Sähkösopimus opiskelijalle

Oletko lähdössä opiskelemaan ja muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin? 

Opiskelu uudessa paikassa ja oman asunnon hankkiminen ovat jännittäviä hetkiä nuoren elämässä ja mietittävänä on monia asioita. Vuokrasopimuksen lisäksi sähkösopimus on yksi tärkeimpiä näistä. Selvitä ensimmäisenä sisältyykö vuokrasopimukseesi sähköt. On tärkeää, että uudessa asunnossa on sähköt päällä heti muuttopäivänä. 

Opiskelijasähkön kilpailuttaminen

Saadakseen sähköt päälle uuteen kotiin opiskelijan on tehtävä sähkösopimus jonkin sähköyhtiön kanssa. Suomessa on useita kymmeniä sähköyhtiöitä, jotka myyvät koteihin sähköä. Valinnanvaraa on siis enemmän kuin tarpeeksi. Ennen muuttoa kannattaa nähdä hieman vaivaa ja vertailla eri yhtiöiden tarjontaa halvimman ja mieluisimman sähkösopimuksen löytämiseksi. Sähkösopimus on erittäin helppoa kilpailuttaa verkossa.

Selvitä asuinkiinteistösi sähkön mittaustapa, sillä sitä tietoa tarvitaan sähköjä kilpailutettaessa. Suurimmalla osalla kerrostaloista on käytössä yleissähkö. Muita mittaustapavaihtoehtoja ovat yösähkö ja kausisähkö.

 

Millainen on paras sähkösopimus opiskelijalle?

Paras opiskelija sähkösopimus on sellainen, joka säästää aikaa ja rahaa. Nämä kaksi asiaa ovat nimittäin sellaisia, joita opiskelijalla ei koskaan ole liikaa.

Usein opiskelija asuu pienessä kodissa, jossa sähkön kulutus on pientä. Tällöin kannattaa valita sähkösopimus, jossa on mahdollisimman pieni kuukausittainen perusmaksu. Vaikka tällaisessa sopimuksessa sähkön kWh-hinta olisi suurempi kuin jossain toisessa sähkösopimuksessa, tulee sähkölasku silti halvemmaksi.

Opiskelijalle sopii hyvin myös pakettihintainen sähkösopimus, jossa kuukausimaksu on aina sama, riippumatta käytetystä sähkön määrästä. Sähköyhtiöt tarjoavat eri kokoisia pakettihintaisia sähkösopimuksia opiskelijoille riippuen asunnon koosta.

Monet sähköyhtiöt ovat räätälöineet opiskelijaa varten hyvän sähkötarjouksen, joten sähkösopimusta tehdessä kannattaa ilmoittaa olevansa opiskelija ja esittää opiskelijakortti.

Sähkösopimus uuteen asuntoon

Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin heti kun muuttopäivä selviää. Näin varmistat sen, että sähköt ovat varmasti päällä jo muuttopäivänä. Jos kuitenkin unohdat tehdä sopimuksen, niin monet sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden saada sähköt päälle heti samana päivänä. Tällöin sähköjen kytkennästä veloitetaan pikakytkentämaksu.

Mitä eroa on sähkönmyyntisopimuksella ja sähkönsiirrolla?

Sähkönmyyntisopimus tehdään valitun sähköyhtiön kanssa. Sähköä voi ostaa miltä tahansa suomalaiselta sähköyhtiöltä riippumatta asuinkaupungista. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, sillä sähkön siirron hoitaa aina asuinkaupungin sähkönsiirtoyhtiö ja hinnat ovat kaikille samat. Sähkön siirron osuus näkyy automaattisesti sähkölaskussa.

Kiinteähintainen vai kulutukseen perustuva sopimus?

Opiskelijasähkösopimukset ovat usein kiinteähintaisia sopimuksia, sillä yleensä sähköyhtiöt tekevät parhaat sähkötarjoukset kiinteällä hinnalla. Opiskelijat nimittäin asuvat useimmiten pienissä yksiöissä tai kaksioissa, joissa sähkön kulutus on vähäistä. Kiinteähintainen sopimus tuo opiskelijan sähkölaskuun ennakoitavuutta. 

Kulutukseen perustuva sopimus sopii opiskelijalle, joka haluaa seurata sähkön kulutustaan ja optimoida sähkön käyttöä esimerkiksi halvimmille sähkötunneille (pörssisähkösopimus). 

Kulutukseen perustuva sähkösopimus ilman kuukausimaksua on hyvä valinta silloin kun asunto on pieni yksiö, jossa sähkön kulutus on aivan minimaalista.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinta on sovittu valmiiksi esimerkiksi kahden vuoden ajaksi. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa ja vaihtaa toiseen sopimukseen ilman syytä kahden viikon irtisanomisajalla. Se, kumpi näistä sopimustyypeistä on itselle parempi, on makuasia. Jos haluaa sähkölaskuunsa ennakoitavuutta – sopii määräaikainen sopimus paremmin. Jos uskaltaa ottaa pienen riskin sähkön hintojen noususta, mutta toisaalta voi hyötyä sähkön hinnan alenemisesta – on toistaiseksi voimassa oleva parempi vaihtoehto.

Ympäristöystävällinen opiskelijasähkö

Jos olet kiinnostunut ympäristöasioista, kannattaa valita vihreä sähkösopimus. Suurimmalla osalla sähköyhtiöistä on tarjolla ympäristöystävällistä hiilidioksidipäästötöntä sähköä pienellä lisähinnalla. 

Uusiutuva energia syntyy luonnon omista resursseista, jotka ovat ehtymättömät. Voit valita aurinkosähköä, tuulisähköä, vesisähköä tai bioenergiaa. Pienillä valinnoilla voit vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin.

Fortumilta 100 % hiilidioksidivapaa sähkösopimus opiskelijoille.

Sähkösopimus yksiöön

Keskimääräinen sähkönkulutus yksiössä on noin 1400 kWh vuodessa. Tätä arvoa voi käyttää vertaillessaan sähkön hintoja ja miettiessään parasta sopimustyyppiä.

Mistä sähkölasku koostuu?

Sähkölasku koostuu aina sähkön myynnistä, sähkön siirrosta, sähköverosta ja arvonlisäverosta. Sähkön myyntihinnan voi kilpailuttaa eri sähköyritysten kesken. Sähkön siirron hoitaa paikallinen sähköverkkoyhtiö ja sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa.

Opiskelija, muista nämä 5 asiaa:

  1. Kilpailuta sähköyhtiöt
  2. Valitse paras sähkösopimus juuri sinulle
  3. Tee sopimus hyvissä ajoin ennen muuttoa
  4. Tarkista asunnon sähkömittari
  5. Huolehdi ettet maksa aiempien vuokralaisten sähkölaskuja

Vinkkejä opiskelijan sähkölaskun pienentämiseen

Kannettava säästää sähköä
  • Käytä mieluummin kannettavaa tietokonetta kuin pöytätietokonetta. Kannettava nimittäin kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin pöytätietokone.
  • Sammuta viihde-elektroniikka aina käytön jälkeen. Laitteet nimittäin kuluttavat yllättävän paljon sähköä valmiustilassaan. Muista sammuttaa jatkojohdosta myös sähköt yhdellä napin painalluksella.
  • Älä pidä latureita seinässä turhaan.
  • Kun hankit uusia laitteita, niin huomioi laitteiden energiamerkinnät.
  • Vanhat tai vialliset laitteet kuluttavat ekstrasähköä
  • Jos sinulla on sauna, niin huomioi että saunan lämmittäminen kuluttaa sähköä 7 – 14 kWh eli se maksaa noin 1-2 euroa kerta.
  • Säädä lattialämmitys pienemmäksi, jos huoneistossa on sähköllä toimiva lattialämmitys.
  • Jos asunnossa on sellainen luksus kuin ilmalämpöpumppu, kannattaa sitä käyttä harvoin viilennykseen, koska se kuluttaa helposti paljon energiaa kuumilla keleillä myös kerrostaloissa.