Sähkösopimus muuttaessa

Muuton yhteydessä on hyvä tarkistaa ja kilpailuttaa sähkösopimus. Koska uuteen kotiin täytyy aina itse tehdä uusi sähkösopimus, on hyvä vertailla erilaisia vaihtoehtoja netissä.

Sopimuksien vertaileminen voi tuntua vaikealta, mutta kun hiukan perehtyy miten sähkön hinta muodostuu, on oikean sopimuksen valinta helppoa. Voit lukea kaikki mitä tarvitsee tietää sähkösopimuksen tekemisestä muutossa tältä sivulta.

Kiinteähintainen sähkösopimus

Kiinteä kuukausihinta on helpoin tapa hankkia uusi sähkösopimus kotiin. Tiedät tarkalleen kuinka paljon sinulla menee rahaa kuukaudessa sähköön etukäteen. Se ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto, mutta ainakin vaivattomin ostaa.

Tee sähkösopimus heti netissä

Vakiohintainen sähkö sopii erityisesti kerrostaloon ja ensimmäistä kertaa muuttajille, jotka eivät vielä tiedä kuinka paljon sähköä kuluu omassa yksiössä. Opiskelijoille tarjotaan usein kiinteähintaisesti hinnoiteltua sähkösopimusta opiskelija-alennuksella. Kun sähkösopimuksen hinta on sama joka kuukausi, niin oman talouden suunnittelu on helpompaa.

Markkinahintainen sähkön hinnoittelu

Sähkön hinta voi vaihdella paljon eri aikoina vuodessa. Talvella hinnat ovat korkeammat, koska kulutus on Suomessa suurta pakkasella lämmityksestä johtuen. Jos voit itse vaikuttaa kuinka paljon kulutat sähköä, niin voit saada pienemmän sähkölaskun talvella.

Kannattaako valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus? Määräaikaisissa sopimuksissa on yleensä halvempi sähkön kilowatti hinta eli saat tällä hetkellä sähköä halvemmalla. Tämä voi kuitenkin vaihtua sopimuskauden aikana. Jos hinnat ovat laskusuunnassa, maksat enemmän sopimuksen myöhemmässä vaiheessa kuin toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa, jonka voi helposti vaihtaa toiseen sopimukseen milloin tahansa. Myös tuntihinnoittelulla olevia pörssisähkö sopimuksia on saatavissa määräaikaisilla sopimuksilla, jolloin hankintahinta vaihtelee tunneittain.

Mikä olisi paras vaihtoehto?

Sopimus kannattaa tehdä oman kulutuksen ja käyttötavan perusteella.

Isompaan omakotitaloon, joka lämmitetään sähköllä, kannattaa hankkia mahdollisimman edullinen sähkön hintaan sidottu sopimus. Pienemmällä kulutuksella voi vertailla myös kuukausimaksuja, koska niiden osuus omassa sähkölaskussa nousee isommaksi.

Sähköautolla paljon ajavat taas voivat saada huomattavaa säästöä edullisista hinnoista yöllä. Yösähkö voi olla halvempaa uudessa asunnossasi tai voit valita pörssisähkö-sopimuksen, jossa sähkön tuntihinnat ovat aina halvempia yöllä.

Sähkösopimuksien vertailulla säästät helposti rahaa

Katso sähkölaskustasi kulutuksesi taso ja kilpailuta sekä vertaile millä sopimuksella saat parhaan sähkösopimuksen uuteen kotiisi. Monet sähköyhtiöt tarjoavat myös erilaisia mobiilisovelluksia ja nettipalveluita oman sähkönkulutuksen seurantaan.

Kun tiedät kuinka paljon sähkönkulutuksen vuodessa (kWh), voit laskea millä sopimuksella saat edullisimman hinnan juuri sinulle. 

Sähkösopimuksen irtisanominen

Halvin sähkön hinta juuri nyt saadaan yleensä pidemmillä sopimusjaksoilla. Näin sähköyhtiöt tietävät että et irtisano sopimusta tiettyyn aikaan. Energiayhtiöt ja sähkönmyyjät arvioivat jatkuvasti miten hinta kehittyy tulevina kuukausina ja hinnoittelvat määräaikaiset sähkösopimukset sen mukaan.

Jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus ja haluat muuttaa sitä, niin muuton yhteydessä sinun on mahdollista irtisanoa se. Tämä onnistuu myös vaikka sopimuskautta olisi vielä jäljellä.

Muuttaminen ei siis estä sinua saamasta uutta sähkösopimusta uuteen asuntoosi.

Muuton yhteydessä voit tehdä sopimuksen siirron uuteen osoitteeseen tai ottaa kokonaan uuden sopimuksen toiselta sähkön myyjältä.

Kuinka nopeasti sähköt kytketään?

Yleensä sähkö saa päälle uuteen asuntoon nopeasti, jos sopimuksen tekee arkipäivänä. Yhtiöt tarjoavat jopa saman päivän aikana tehtäviä pikamuuttoja, jos sopimus tilataan aamupäivästä.

Viikonloppuna sähköjen päälle kytkentä ei yleensä ole mahdollista vaan voi joutua odottamaan seuraavaan arkipäivään. Sama on myös arkipyhien aikana, kun asiakaspalvelut eivät ole auki.

Muista siis tehdä sähkösopimus heti, kun tiedät muuttopäivän.

Kun teet tilauksen ajoissa ja perehdyt rauhassa erilaisiin vaihtoehtoihin, voit myös miettiä muita valintoja sopimuksessa. Muuttosähkö kannattaa tilata ajoissa.

Onko ympäristöystävällisyys sinulle tärkeä sähkön tuotannossa eli haluatko ympäristöystävällisen sähkösopimuksen?

Vaikka ydinvoima on ympäristöystävällistä sähköä ja se ei lisää ilman hiilidioksidipitoisuutta, voi muut arvot olla sinulle tärkeämpiä ja haluat tukea muita sähkön tuotantotapoja. Voimalaitosten aikaisemmat onnettomuudet maailmalla ja ydinvoimasta tulevat jätteet ovat yhä enemmän ihmisten mielessä, kun he miettivät ilmastolle parasta sähköä.

Uusiutuvat energia on noussut hyväksi vaihtoehdoksi ja kaikkien saataville, jos haluat tukea omalta osaltasi näiden uusiutuvien energian tuotantotapojen kehitystä. Voit itse vaikuttaa millä tavalla sinun ostamasi sähkö on tuotettu valitsemalla sopimuksen tuotantotavaksi ekologisen vaihtoehdon.

Aurinkoenergia aurinkopaneeleilla tuotettuna ja vesivoima sekä tuulivoima ovat usein vaihtoehdoissa, kun valitaan omaa sähkösopimusta. Vertaile ja tarkista mitä vaihtoehtoja eri yrityksillä on tarjota, jos haluat itse vaikuttaa energian tuotantoon sähkössäsi.

Miten sähkön hinta muodostuu sähkölaskussa?

Monille sähkölaskun sisältö on yhtä hepreaa ja sitä on vaikea ymmärtää. Kun itse seuraa kuukausittain omaa sähkönkulutusta ja tarkastelee sähkölaskuja tarkemmin, niin ymmärtää myös paremmin miten sähkölasku ja sähkön hinta muodostuu.

Sähkönsiirto omaan osoitteeseen tulee paikalliselta sähköyhtiöltä. Sen osuus on yleensä ⅓ osa sähkölaskusta.

Kulutettu sähköenergia ostetaan sähkön myyjältä ja tämän osan voi ostaa haluamastaan yrityksestä ja kilpailuttaa eri sähkönmyyjien kesken. Kulutetun sähkön osuus laskusta on ⅓ osa koko summasta.

Viimeinen kolmannes sähkölaskusta tulee veroista, jotka on ilmoitettu valmiiksi kuluttajahinnoissa, kun vertailet sähkön hintoja sähkönmyyjien verkkosivuilla.

Sähkönsiirtoa ei siis voi kilpailuttaa vaan se riippuu missä kaupungissa ja osoitteessa asuntosi sijaitsee. Paikallinen sähköyhtiö ylläpitää ja rakentaa sähköverkkoja sekä rakentaa uusia sähkölinjoja uusille alueille.

Sähköenergian hintaan vaikuttavat myyjäyrityksen omat voimalat, markkinahinta sähköpörssissä sekä yrityksen omat solmimat pitkäaikaiset sopimukset. Näiden lisäksi yritys lisää omat palvelumaksut ja katteet sähkötuotteilleen.

Omassa sähkölaskussa nämä kaksi eri hintaa on eritelty selkeästi. Yleensä saat kaksi erillistä laskua, jos sähkön myyjä ja verkkoyhtiö ovat erillisiä yrityksiä.

Oman asunnon sähkön kwh hinta määräytyy näistä molemmista summista. Katso laskustasi molemmat hinnat sekä kulutettu sähkön määrä. Kerrostalo yksiössä sähköä voi kulua vain 1500 kWh vuodessa kun taas omakotitalossa sähkönkulutus on helposti 10000 kWh vuodessa. Voit jakaa sähkölaskun euro summan kulutetun sähkön määrällä, niin silloin saat tarkan sähkön hinnan jonka olet maksanut.

Esim. 10000 kWh kuluttavan omakotitalon sähkölasku maksoi vuoden aikana 1200 euroa. Näin sähkön hinnaksi tuli 0,12 €/kWh tai 12 c/kWh (1200 € / 10 000 kWh), kun otetaan molemmat sähkön hintaan vaikuttavat kulut huomioon – sähkönsiirto ja sähköenergia.

Muut palvelut sähkön lisäksi.

Nykyään on mahdollista saada myös muita palveluita sähkösopimuksen yhteydessä. Voit esimerkiksi ostaa sähkösopimusken ja kotivakuutuksen samassa paketissa. Näin saat helposti yhdellä laskulla sekä yhdestä paikasta kaksi pakollista sopimusta kotiisi.

Erilaiset nettisovellukset ja mobiiliohjelmat auttavat myös sähkön kulutuksen seurannassa sekä sähkön säästämisessä. On paljon helpompi muuttaa omaa kulutustaan, kun tietää jopa tunnin tarkkuudella miten itse kuluttaa sähköä. Pörssisähköä ostavat haluavat ainakin seurata milloin sähkön spot hinta on kaikista edullisinta.

Ympäristöstä ja ilmastosta kiinnostuneet ihmiset voivat saada jopa alennusta omaan sähkölaskuun, jos tekevät ilmastotekoja ja osallistuvat ilmastonmuutokseen omilla teoillaan. Nämä kaikki lisäpalvelut tuovat sähkönkulutuksen paremmin ihmisten tietoisuuteen ja kulutusta muuttamalla voi säästää laskussa sekä ilmastonkuormittamisessa.

Suurimmat sähköyhtiöt Suomessa

Suurimpia sähkönmyyjiä ovat yleensä paikallisista sähköyhtiöistä lähteneet toimijat. Sähkönmyyjät ovat nykyään erillisiä yhtiöitä sähkönverkkojen ylläpidosta vastaavista yhtiöistä. Näin voit ostaa sähköä myös muilta kuin kaupungin vanhalta omalta sähköyhtiöltä.

Suurimpiin yhtiöihin, joista voit ostaa sähköä kotiin, kuuluvat esimerkiksi Helen (Helsingin Energia), Fortum, Vattenfall, Oomi (Lahti energia, Oulun Energia, Oulun sähkönmyynti, Oulun Seudun sähkö, Pori Energia, Vantaan Energia), Väre (Lappeenrannan Energia, Jyväskylän Energia, Kuopion Energia, Savon Voima). Useat myyntiyhtiöt ovat siis muodostuneet paikallisten sähköverkkoyhtiöiden yhdistäessä voimansa myynnin suhteen.