Omakotitalon sähkönkulutus ja miten säästää sähköä omakotitalossa?

Sähkönkulutusta voi laskea omakotitalossa

Kodin sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia. Suurin osa omakotitalon energiankulutuksesta koostuu kodin ja käyttöveden lämmittämisestä. Seuraavaksi eniten sähköä kuluttaa omakotitalon valaistus sekä kodinkoneet. Perustat sähkönkulutukselle luovat omakotitalon koko ja ikä sekä asukkaiden lukumäärä.

Energiankulutuksen tehostaminen tai investoinnit

Sähköä voi omakotitalossa säästää kahdella tavalla: energiankulutusta tehostamalla tai investointeja tekemällä.

Omakotitalon energiankulutusta on helppoa tehostaa ja arkielämän normaali sähkönkulutus voidaan saada pienillä teoilla alhaisemmalle tasolle. Sähkön säästöä voidaan saada hyvällä suunnittelulla ja omia sähkön käyttötottumuksia muuttamalla.

Tutkimusten mukaan sähkölaskua saa pienennettyä jopa viidenneksen tekemällä energiaa säästäviä valintoja arkielämässään. Tämä tarkoittaa normaalikulutuksella jopa 500 euron vuotuista säästöä.

Investointeja tekemällä voidaan vaikuttaa sähkönkulutukseen. Jos omakotitaloon vaihdetaan energiatehokkaampi lämmitysjärjestelmä, kuten esimerkiksi maalämpö tai ilmalämpöpumppu, vaikuttaa se tulevaisuudessa talon lämmityskuluihin. Investointien kohdalla kannattaa aina tehdä huolelliset laskelmat ja punnita niiden kannattavuus.

10 vinkkiä miten säästää sähköä omakotitalossa

Ota tästä helpot arkielämän vinkit käyttöön, joilla voit saada sähkölaskun pienemmäksi.

 1. Käytä huonekohtaista lämmönsäätelyä

  Huonelämpötilalla on suuri merkitys sähkölaskuun. Makuutiloissa on suositeltavaa pitää matalampaa lämpötilaa kuin oleskelutiloissa. Säästön lisäksi matalampi huonelämpötila myös parantaa nukahtamista sekä unen laatua. Huomioi myös, että kylpyhuoneen lattialämmitystä ei välttämättä tarvitse pitää kesäisin päällä.


  Suositeltavat huonelämpötilat:

  Olohuone 20-22 astetta
  Makuuhuoneet 18-20 astetta
  Varastotila 7-12 astetta

  Yhden asteen lämpötilan pudottaminen laskee sähkönkulutusta noin viisi prosenttia.

 2. Käytä yösähköä aina kun mahdollista

 3. Säädä lämpö poissaolon tai loman ajaksi alhaisemmaksi

  Käytä ajastimia, jos talossa se on mahdollista

 4. Tarkista, että ilmanvaihto toimii tehokkaasti

  Kotona ei saa olla turhia luukkuja auki, jotka sekoittavat ilmanvaihtosysteemiä. Säädöt kannattaa tarkistaa ja ilmaa ei kannata vaihtaa turhaan liikaa.

 5. Tarkista, ettei ikkunoista ja ovista tule turhaa vetoa

  Jos vetoa tuntuu, täytyy tiivisteiden kunto tarkistaa ja mahdollisesti vaihtaa ne kokonaan.

 6. Hukkalämpö kannattaa aina hyödyntää

  Hyvä esimerkki tästä on saunan lämmittäminen. Lämmityskaudella saunan jälkilämpö ei mene hukkaan vaan se leviää ilmanvaihdon kautta koko taloon.

 7. Sammuta valot, jos et oleskele huoneessa

 8. Lyhennä suihkua

  Lämpimän veden käyttötottumuksilla on suuri merkitys sähkölaskuun. Lämminvesivaraajan koko vaikuttaa myös sähkökuluihin riippuen siitä, että millä lämmitysjärjestelmällä se lämpiää.

  Tiesitkö, että päivittäinen 20 minuutin suihku maksaa noin 600 euroa vuodessa ja 5 minuutin päivittäisen suihkun hinta on 150 euroa vuodessa.

 9. Pihavaloissa kannattaa käyttää ajastimia tai hämäräkytkimiä

  Polttimoiksi kannattaa valita ledejä.

 10. Kun uusit kodinkoneita, valitse energiatehokkain vaihtoehto

  Vanhat kodinkoneet kuluttavat yllättävän paljon sähköä. Erityisesti vanhat jääkaapit ja pakastimet ovat todellisia energiasyöppöjä.

Jos et pysty vähentämään sähkön kulutusta helposti kotona, kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus edullisemmaksi ja hyödyntää ajankohtaiset tarjoukset sähköyhtiöiltä.

Mikä lämmitys omakotitaloon?

Omakotitalon lämmitysvaihtoehtoja on monia ja toiset niistä kuluttavat sähköä enemmän kuin toiset. Lämmitysjärjestelmää valittaessa ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan paras lämmitysjärjestelmä omakotitaloon täytyy selvittää aina tapauskohtaisesti.

Lämmitysmuodon valinta on yksi omakotitalorakentajan tai -remontoijan tärkeimmistä päätöksistä. Kannattaa pohtia tarkasti lämmitysremontin hintaa suhteessa siihen, että missä ajassa lämmityskulujen säästö kattaa investoinnin. Aina kallein remontti, joka takaa sähkölaskun pienenemisen, ei ole pitkällä tähtäimellä paras vaihtoehto.

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus on suurempaa kuin maalämmöllä lämpiävän tai öljylämmitteisen talon. Joskus lämmitysmuodoksi on tarjolla kaukolämpö ja joskus ei. Onko talossa tekninen tila ja aiheuttaako sen koko tai puuttumattomuus kriteerejä lämmitystavan valinnalle? Kuinka paljon asukkaat itse haluavat käyttää aikaa talon lämmittämiseen? Esimerkiksi omakotitalon lämmitys puulla vaatii asukkailta paljon aikaa ja viitseliäisyyttä. Aurinkoenergia omakotitalo on ehdottomasti yksi tulevaisuuden yleistyvä trendi.

Kun remontoi taloa, niin omakotitalon energialuokka on tärkeää tietää. Vuonna 2013 tuli uudistus, jonka myötä kaikilta omakotitaloilta vaaditaan energiatodistus. Energiatodistus kertoo talon energiatehokkuuden ja auttaa asukasta arvioimaan lämmityskuluja.

4-henkisen perheen omakotitalon lämmityksen kulutuksia sähkön osalta

Sähkölämmitteisen omakotitalon keskiarvokulutuksia talossa, jossa ei ole takkaa tai muita tukevia lämmitysmuotoja, kuten lämpöpumppua tai aurinkopaneeleita.

Talon kokoRakennusvuosi ja sijaintiSähkölämmitykseen menevä sähkö vuodessa
100 m22003-2010,
Etelä-Suomi
14 650 kWh
120 m22003-2010,
Etelä-Suomi
16 770 kWh
150 m22003-2010,
Etelä-Suomi
19 951 kWh
90 m21990 luku,Lappi20425 kWh
160 m21990 luku,Lappi33540 kWh
255 m21990 luku, Lappi51 048 kWh

Kulutuksen jakauma sähkölämmitteisessä omakotitalossa:
– Lämmitys ja käyttövesi: 60 %
– Pesu, kiuas,ruoka: 18 %
– Valaistus ja elektroniikka, LVI-laitteet, auto: 22 %

Lämmitysjärjestelmien yhdistelmät

Usein lämmitysremontissa valitaan kahden eri lämmitystavan yhdistelmä.

Takka omakotitalon lämmityksessä

Jos omakotitalon perus-lämmitysjärjestelmä esimerkiksi on suora sähkölämmitys tai öljylämmitys, valitaan siihen usein rinnalle poistoilmalämpöpumppu sekä takka.

Maalämmön sähkönkulutus on todella pieni verrattuna sähkölämmitykseen, mutta usein siihenkin rinnalle asennetaan takka tuomaan sähkön säästöä ja samalla asumismukavuutta.

Omakotitalon kaukolämmön kulutus koostuu kaukolämmön perusmaksusta ja sähkön hinnasta. Kaukolämmön perusmaksu on niin suuri osa lämmityskuluista, että usein ei ole taloudellisesti kannattavaa investoida sen rinnalle toista lämmitysmuotoa.

Paljon uudessa omakotitalossa kuluu energiaa, jos talo lämpeää maalämmöllä?

2010-luvulla rakennettu talo, joka ei ole erikseen matalaenergia- tai passiivitalo. Perheen koko on neljä-henkilöä.

Rakennuksen pinta-alaSijaintiLämmityksen sähkökulutus vuodessa
90 m2Etelä-Suomi3860 kWh
125 m24830 kWh
176 m26229 kWh
110 m2Keski-Suomi5080 kWh
175 m27260 kWh
225 m28940 kWh

Kulutuksen jakauma omakotitalossa maalämmöllä:
– Lämmitys ja käyttövesi: 45 %
– Pesu, kiuas,ruoka: 25 %
– Valaistus ja elektroniikka, LVI-laitteet, auto: 30 %

Sähköauton lataus omakotitalossa

Sähköauton lataus omakotitalossa

Sähköauton lataus kotona vaikuttaa omakotitalon sähkölaskuun, mutta autolla ajokustannukset ovat huomattavasti polttomoottoriautoa pienemmät. Sähkön kulutus kompensoituu sillä, että bensiinikulut vähenevät tai loppuvat kokonaan. Auton latausaika riippuu talossa saatavilla olevasta lataustehosta sekä sähköauton tyypistä. Latauspiste omakotitaloon on helppoa asennuttaa ja sen jälkeen lataaminen on helppoa ja turvallista.

Sähköauton tai hybridiauton sähkön kulutusta ja kustannuksia on hieman hankala arvioida, koska kulutettu sähkö riippuu monesta tekijästä: ilman lämpötilasta, ajonopeudesta ja ilmanvastuksesta. Keskimäärin kun 24 kWh: n sähköauto ladataan täyteen kodin latauspisteellä, tulee lataukselle hintaa noin 3 euroa.

Omakotitalossa sähköä kuluu yleensä enemmän, joten sähkösopimus ja sähkön hinta vaikuttavat paljon omaan sähkölaskun muodostumiseen. Lue lisää erilaisista sähkösopimuksista täältä ja valitse paras, jos muutat omakotitaloon.

Kulutuslähteet: Motiva, pientalon lämmitysjärjestelmät, Fortum, Valkeakosken energia