Muutto omakotitaloon – muistilista muuttajalle

Kun muuttaa kerrostalosta tai rivitalosta omakotitaloon, niin eteen tulee monia asioita, joita ei ole aiemmin tarvinnut miettiä. Omakotitalossa talon omistajan vastuulla on paljon erilaisia asioita, jotka taloyhtiössä hoituivat kuin itsestään vain yhtiövastikelaskuja maksamalla. Näihin seuraaviin asioihin kannattaa jokaisen perehtyä ennen muuttoa omakotitaloon.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus on tehtävä Maistraatille aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa. Muuttoilmoitus on lakisääteinen ja sen pohjalta tieto muutosta siirtyy automaattisesti viranomaisille. Tiedon muutosta saavat Verohallinto, Kela, Ajoneuvohallinto, seurakunta, pankit, vakuutusyhtiöt ja monet järjestöt. Muuttoilmoitus tehdään verkossa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

Sähkösopimukset

Heti kun muuttopäivä on selvillä kannattaa tehdä sähkösopimus uuteen omakotitaloon sekä irtisanoa vanha sähkösopimus. Sähkösopimuksen on hyvä kuitenkin olla voimassa vanhassa asunnossa koko asunnon myynnin ajan.

Muuton yhteydessä on paras aika kilpailuttaa sähkön hinta, joten ennen muuttoa kannattaa sähkön hintoja kysyä monelta eri sähköyhtiöiltä. Sähkön kulutus omakotitalossa on suurempi kuin kerrostalossa tai rivitalossa, joten sähkön hinnan vaikutus kuukausittaisiin asumismenoihin on merkittävä. Sähkön kilpailuttaminen on helppo tapa saada säästöjä sähkölaskuissa. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa tehdä netissä.

Lue miten omakotitalon sähkönkulutus muodostuu ja miten voit vähentää sähkön kulutusta omakotitalossa.

Vesisopimukset vesilaitoksen kanssa

Kun kiinteistön omistaja vaihtuu, täytyy paikalliselle vesihuoltoyhtiölle ilmoittaa vesiliittymän omistajanvaihdoksesta. Omakotitalon vanha omistaja tekee vesihuoltoyhtiölle luovutusilmoituksen ja uusi omistaja allekirjoittaa liittymis- ja käyttösopimuksen.

Vesimittarin lukema täytyy tarkistaa muuttopäivänä ja se ilmoitetaan vesiyhtiölle omistajanvaihdos ilmoituksessa. Mittarin lukeminen kannattaa väärinymmärrysten välttämiseksi tehdä yhdessä vanhan omistajan kanssa, jotta vesilasku on selkeä molemmille osapuolille.

Kiinteistövero

Jokaisen kiinteistönomistajan on maksettava kiinteistöveroa kunnalle, kun kyseessä on omakotitalo omalla tontilla. Vero määräytyy kiinteistön arvon perusteella eli käytännössä se tarkoittaa sitä, että mitä uudempi talo- sitä suurempi lasku. Verolasku tulee jokaiselle kiinteistön omistajalle automaattisesti ja se on joko satasia tai tuhansia euroja kuukaudessa riippuen kiinteistön markkina-arvosta.

Omakotitalon lämmitys

Kaukolämmöllä lämpiävään uuteen omakotitaloon muuttavan on muistettava tehdä ajoissa kaukolämmön toimitus-sopimus paikallisen kaukolämpöyhtiön kanssa. Jos kyseessä on vanha omakotitalo joka on jo kaukolämmön piirissä, voidaan edellisen asukkaan kaukolämpösopimus siirtää uudelle asukkaalle kaupanteon yhteydessä. Siitä tulee aina olla maininta kauppakirjassa. Jos mainintaa ei ole tarvitsee uusi asukas kaukolämmön luovutuskirjan, jolla kaukolämpösopimus siirretään hänelle.

Öljylämmitteiseen taloon muuttavan on muistettava tehdä ajoissa öljy-yhtiön kanssa öljyn toimitussopimus.

Jos omakotitalo lämpiää maalämmöllä tai ilmalämpöpumpulla, niin mistään sopimuksista ei tarvitse huolehtia.

Jos uudessa omakotitalossa on suora sähkölämmitys, niin kannattaa varautua siihen, että sähkölaskut tulevat olemaan varsinkin talviaikaan melko suuret.

Aurinkopaneelit omakotitalossa

Aurinko on uusiutuva energianlähde ja aurinkopaneelien asennus omakotitaloon on yhä suositumpaa. Ekologinen ajattelu ja sähkölaskun pienentäminen ovat tärkeimmät syyt joiden vuoksi yhä useampi omakotitaloasuja haluaa hyödyntää aurinkoenergiaa talonsa lämmitykseen. Moni myös haluaa olla riippumaton sähkön hinnan vaihteluista tai sähkökatkoksista.

Aurinkoenergia kannattaa myös Suomessa, sillä kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuoden viileä ilmasto kasvattaa aurinkopaneelien tuottoa, sillä kylmä paneeli tuottaa lämpöä lämmintä paneelia tehokkaammin.

Millainen nettiliittymä on paras omakotitaloon?

Ennen muuttoa kannattaa tutustua uuden asuinalueen internet vaihtoehtoihin. Nettiyhteyksien nopeuksissa saattaa nimittäin olla suuriakin eroja eri palveluntarjoajien välillä ja kaikkia vaihtoehtoja ei ole välttämättä tarjolla.

Valokuituliittymä omakotitaloon on erinomainen vaihtoehto ja jos valokuituverkko on valmiiksi talon lähellä, on yhteyden saaminen helppoa. Valokuidun etuina ovat tasalaatuinen ja nopea netti.

Nopea laajakaistayhteys omakotitaloon on myös 4G tai 5G mobiililiittymä. Niitä voidaan käyttää myös haja-asutusalueilla, missä valokuitunetti ei ole mahdollinen.

Jätehuollon järjestäminen – tilaa jätehuolto kuljetuspalvelu

Jätekuljetuksen järjestäminen on jokaisen tontin omistajan omalla vastuulla. Jätehuolto tilataan paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä. Roskasäiliön voi hankkia itse tai vuokrata sen jätehuoltoyhtiöltä. Jokainen omakotitalossa asuja voi valita itse jätesäiliönsä koon sekä tyhjennysvälin. Omakotitaloasuja voi säästää jätekuluissaan ottamalla säiliön tyhjennyksen hieman harvemmin esimerkiksi vain joka toinen viikko. Lasku tulee roska-astian koon ja tyhjennysvälin perusteella.

Kierrätyksen järjestäminen

Jos on aiemmin asunut taloyhtiössä, niin on luultavasti tottunut siihen, että taloyhtiön jätekatoksessa on kierrätysastiat ja jätteiden lajittelu on vaivatonta. Omakotitaloon muuttavan tulee ratkaista kierrätysasiat itse. Hoitamalla jätteiden lajittelun hyvin – eli keräämällä erikseen biojätteen, paperit, pahvin, lasin ja metallin – saa säästöä jätehuoltokuluihin, koska sekajätettä kertyy vähemmän.

Kierrätyskäytännöt ja hinnat vaihtelevat kunnittain. Joissain kunnissa voi tilata normaalin sekajätekuljetuksen lisäksi kierrätettävien materiaalien kuljetuksen pois tontiltaan maksua vastaan. Usein kustannukset tästä ovat melko suuret, mikä monille omakotitaloasujille aiheuttaa sen, että mieluummin kuljettaa itse kierrätyskuormansa yleisille kierrätyspisteille.

Omakotitaloihin hankitaan usein komposti, joka on kätevä ja luonnonmukainen tapa kierrättää biojätettä ja pihalta tulevaa roskaa.

Tontin vuokra

Jos omakotitalo sijaitsee kaupungin vuokratontilla, niin asumiskuluissa täytyy muistaa huomioida tontin vuokra. Tontti on yleensä vuokrattu kaupungilta määräajaksi. Silloin kun määräaika on umpeutumassa, on huomioitavaa, että usein kaupungilla on tarpeen korottaa vuokraa.

Vakuutukset

Kattava kotivakuutus kannattaa hankkia ajoissa. Huomattavaa on se, että kotivakuutuksen hinta on omakotitaloon muuttavalla paljon suurempi kuin esimerkiksi kerrostalossa asuvalla.

Kotivakuutus antaa turvaa monenlaisia vahinkoja vastaan sekä talolle että pihapiirille.

Muuton yhteydessä on hyvä hetki kilpailuttaa kotivakuutus, joten saadakseen halvimmat vakuutushinnat kannattaa pyytää tarjous useammalta eri vakuutusyhtiöltä. Muista tarkistaa, että kotivakuutus on voimassa myös muuton ajan! Mikäli kotivakuutus ei ole muuttopäivänä voimassa, niin suositeltavaa on hankkia erillinen muuttovakuutus.

Kunnossapitomaksut

Useat kaupungit ja kunnat perivät kiinteistön omistajilta vuosittain erillistä kunnossapitomaksua. Tällä maksulla katetaan kaupungin hoitamaa katujen puhtaanapitoa sekä jalkakäytävien talvihoitoa. Tasapuolisuuden nimissä kunnossapitomaksun perintä on järjestetty niin, että myös ne kiinteistöt joiden kohdalla ei ole jalkakäytävää joutuvat maksun maksamaan. Syynä tähän on se, että he käyttävät muita alueella olevia jalkakäytäviä.

Kaupungit lähettävät kunnossapidosta automaattisesti laskun kaikille kiinteistön omistajille, joten uuden omakotitaloasukkaan tehtäväksi jää vain laskun maksaminen.

Pihan tai pihatien auraus talvella

Jos pihatie kuuluu kunnalliseen talvihoitoon, niin sen auraus järjestyy kunnan puolesta automaattisesti. Jos pihatie on yksityinen, niin omakotitaloon muuttajan täytyy miettiä, että miten järjestää tiensä aurauksen. Aurauksen voi hoitaa itse hankkimalla siihen tarvittavan kaluston tai voi myös tehdä auraus-sopimuksen jonkun paikallisen yrittäjän kanssa.

Pakolliset omakotitalon pihakoneet ja välineet

Omakotitaloon muutto vaatii usein pihakone ja -kalusto hankintoja. Kerrostalossa pihan on hoitanut useimmiten huoltoyhtiö ja rivitaloissa yleensä on taloyhtiön omistamat koneet, joita asukkaat saavat käyttää.

Kaksi tärkeintä omakotitaloon muuttavan pihakonetta lienevät kesällä tarvittava ruohonleikkuri sekä talvella tarvittava lumikola. Ilman näitä ei omakotitalossa oikein pärjää. Lisäksi toki hankintalistalla on yleensä monia muitakin koneita ja välineitä, mutta niitä voi hankkia sitten pikkuhiljaa muuton jälkeen omien tarpeidensa mukaan.

Sähköauton lataaminen omakotitalossa

Sähköauton latauspiste omakotitaloon on helppo asentaa. Latauslaitteita on olemassa kahdenlaisia, toisissa on kiinteä kaapeli ja toisissa pelkkä latauspistorasia. Tärkeintä on selvittää, että minkälaisen latauspisteen auton latausjärjestelmä vaatii. Toinen selvitettävä asia on omakotitalon pääsulakkeiden koko, se on yleensä 3 x 25A tai 3 x 35A. Sähköliittymä vaikuttaa siihen millaisen latauspisteen voi asentaa. Kannattaa tilata sähköasentaja tekemään sähköauton latauspisteen asennus, jotta välttää paloturvallisuusriskit.