Yksiön sähkönkulutus ja paras sähkösopimus

Oletko muuttamassa yksiöön ja mietit kuinka paljon sähköä kuluu kerrostaloyksiössä?

Vai etsitkö omaan vuokra kotiisi uutta sähkösopimusta?

Nopeat vastaukset ensin hätäisimmille etsijöille.

Näin paljon pieni kerrostaloyksiö kuluttaa sähköä vuodessa.

AsuntoKulutus vuodessaKulutus kuukaudessa
17 neliötä, 1 asukasn. 1500 kWh125 kWh
27 neliötä, 1 asukas, saunan. 2000 kWh160 kWh
35 neliön yksiö, 2 asukasta, sauna2500 – 3000 kWh230 kWh

Kulutus jakautuu keskimäärin seuraavasti eri laitteiden kesken:

  • Keittiö: Kylmälaitteet, kuten jääkaappi ja pakastin 27 %
  • Elektroniikka eli televisio ja tietokone 21 %
  • Ruuanlaitto: Astianpesukone ja kokkaaminen keittiössä, liesi ja uuni 20 %
  • Kylpyhuone: Pyykkikone ja pesu 16 %
  • Muut: Valaistus 16 %
    lähde motiva

Kerrostalossa lämmitys hoidetaan melkein aina keskitetysti, kuten kaukolämmöllä tai maalämmöllä. Eli kerrostalossa harvoin kuluu sähköä asunnon lämmitykseen. Lämmityksen kustannukset ovat yhtiövastikkeessa huomioitu eli ne maksut menevät sieltä automaattisesti asunnon neliöiden mukaan.

Kerrostaloyksiössä voi siis vaikuttaa omaan sähkönkulutukseen helposti omia tapojaan muuttamalla. Sähköä ei kuitenkaan kulu paljoa, kuten normaaleista kulutuksista näkee yllä olevasta taulukosta.

Toisaalta yksiössä asuva voi myös helposti tuplata kulutuksensa, jos käyttää tehokasta pelitietokonetta monta tuntia päivässä tai saunoo usein.

Pienen saunan lämmittäminen tunnin ajan voi kuluttaa 6 kWh sähköä ja maksaa noin 1 €, jos sähkön hinta on sähkön siirtomaksun kanssa 0,16 €.

25 neliön yksiön (ja pienemmän) sisustaminen edullisesti. Mitä tarvitaan vähintään pienen yksiön kalustamiseen?

30 neliön yksiön hinta ja vuokrataso

Onnistuuko 32 neliön yksiössä asuminen kahdestaan ja miten kaksi henkilöä vaikuttaa sähkölaskuun?

Yleiset kulutukset, kuten jääkaapin ja pakastimen kulutus, eivät nouse kahden hengen taloudessa, mutta henkilökohtaiset ratkaisut vaikuttavat. Jos molemmat saunovat erikseen tai käyttävät kahta eri tietokonetta, niin kulutus voi nousta paljonkin. Myös kotona oleminen ratkaisee. Jos toisella on vuorotyö ja joku on aina kotona kuluttamassa valoja ja sähköä tai tekemässä ruokaa, voi sillä olla vaikutusta kulutukseen.

Parveke tuo lisätilaa, mutta nostaako se sähkönkulutusta?

Se miten paljon parveketta pitää auki ja viilentää asuntoa ei yleensä vaikuta sähkönkulutukseen. Kerrostaloasunnot harvemmin lämpenevät sähköllä. Parvekkeelle hankittavat sähkölaitteet voivat kyllä lisätä kulutusta, kuten esimerkiksi infrapunalämmitin voi helposti kuluttaa paljonkin sähköä parvekkeella.

Kuinka paljon sähkögrilli kuluttaa sähköä, jos parvekkeella saa grillata?

Sähkögrillin tehosta riippuu miten paljon sen käyttäminen kuluttaa energia töpselistä. Yleisimmät sähkögrillit, kuten Opa Muurikka, Weber Q140, Mustang ja Lucifer 5002 C ovat 2000 watin grillejä. Ne kuluttavat siis tunnissa 2 kWh sähköenergiaa, joka maksaa noin 30 senttiä.

Riittääkö kiinteähintainen sähkösopimus ison yksiön kulutukseen?

Sähkösopimus yksiöön

Sähkösopimus kiinteällä hinnalla riittää hyvin, jos kulutustaso pysyy sopimuksen sallimissa rajoissa. Jos saunot usein monta kertaa viikossa tai pelaat paljon tehokkaalla tietokoneella, niin kannattaa harkita kulutukseen perustuvaa sähkösopimusta. Myös sähköinen lattialämmitys kylpyhuoneessa voi kuluttaa paljon, jos pidät lämpimästä lattiasta.