Kerrostaloon muutto

Muutto kerrostaloon – muuttajan muistilista

Kerrostalo on Suomessa yleisin tapa asua ja suurin osa suomalaisista asuukin jossain vaiheessa elämäänsä kerrostalossa. Muutto kerrostaloon on suosittua, koska asuminen kerrostalossa koetaan vaivattomaksi tavaksi asua.

Erityisesti nuoria ja ikääntyneitä kiinnostaa kerrostalossa asumisen helppous ja se, että vastuu jaetaan yhdessä. Usein myös palvelut ovat lähellä ja kulkuyhteydet ovat hyvät. Kerrostalossa naapurit ovat lähellä, mutta silti on tarpeeksi omaa rauhaa. Usein kerrostalossa asuminen on yhteisöllistä ja naapureiden kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia.

Muuttoilmoitus maistraatille

Muuttoilmoitus täytyy tehdä maistraatille kuukausi ennen muuttoa. Muuttoilmoituksen voi tehdä kätevästi internetissä osoitteessa muuttoilmoitus.fi. Muuttoilmoitus on lakisääteinen ja kun se on tehty, tieto osoitteen vaihdosta menee viranomaisten lisäksi myös monelle muulle taholle automaattisesti. Tiedon muutosta saavat Kela, Verohallinto, Ajoneuvohallinto, pankit, seurakunnat sekä vakuutusyhtiöt.

Muuttoilmoitus isännöitsijälle

Isännöitsijätoimisto hoitaa taloyhtiön asiat ja heille täytyy myös ilmoittaa muutosta. Maistraatin kautta tehty muuttoilmoitus ei automaattisesti välity isännöitsijätoimistolle. Ilmoituksen saa tehdä kuukausi ennen muuttoa ja viimeistään se on tehtävä viikko kerrostaloon muuton jälkeen. Tämän ilmoituksen tekemällä saa oveen sekä nimitauluun nimensä ja samalla voi varata saunavuoron sekä mahdollisen autopaikan. Isännöitsijäilmoituksen kautta saa myös taloyhtiön huoltoyhtiö asukkaan tiedot ja voi sen jälkeen tarvittaessa avata oven asukkaalle.

Jos omistaa sähköauton, niin isännöitsijätoimistolta voi kysyä sähköauton latausmahdollisuudesta. Sähköauton lataus kerrostalossa on nykyään mahdollista saada yhä useammassa taloyhtiössä ja parkkihallissa. Joskus sähköauton lataaminen taloyhtiössä onnistuu myös ihan normaalista lämmitystolpasta, mutta kannattaa ensin selvittää taloyhtiön kanta asiaan.

Talon tavat ja järjestyssäännöt

Kerrostalossa aiemmin asunut tietää jo kerrostalojen yleiset järjestyssäännöt. Jos kuitenkin muuttaa kerrostaloon omakotitalosta tai pientalosta, niin moni asia saattaa tulla yllätyksenä. Sen takia ensimmäisenä kannattaakin tutustua taloyhtiön järjestyssääntöihin. Taloyhtiössä ei voi toimia omien tapojensa mukaan ja naapureita täytyy kunnioittaa.

Vastuu yhteisistä asioista

Omakotitalossa vastuu on jokaisella itsellään, mutta kerrostalossa päätökset kaikesta tehdään yhdessä. Kerrostalossa asuessa täytyy olla kiinnostunut ympäristöstään ja osallistua kokouksiin, joissa talon yhteisistä asioista päätetään.

Yhtiökokous

Taloyhtiön yhtiökokouksessa päätetään oman kerrostalon asioista, joten niissä kannattaa olla paikalla. Vaikka asuisit kerrostalossa vain vuokralla, niin saat osallitus yhtiökokouksiin ja sinulla on puheoikeus.

Sähkösopimukset 

Heti kun muuttopäivä on lyöty lukkoon, kannattaa ilmoittaa sähköyhtiölle sähkösopimuksen siirrosta. Sähkösopimuksesta riippuen vanhan sopimuksen voi vaihtaa uuteen asuntoon tai vaihtoehtoisesti vanha sähkösopimus lopetetaan ja avataan uuteen osoitteeseen uusi sähkösopimus. Muutto on erinomainen hetki kilpailuttaa sähkö, sillä kilpailuttamalla voi saada paljon säästöä sähkölaskuun. Sähkön hintojen vertailua on helppo tehdä netissä. Kerrostalossa sähkönkulutuksella ei ole niin suurta merkitystä sähkölaskuun, joten sopimuksen voi valita myös uusiutuvista energian lähteistä tuotetulla sähköllä ja osallistua omalta osaltaan ilmastonmuutokseen.

Kerrostalon sähkönkulutus

Sähkönkulutus kerrostalossa on vähemmän kuin sähkönkulutus omakotitalossa tai rivitalossa. Tutkimusten mukaan noin kaksi kolmasosaa kerrostaloasukkaan sähkönkulutuksesta koostuu kylmälaitteista, astianpesusta ja ruoanvalmistuksesta. Valaistus on neljänneksi tärkein sähkön kuluttaja. Lämmitysmuoto kerrostalossa toki on myös tärkeä osa sähkölaskua, mutta suurin osa kerrostaloista on kaukolämmön piirissä. Jokaisessa asunnossa on oma sähkömittari, jonka perusteella sähkön kulutus laskutetaan.

Lue sähkönkulutuksesta yksiössä

Aurinkopaneelit

Jos kerrostaloon on asennettu aurinkopaneelit, paranee sen energiatehokkuus huomattavasti. Aurinkopaneelit ovat yleisempiä omakotitaloissa, mutta ne voidaan asentaa myös kerrostaloon. Taloyhtiö voi korvata ostosähköä aurinkosähköllä ja käyttää sitä kiinteistösähkön tarpeisiin kuten lämmönjakohuoneeseen, hissiin, saunaan tai autopistorasioihin. Aurinkopaneeleiden asennus pienentää jokaisen asukkaan osuutta kiinteistösähköstä.

Jatkossa myös asukkaiden omat sähkölaskut voivat pienentyä, kun lakimuutos mahdollistaa taloyhtiön aurinkopaneeleiden tuottaman ylimääräisen sähkön käytön ja myynnin asukaskohtaisesti.

Nettiliittymä

Ennen muuttoa kannattaa selvittää tulevan taloyhtiönsä nettivaihtoehdot ja miettiä, että mikä tarjolla olevista vaihtoehdoista on itselle paras. Uusi nettiliittymä kannattaa laittaa voimaan heti muuttopäivästä alkaen, jotta välttyy turhalta katkokselta. Jos haluaa pitää saman internet-yhteyden kun aiemmassa kodissa, niin ilmoitus muutosta operaattorille riittää.

Lue lisää nettiliittymistä

Kotivakuutus

Kotivakuutuksen tilanne kannattaa tarkistaa ajoissa – onko vanha kotivakuutus riittävä uuteen asuntoon? Muutto on hyvä hetki myös kilpailuttaa kotivakuutus. Erilaisiin vaihtoehtoihin kannattaa perehtyä huolellisesti jo ennen muuttoa ja miettiä omia tarpeitaan. Omakotitalossa tarvitaan paljon suurempi vakuutus kuin kerrostalossa. Kerrostalossa taloyhtiö on vakuuttanut rakennukset ja asukkaat tarvitsevat kotivakuutuksen vain irtaimistolleen. Jos muuttaa omakotitalosta kerrostaloon, niin kotivakuutus kannattaa vaihtaa heti kohdalleen, jotta välttyy maksamasta turhasta.

Kotivakuutuksen ja sähkösopimuksen voi hankkia myös yhteen sopimukseen ja näin saa yhden selkeän laskun molemmista samalla kertaa.

Kerrostaloasunnon jäähdytys

Kuumat kesät ovat lisänneet kerrostalohuoneistojen jäähdytystarpeita. On yhä suositumpaa hankkia vanhempaan kerrostaloasuntoon ilmalämpöpumppu, joka mahdollistaa miellyttävän asumislämpötilan myös kesäkuumalla. Ilmalämpöpumpun asentamiselle tarvitaan taloyhtiön hyväksyntä. Kaukolämpötaloyhtiöillä on hyvä mahdollisuus liittyä kaukoviilennyksen pariin linjasaneerauksen yhteydessä. Se on helppo tapa saada viilennysmahdollisuus jokaiseen asuntoon yhdellä remontilla.

Murtohälytin tai varmuuslukko 

Murtohälyttimet kerrostaloasuntoon ovat yleistyneet paljon viime vuosina. Useimmiten murto kerrostaloasuntoon tapahtuu oven kautta, minkä takia murtohälyttimen asennuttamisesta oveen on erityisesti hyötyä. Varmuuslukon hankkiminen on myös suosittu tapa suojata huoneisto kerrostaloasuntomurtojen varalta.

Jos asennutat murtohälyttimen huoneistoosi, siitä kannattaa ilmoittaa vakuutusyhtiölle, sillä vakuutusmaksusta saa yleensä alennusta kun huoneisto on suojattu hälytysjärjestelmällä.

Remontit kerrostalossa

Jos aiot tehdä remonttia asunnossa jonne olet muuttamassa, täytyy remontista ilmoittaa isännöitsijälle. Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat kaikenlaiset remontit, jotka voivat vaikuttaa huoneiston seinärakenteisiin, hormeihin, sähköihin, viemäri-, vesijohto- tai lämmitysjärjestelmiin, vesieristeisiin, vesikalusteisiin, akustiikkaan tai ilmastointiin. Pienestä pintaremontista ei ilmoitusta tarvitse tehdä. Ennen remontin aloittamista täytyy odottaa taloyhtiöltä myöntävä vastaus remontti-ilmoitukseen.

Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa asunnoissa tehtäviä remontteja ja se valitsee remonttivalvojan, jonka kustannukset on osakkaan maksettava itse.

Taloyhtiön remontit

Ennen muuttoa kerrostaloon kannattaa tarkistaa taloyhtiön tulevat remontit. Joskus hyvältä vaikuttava kerrostaloasunto voi olla juuri alkamassa remontoimaan kaikkia huoneistoja. Varsinkin linjasaneerauksesta eli putkiremontista tulee paljon häiriötä asukkaille, kun jokaisen asunnon viemärit ja vesiputket vaihdetaan tai uusitaan.

Taloyhtiön suunnitellut remontit löytyvät isännöitsijän todistuksesta ja pitkän tähtäimen suunnitelmasta (PTS), joten ne kannattaa lukaista läpi huolella ennen kuin ostaa tai vuokraa asuntoa kerrostalosta.

Uudiskohteeseen muuttaminen

Uudiskohteeseen muuttaminen eroaa tavallisesta kerrostaloon muutosta siten, että kohteessa valmistuu useita asuntoja samaan aikaan. Yleensä avainten luovutus kaikille on samana päivänä, joka luonnollisesti aiheuttaa ruuhkia niin avainten luovutuspisteelle kuin myös talon pihalle yleensä. Taloyhtiön pihalle mahtuu rajallinen määrä muuttoautoja kerrallaan ja tavaroitaan saattaa joutua kantamaan pidemmän matkan kuin mitä oli suunnitellut. Jotkut rakennuttajat porrastavat sisäänmuuttoja, mikä auttaa tietysti jokaista uutta asukasta oman muuttonsa suunnittelussa.

Kuvat deborah cortelazzi , Toshi Kuji