Muutto Jyväskylään

Jyväskylä kuvattuna Vesilinnan näköalatornista.

Suunnitteletko muuttoa Keski-Suomeen vilkkaaseen ja iloiseen Jyväskylään?

Jyväskylä on vetovoimainen ja virkeä kaupunki, jonne usein muutetaan opiskelun tai työpaikan perässä. Jyväskylän yliopistossa aloittaa vuosittain tuhansia opiskelijoita ja Jyväskylä on tunnettu opiskelijakaupunki. Myös yrityselämä Jyväskylässä voi hyvin ja innovatiiviset yritykset ovat eräs suurimmista ylpeyden aiheista kaupungissa.

Jyväskylä sopii asuinpaikaksi kaikenlaisille ihmisille – niin opiskelijoille, pariskunnille kuin perheille. Jos pitää kaupunkimaisesta tunnelmasta luonnon lähellä – on Jyväskylä loistovalinta asuinkaupungiksi. Kaiken lisäksi kaupunki on kompaktin kokoinen ja kaikki sijaitsee joko kävely- tai pyöräilyetäisyydelllä toisistaan.

Jyväskylä on tutkitusti Suomen paras kasvuympäristö lapsille. Turvallisuus, luonnonläheisyys sekä hyvät päiväkodit ja koulut ovat asioita, joita lapsiperheet Jyväskylässä arvostavat.

Jyväskylän asuinalueet

Jyväskylän tasokkaat asuinalueet mahdollistavat mukavan asumisen niin kerrostalossa, rivitalossa kuin omakotitalossakin.

Moni suomalainen unelmoi asunnosta järven rannalla ja Jyväskylässä tämä on helposti mahdollista. Usea asuinalue nimittäin sijaitsee järven läheisyydessä. 

Lue lisää vuokra-asunnoista ja myytävistä kodeista Jyväskylässä

Kulkuyhteydet kaikkialle toimivat hyvin. Liikkumaan pääsee polkupyörän ja auton lisäksi myös busseilla.

Jyväskylän keskusta Kantakaupunki

Jyväskylän keskusta on sopivan pieni, mutta kuitenkin tarpeeksi suuri. Kävelykeskusta ja sen palveluiden läheisyys ovat monen kerrostaloasujan unelma. Keskustassa on paljon yksiöitä ja kaksioita, mutta myös kolmioita ja isompia perheasuntoja. Rakennuksissa yhdistyy uusi ja vanha ja erityistä on se, että keskustan kerrostalojen seassa on myös pientaloja.

Kompassi, joka sijaitsee Kauppakadun ja Asemakadun risteyksessä on keskustassa tapahtumien keskipiste, jonka yhteydessä kesäisin järjestetään monia tapahtumia. Harju ja sen torni sekä ulkoilureitit ilahduttavat Kantakaupungissa asuvaa. 13 kilometrin mittainen Rantaraitti, joka kiertää Jyväsjärveä, on ulkoilijoiden suosikki.

Palokka – Lapsiystävällinen Jyväskylän suosituin asuinalue

Etuovi.com kertoo, että tilastojen mukaan tehdään eniten asuntohakuja Jyväskylän Palokkaan. Palokka on suuri alue ja se tarjoaa monipuolisia asumismahdollisuuksia Jyväskylään muuttavalle. Sieltä etsitään yhtä paljon rivitaloasuntoja ja omakotitaloasuntoja.

Palokka sijaitsee keskustan kupeessa noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Se on Jyväskylän nopeimmin kasvava alue monine palveluineen. Alueen vetovoimatekijöitä ovat kaunis luonto, järvimaisemat ja lyhyt matka valtateille sekä lentokentälle.

Lutakko – Entisestä teollisuusalueesta moderniksi asuinalueeksi

Lutakko on Jyväskylän kolmanneksi suosituin asuinalue.  Lutakko on entinen teollisuusalue, jonka rakentaminen aloitettiin 1990-luvulla. Nykyään Lutakon asukkaat voivat nauttia modernista asuinympäristöstä yhdistettynä historiaan ja luonnon rauhaan. Lutakon sataman alueella sijaitsee paljon laadukkaita asuntoja.

Tourula ja Kangas

Tourula sijaitsee Kantakaupungin koillisosassa ja nimensä se on saanut kaksi kilometriä pitkästä Tourujoesta. Tourula tarjoaa kaunista joenranta-asumista moneen makuun. Siellä viihtyvät niin yksin asuvat, pariskunnat kuin perheet.

Kangas rakennettiin entisen Kankaan paperitehtaan maille Tourulan viereen. Kangas on tällä hetkellä Jyväskylän merkittävin rakennushanke ja vuoteen 2040 mennessä se tulee olemaan monipuolinen asumisen ja työpaikkojen keskus.

Viitaniemi 

Viitaniemen on suunnitellut Alvar Aalto ja maisemaa hallitsee Aallon suunnittelema Viitatorni. Mukavalla alueella on sekä kerrostaloasuntoja että omakotitaloja.

Taulumäki

Taulumäki on pientalovaltainen asuinalue Tuomiojärven ja Palokkajärven välissä.

Halssila, Halssilanrinne, Halssilanmäki, Aittorinne, Kivistö ja Tuohimutka

Nämä alueet sijaitsevat vierekkäin toisiaan ja ne ovat rakentuneet eri vuosikymmenien aikana. Alueet tarjoavat monimuotoisia asuntoja idyllisessä ympäristössä. Perinteiset puutalot, kapeat pihakadut ja eri ikäiset kerrostalot asettuvat hienosti maisemaan.

Mattilanpelto

Mattilanpelto sijaitsee Hippoksen liíkuntapuiston vastakkaisella laidalla. Sitä alettiin rakentaa 1940-luvulla kun tarvittiin pikaisesti paljon asuntoja. Kukkumäki sijaitsee ihan Mattilanpellon vierellä.

Äijälänranta

Äijälänrantaan syntyy uusi asuinalue, jonka arkkitehtuuri on poikkeuksellista. Sen modernit korkeat kerrostalot tarjoavat upeita uudisasuntoja, jotka ovat ennakkomarkkinoinnissa.

Tikkakoski

Tikkakoski on virkeä taajama noin 20 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Tikkakoski on tunnettu Jyväskylän lentoasemasta ja Puolustusvoimien ilmasotakoulusta. Siellä sijaitsee myös Ilmavoimamuseo.

Korpilahti – Jyväskylän eteläisin aluekeskus

Korpilahti on rauhallinen paikka asua noin 25 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Jos haluat asua lähellä luontoa ja marjastus- ja sienimaastoja tai harrastat metsästystä ja kalastusta et pety Korpilahteen.

Vaajakoski

Vaajakoski on merkittävä teollisuusalue ja sen kauniissa koskimaisemissa sijaitsee monia viihtyisiä asuinalueita. Tölskä, Savonmäki ja Kaunisharju ovat kauniita omakotitaloalueita. Haapaniemessä on paljon uudistaloja sekä omakotitaloja että rivitaloja. Kirkonmäeltä ja Haapaniemestä puolestaan löytyy paljon eri ikäisiä kerrostaloja.

Säynätsalo – Jyväskylän saaristokaupunginosa

Säynätsaloa kutsutaan Jyväskylän saaristokaupunginosaksi, koska sen muodostavat kolme saarta Säynätsalo, Lehtisalo ja Muuratsalo. Alue on erityisesti veneilijöiden suosikkipaikkakunta. Siellä on hyvät peruspalvelut ja sijainti on vain 15 kilometriä Jyväskylän keskustasta.

Upeat liikuntamahdollisuudet kannustavat liikkumaan Jyväskylässä

Jyväskylää kutsutaan Suomen liikuntapääkaupungiksi, eikä suotta, sillä kaupunki elää liikunnasta ja hyvinvoinnista. Jyväskylän yliopistossa sijaitsee Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta.

Jyväskylässä on erinomaiset luontopolut ja pururadat lenkkeilijälle, muun muassa Rantaraitti ja Harjun liikuntamaastot Vesilinnan vierellä. Myös polkupyöräreitit ovat hyvät ja polkupyörä onkin suosittu kulkuväline kaupungissa kulkemiseen, reittejä on kaiken kaikkiaan noin 500 kilometriä. Talvisin hiihtäjät saavat nauttia näistä upeista reiteistä, kun osa niistä on muutettu hiihtoladuiksi.

Kaupungissa on lähes 250 liikuntaseuraa sekä kolme hiihtokeskusta. Laajavuoren laskettelukeskus eli Laajis on hiihtokeskuksista tunnetuin.

Vilkasta kulttuurielämää Jyväskylässä

Jyväskylässä järjestetään joka vuosi yli 5000 erilaista tapahtumaa. Yläkaupungin yö – kaupunkifestivaali esimerkiksi on suosittu tapahtuma aina toukokuussa. 

Jyväskylän kaupunginteatteri ja Jyväskylä Sinfonia hemmottelevat Jyväskylässä kulttuurin ystäviä. 

Myös museoita löytyy kaupungista moneen makuun kuten Alvar Aalto museo, Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus.

Taiteen ystävätkään eivät jää paitsioon Jyväskylässä, sillä myös heille löytyy paljon koettavaa. Taidegalleriat, Jyväskylän taidemuseon näyttelyt sekä ravintoloihin ja baareihin rakennetut underground näyttelyt ovat näistä vain muutamia esimerkkejä.

Ostosmahdollisuudet Jyväskylässä

Jyväskylässä on paljon design-myymälöitä ja tehtaanmyymälöitä. Keskustan kävelykadulla ostosten teko on helppoa, kun voi siirtyä kävellen kaupasta toiseen. Ympäri vuoden järjestetään myös paljon erilaisia kausi- sekä karnevaalimarkkinoita ja monet joulumyyjäiset ovat joka vuotinen perinne.

Jyväskylästä löytyy myös monta ostoskeskusta: Jyväskeskus, Torikeskus, Forum, Hoviraitti, Tawast, Kauppakulma, Kolmikulma, Kauppakeskus Sokkari ja Väinönkeskus.

Jyväskylän Ralli

Jyväskylä on tunnettu jokavuotisesta rallitapahtumasta, joka tuo kaupunkiin tuhansia matkailijoita. Neste Oil Ralli kokoaa joka kesä yhteen joukon rallin ystäviä ja sen ympärille on rakentunut suosittu kesäinen festivaali.

Opiskelu Jyväskylässä

Jyväskylän yliopistossa opiskelee yli 15 000 opiskelijaa seitsemässä eri tiedekunnassa. Kaiken kaikkiaan joka neljäs kaupungissa asuva on opiskelija.

Jyväskylässä voi opiskella monessa eri paikassa ja oppilaitokset tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä.

  • Jyväskylän yliopisto (JYU)
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK)
  • Gradia
  • Ilmasotakoulu
  • Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak)
  • Alkio-opisto – avoimia yliopisto ja amk-opintoja
  • Kristillinen opisto

Muuttoapua Jyväskylässä

Kun olet aikeissa muuttaa Jyväskylään, niin ota yhteyttä paikalliseen muuttopalveluun. Muuttopalvelulta voi ostaa muuttoa varten kokonaispaketin, jolloin hintaan kuuluu muuttoauton vuokraus, muuttolaatikot ja itse muuttopalvelu. Usein on mahdollista saada myös varastointipalvelua, jos sellaista tarvitsee. Muuttosiivouksen voi myös tilata, jos ei itse halua tai ehdi hoitaa siivousta.

Muuttolaatikot

Muuttolaatikot on helpointa vuokrata, sillä tasakokoiset, kestävät ja helposti pinottavat muoviset laatikot säästävät muuttoon kuluvaa aikaa ja vaivaa. Se minkä verran vuokrauksesta joutuu maksamaan, tulee varmasti takaisin muuttopäivänä, helpottuneena auton pakkaamisena ja ajansäästönä.

Pakettiauton vuokraus

Pakettiautoja vuokraavat monet paikalliset yrittäjät. Muuttoauton lisäksi voi samalla vuokrata nokkakärryt, jotka helpottavat painavien tavaroiden kuten esimerkiksi pesukoneen kuljettamista. Peräkärryn vuokraus on myös mahdollista, jos omassa autossa on peräkoukku. Muuttoautolla muuttaminen kuitenkin on nopeampaa. Ja sateen sattuessa helpompaa. 

Muistilista Jyväskylään muuttavalle

Ennen kun muutat Jyväskylään, niin muista hoitaa ajoissa kuntoon seuraavat asiat. Sen jälkeen voit rauhassa asettua uuteen kotiisi.

Osoitteenmuutos kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, kun muuttopäivä on tiedossa. Osoitteenmuutoksen voi tehdä helposti netissä osoitteessa osoitteenmuutos.fi ja sitä kautta tieto osoitteen vaihdosta välittyy tarvittaville tahoille kuten verotoimisto, seurakunta, pankit, vakuutusyhtiöt ja ajoneuvorekisteri.

Sähkösopimus on myös erittäin tärkeää tehdä ajoissa, jotta uudessa asunnossa toimii sähköt jo muuttopäivänä. Jyväskylään muuttaessa sähköt kannattaa kilpailuttaa muuton yhteydessä, kun sähkösopimus täytyy joka tapauksessa vaihtaa uuteen osoitteeseen. Sähkön kilpailuttaminen voi säästää satoja euroja vuodessa. Sähkön kilpailutusta varten netissä on useita helppokäyttöisiä vertailusivustoja.

Jos ja kun tarvitsee uuteen asuntoonsa laajakaistan, kannattaa perehtyä uuden asuinalueensa internet vaihtoehtoihin ajoissa. Näin kodin nettiliittymä saadaan toimimaan jo ensimmäisenä päivänä. 

Vakuutusasiat on hyvä myös päivittää ajoissa. Kun siirtää kotivakuutuksen uuteen osoitteeseen täytyy tarkistaa, että kotivakuutus on muuttopäivänä varmasti voimassa molemmissa asunnoissa. Näin varmistaa sen, että saa mahdolllisista muuttovahingoista korvausta.

Jos muuttaminen ja varsinkin pakkaaminen on liian työlästä, mieti ensin kodin järjestämistä ja ylimääräisten tavaroiden pois heittämistä.

Liikenneyhteydet Jyväskylään

Jyväskylän järvet ja metsät
Jyväskylän järvimaisemat ja näyttävä Kuokkalan silta (480 metriä)

Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea ja sinne on erinomaiset yhteydet eri puolilta Suomea. Jyväskylään pääsee autolla, junalla sekä lentokoneella. Junalla matka Helsingistä Jyväskylään kestää 3 tuntia ja lentäen Helsingistä Jyväskylään pääsee 40 minuutissa.

Etäisyydet eri kaupungeista Jyväskylään

KaupunkiMatkaAika
Helsinki – Jyväskylä270 km3 h
Tampere – Jyväskylä150 km2 h
Turku – Jyväskylä300 km3 h 45 min
Oulu – Jyväskylä340 km4 h 15 min
Lahti – Jyväskylä170 km2 h
Rovaniemi – Jyväskylä560 km7 h 15 min

Kuvat: K8 by Unsplash