Näin suunnittelet parhaan etätyöpisteen kotiin

Paras etätyöpiste kotiin

Teetkö töitä kotona ja olet kyllästynyt siihen, että sieltä puuttuu kunnollinen työpiste? Kotona työskentely keittiön pöydän ääressä on välillä hauskaa, mutta jos siitä tulee viikkoja tai kuukausia kestävä rupeama, niin negatiiviset vaikutukset ovat väistämättömät. Niskat ovat jumissa, päätä särkee, sotkuinen huone harmittaa ja oma mielikin on maassa.

Nyt kannattaa huomioida, että inspiroiva työpiste kotona on yllättävän helppoa toteuttaa. Ota tästä parhaat vinkit käyttöön ja suunnittele itsellesi työpiste, jossa saat keskittyä töihin rauhassa ja tuottavuutesi paranee. Käyttämällä asiaan hieman aikaa, saat parempien työtulosten lisäksi hyvän olon.

Mikä on paras paikka työpisteelle?

Työpisteen sijainnin suunnittelussa kannattaa olla luova.
Käytä luovuutta suunnitellessasi parasta paikkaa kodin työpisteelle.

Ensimmäisenä täytyy miettiä, että mikä olisi työtilan paras sijainti kodissasi. Onko kotonasi hukkatilaa, jota voisit hyödyntää? Paras paikka voi olla esimerkiksi nurkka, syvennys, seinä, portaiden alle jäävä tila tai vaatehuone. 

Työpiste makuuhuoneessa ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä makuuhuone kannattaa pyhittää nukkumiselle. Olohuone, keittiö tai eteinen sopivat tarkoitukseen ehkä paremmin. Ole ennakkoluuloton miettiessäsi työpisteen sijaintia ja joskus aivan outo idea tuleekin olemaan menestys. Ihanteellisinta olisi se, että työpöydän lähellä olisi ikkuna. Ikkunasta avautuva maisema nimittäin inspiroi ja päivänvalo on hyväksi silmille. 

Sisusta työpiste osaksi kotia

Mieti työnurkkauksen kalustevalintoja huolellisesti ja kalusteiden tulisi olla huoneen muun sisustuksen kanssa saman tyylisiä. Näin työpiste sulautuu kauniisti kokonaisuuteen. Jos kodissasi on esimerkiksi skandinaavinen sisustus, tulee kalusteiden olla sen mukaisia. Jos sen sijaan suosikkisi on rento boho sisustus – niin valitset kalusteet ja sisustustuotteet sen mukaan.

Rajaa työpiste muusta huoneesta maton avulla. Näin syntyy illuusio erillisestä tilasta. Mustavalkoinen matto on nyt erityisen suosittu sisustuksessa ja se sopiikin moniin eri tiloihin. Huomioi, että valitset tarpeeksi suuren maton, jotta työtuoli mahtuu maton päälle. 

Jos haluat häivyttää työpistettä osaksi huonetta, niin valitse työpisteen kalusteet taustaseinän kanssa saman sävyiseksi. 

Millainen työpöytä on paras kotityöpisteelle?

Sähköpöytä on paras etätyöpisteelle
Paras työpöytä etätyöpisteelle on säädettävä sähköpöytä.

Jos teet töitä kotityöpisteellä vain muutaman tunnin päivässä ja muuten olet liikenteessä, sopii työpisteeseen pieni ja edullinen yksinkertainen pöytä. Jos tilaa on niukasti, niin seinää vasten nojaava kapea työtaso on hyvä vaihtoehto. 

Jos sen sijaan teet pitkiä työpäiviä, niin työpöytään kannattaa panostaa. Hyvä ergonominen työpöytä maksaa hintansa takuulla takaisin kehon hyvinvointina ja tulevaisuuden vähentyneinä lääkäri- tai fysioterapiakuluina. 

Paras vaihtoehto kaikille on sähköpöytä, jonka korkeutta voi säätää. Säädettävä työpöytä mahdollistaa asennon vaihtamisen työpäivän aikana ja työnteko seisoen tuo vaihtelua istumatyöhön. Tiesitkö, että tutkimusten mukaan ihmiset viettävät jopa 75 prosenttia valveillaoloajastaan istuen? Sähköpöytä on kätevä myös silloin, kun samaa työpistettä käyttää moni perheenjäsen. Jokainen voi säätää pöydän itselleen sopivaksi.

Vinkki seisomatyöhön: Jos haluat tehdä töitä seisten kannettavan tietokoneen ääressä, voit kiinnittää seinään tukevan vanerilevyn. Kiinnitys on helppoa kulmaraudoilla. Seinään kiinnitettävä työpiste mahtuu pieneen tilaan.

Ergonominen työtuoli tuo mukavuutta työntekoon

Säädettävä työtuoli on paras vaihtoehto työpisteelle.

Työtuoli on työpöydän lisäksi toinen tärkeä kodin työpisteen kaluste. Jakkara toimii muutaman tunnin työrupeamassa, mutta ei pidemmän päälle. Paras työtuoli on sellainen, jossa on mahdollisimman paljon säätömahdollisuuksia. Ergonominen työtuoli tukee selkää, jolloin niska-hartiaseudun kuormitus vähenee. Tärkeimmät säätömahdollisuudet ovat korkeus ja syvyys. Myös käsinojissa on hyvä olla säätövaraa. 

Työtuoleissa yleensä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, joten pitkäikäisimmän työtuolin saa maksamalla vähän enemmän. Jysk työtuolit ja Ikea työtuolit ovat edullisia ja hieman kalliimpia työtuoleja löytyy esimerkiksi Iskusta ja Askosta. Valitse työtuolin väri muun sisustuksen mukaan.

Satulatuoli voi olla hyvä valinta jos kärsit alaselkäkivuista tai niskakivuista. Se ohjaa kehoa automaattisesti parempaan asentoon ja parantaa verenkiertoa elimistössä. Satulatuoli on kätevä mahtuessaan pieneen tilaan, mutta ei välttämättä sovi jokaiseen sisustukseen.

Hyvä valaistus on tärkeää – ota nämä asiat huomioon

Työpisteelle kannattaa hankkia kunnollinen valaisin.

Etätyö on mukavaa, kun valaistus on kunnossa. Asiantuntijoiden ohjeiden mukaan paras yleisvalaistus huoneessa on värilämpötilaltaan 4000 K. Se aktivoi sekä lisää tehokkuutta. Jos yleisvalaistus on riittävä, ei työpisteelle tarvitse välttämättä hankkia pöytävalaisinta.

Pöytävalaisin tai lattiavalaisin on tärkeä hankinta silloin, kun huoneen kattovalaisin ei ole riittävä. Pöytävalaisinta valitessaan kannattaa huomioida, että valaisin luo tasaista valoa ympärilleen. Lisäksi pöytävalon on hyvä olla suunnattava ja valonlähteen on oltava piilossa. Esimerkiksi Ikea valaisimet ovat edullisia ja Ikeasta löytyy monia hyviä vaihtoehtoja. Innolux valaisin on myös hyvä ja laadukas kotimainen valinta.

Seinään kiinnitettävä valo on kätevä vaihtoehto silloin, kun työpöydällä ei ole paljoa laskutilaa. Ota silloin huomioon se, että valaisin ei saa koskaan olla suoraan työpöydän yläpuolella. Silloin valo nimittäin saattaa heijastua tietokoneen ruudusta, mikä rasittaa silmiä.

Tee työpisteen sisustus mieleiseksesi ja pidä paikka siistinä

Työpisteen sisustaminen on tärkeää, jotta työn tekeminen on mielekästä omaa silmää miellyttävässä ympäristössä. Työpöydälle voi hankkia toimistotarvikkeita oman tyylin mukaan.

Kirjelaatikostot, kynäteline, teippirullateline, nitoja ja tyylikkäät kynät ilahduttavat varmasti ja ovat työpöydällä aina käden ulottuvilla. Hyödynnä lokerikoita, jotka voivat toimia myös sisustuselementteinä.  Viherkasvi, tyyliin sopiva muistitaulu sekä kahvikuppi tekevät työtilasta kutsuvan.

Muodikas avohylly – huomioi nämä 3 seikkaa

Avohyllyt kannattaa pitää siistinä ja väriskaala harmonisena.

Avosäilytys ja tavaroiden pitäminen esillä ovat nyt muodissa ja esimerkiksi String hylly on nyt todella suosittu. Avohylly ovat hyvä tapa tuoda esille kauneimpia tavaroitaan sekä elämäntyyliään, mutta avosäilytyksellä on myös suuri vaara muuttua sekamelskaksi.

Kiinnittämällä näihin 3 asiaan huomiota saa senkin onnistumaan:

  1. Pidä työpöydän pinnat siistinä ja mieti jokaiselle tavaralle oma paikka. Laita tavarat paikoilleen aina työpäivän jälkeen. 
  2. Pidä väriskaala harmonisena.
  3. Säilytä lehdet ja paperit lehtihyllyissä ja pikkutavarat laatikoissa.

Lue myös

Työhuoneen sisustus ja sisustustrendit 2021