viedä pahvinkeräykseen. 

Halvimmat muuttolaatikot löytyvät kilpailuttamalla muuttoyrityksiä ja vertailemalla niiden hintoja.

3. Pakkaa huolellisesti

Kun tavarat ja huonekalut on pakattu huolellisesti, niin muuttamisessa säästyy aikaa ja sitä kautta rahaa. Myös tavaroiden vaurioittumisen riski pienenee, kun kaikki on laitettu huolellisesti valmiiksi. Kannattaako pakata itse vai ostaa pakkausapua? Halvin tapa on tietysti pakata itse, mutta aina se ei ole mahdollista. Tällöin kannattaa ostaa pakkausapua, joka saattaa olla avainasemassa onnistuvaan muuttoon. 

Muuttopäivänä pakatut tavarat kannattaa viedä valmiiksi aulaan tai oven eteen odottamaan, näin säästää paljon aikaa

4. Valitse kuljetusauto oikein

Valitse edullinen muuttoauto

Ensimmäisenä kuljetusautoa kannattaa kysellä kavereilta ja tutuilta. Tässä kannattaa hyödyntää muun muassa sosiaalista mediaa. Joku tuttu saattaa hyvinkin omistaa pakettiauton, jota saa lainata muuttoa varten pientä korvausta tai vastapalvelusta vastaan.

Seuraava vaihtoehto on katsella nettisivustoilta yksityisten henkilöiden vuokraamia pakettiautoja, koska usein yksityiseltä vuokraaminen saattaa olla edullisempi vaihtoehto kun isommalta yritykseltä vuokraaminen. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja tutkia huolellisesti, että auto varmasti on luotettava sekä että vuokraaja on luotettava. Nämä asiat  takaavan sen, että toimiva muuttoauto on sovittuna päivänä käytössä sovitulla korvauksella.

Näiden lisäksi kannattaa miettiä kokonaisuutta huolellisesti, sillä halvin muuttoauto ei välttämättä lopulta tule kaikkein edullisimmaksi. Pienellä pakettiautolla voi joutua ajamaan muuttopäivänä monta reissua sen sijaan, että suurempaan muuttoautoon olisivat kaikki tavarat mahtuneet kerralla kyytiin. Parempi on valita isompi muuttoauto, mutta silloin toki tarvitaan kuski, jolla on isomman auton ajamiseen tarvittava ajokortti. Pitkän matkan muutossa halvempaa ottaa yksi iso auto, johon kaikki tavarat mahtuvat kerralla kyytiin.

Edullisin muuttoauto on juuri oikean kokoinen. Kaikki tavarat mahtuvat kyytiin ja ylimääräistä tilaa ei jää.

Huomioi myös, että valitsemallasi muuttoautolla on esteetön pääsy portaikon tai oven eteen molemmissa kodeissa.

5. Peräkärry vuokralle

Kaikkein halvin vaihtoehto on peräkärryn vuokraaminen muuttoa varten, mutta toisaalta peräkärryyn pakkaaminen on paljon työläämpää kuin muuttoautoon pakkaaminen. Aikaa kuluu ja varsinkin huonolla säällä peräkärry muutossa on melko työläs vaihtoehto. Toisaalta jos on vain pieni määrä tavaraa ja hyvä sää – niin peräkärryllä muuttaminen on ihan hyvin mahdollista. Opiskelijamuutot esimerkiksi saattavat helpostikin onnistua ihan vain peräkärryn vuokraamalla.

Peräkärryn voi joskus saada käyttöönsä myös ihan ilmaiseksi. Jotkin kaupat esimerkiksi lainaavat niitä jos ostaa samalla kaupasta jotain kuljetettavaa. Jotkut yritykset myös antavat peräkärryn lainaksi muuttoa varten ihan mainosmielessä, jolloin kärrystä ei tarvitse maksaa mitään. 

6. Pyydä ystäviä apuun

Pyydä ystäviä mukaan muuttoon ja auta itse pyydettäessä

Muuttoavuksi kannattaa pyytää ystäviä. Jokainen muuttaa vuorollaan ja kun itse auttaa ystäviään muutossa, niin he varmasti tarjoavat apuaan myös takaisin. Palkkioksi voi tarjota esimerkiksi juhlat uudessa kodissa.

7. Kilpailuta ja vertaile muuttopalveluita

Jos on tarpeen käyttää muutossa apuna muuttomiehiä, niin kannattaa vertailla eri muuttofirmojen hintoja. Hintaeroja on yllättävän paljon. Useat muuttofirmat tarjoavat kokonaispaketteja, joten joskus myös hieman kalliimpi vaihtoehto voi olla kokonaiskustannuksena pienempi. Muuttofirmoilla on myös vakuutukset kuljetusvahinkojen varalle.

Ajankohdan lisäksi muuton hintaan vaikuttavat tavaramäärä ja se kuinka monta muuttoapulaista asiakkaalla on omasta takaa. Tarkan hinta-arvion muuttopalveluista saa kysymällä muuttofirmoilta, sillä heillä on yleensä tarjolla potentiaalisille asiakkaille ilmainen muuttokartoitus.

8. Muuta keskellä kuukautta arkipäivänä

Muuttopalveluiden (muuttolaatikot, muuttomiehet, muuttoauto) hintoihin vaikuttaa kysyntä eli jos haluaa säästää muuttokuluissa, niin kannattaa olla joustava muuttopäivän suhteen.

Kuukauden ensimmäiset ja viimeiset päivät ovat aina kaikkein kysytyimpiä, koska silloin useimmat vuokrasopimukset alkavat ja päättyvät. Silloin palveluiden hinnat ovat yleensä korkeammat. Myös viikonloput ovat suositumpia muuttopäiviä kuin arkipäivät. Jos siis haluat saada parhaan tarjouksen muuttopalvelusta, niin kannattaa muuttaa arkipäivänä keskellä kuuta.

9. Huolellinen loppusiivous

Muista myös vanhan asunnon huolellinen loppusiivous, jotta ei tule muuton jälkeen ylimääräisiä kuluja ja laskuja. Muuttosiivous on tärkeää tehdä huolellisesti, kun muutat pois vuokra-asunnosta. Tämän takia siivoustarvikkeet kannattaa jättää etukäteen pakkaamatta ja ottaa ne mukaan vanhasta asunnosta vasta viimeisenä.

10. Kilpailuta sähkö, kotivakuutus ja netti muuton yhteydessä

Muuton yhteydessä on hyvä hetki kilpailuttaa kaikki kodin sopimukset, sillä muistathan että esimerkiksi sähkösopimus ja kotivakuutus eivät siirry automaattisesti uuteen osoitteeseen.

Kun tilaa uuden sähkösopimuksen ja lopettaa vanhan, niin sähkön hinta kannattaa tarkistaa samalla. Muuton yhteydessä on helpointa saada halvin sähkö kilpailutettua. Myös kotivakuutuksen kilpailutus kannattaa, sillä useat vakuutusyhtiöt antavat alennuksia ja tarjouksia uusille kotivakuutusasiakkaille. Netin kilpailutus voi myös tuoda säästöjä muuttajalle. Tarvitsetko esimerkiksi kiinteää nettiyhteyttä uudessa kodissa vai riittääkö sinulle mobiililaajakaista kotiin?

Muuton yhteydessä kannattaa myös miettiä, että voiko jotkut sopimukset lopettaa kokonaan? Tarvitaanko uudessa kodissa kaikki samat palvelut kuin aiemmassa kodissa? Tarkista vakuutusten ja netin lisäksi myös viihdepalvelut sekä kanavapaketit – koska viimeksi katsoit HBO-sarjoja tai ehditkö kuuntelemaan musiikkia Spotifysta?

Halvemman sähkösopimuksen lisäksi voit miettiä miten voisit säästää sähköä muuttamalla ja seuraamalla omaa kulutusta. Lue lisää sähkönkulutuksesta omakotitalossa täältä.

+1 Avustukset muuttoon

Jos muuttaa työn perässä, niin Työ- ja elinkeinotoimistosta voi saada rahallista avustusta. Avustusta voi saada enintään 700 euroa ja muuton täytyy täyttää tietyt kriteerit.

Muista tarkistaa myös muut etuudet ja tuet opiskeluun sekä asumiseen. Voi olla että uudessa kunnassa voit saada enemmän tukea asumiseen kuin vanhassa. Tai tulorajat voivat olla eri suuruisia joten voit saada uusia tukia joihin edellisessä paikkakunnassa ei ollut mahdollisuutta. Jos teit esimerkiksi töitä ja muutit opiskelemaan uudelle paikkakunnalle tai uuteen kaupunkiin, niin tuet kannattaa tarkistaa.

++1 Muuttosuunnitelma

Suunnittelemalla hyvin, aloittamalla pakkaamisen ajoissa, hyödyntämällä jo olemassa olevia materiaaleja, pyytämällä apua ja miettimällä kokonaisuutta tulee muutostasi sekä edullisempi että stressittömämpi. Näitä vinkkejä hyödyntämällä säästyy rahaa, aikaa ja hermoja! Hyödynnä myös muuttajan muistilistaa suunnittelusi apuna.