Helsinki Nähtävyydet – TOP 24

Oodi Helsingin Rautatieaseman vieressä

Parhaat Helsingin nähtävyydet

Kun olet muuttamassa Helsinkiin, niin on olemassa muutamia paikkoja, joihin sinun on pakko käydä tutustumassa mahdollisimman pian. Jos et nimittäin tunne näitä paikkoja, niin et voi sanoa, että tunnet uuden kotikaupunkisi. 

Tämä vinkkilista sopii hyvin myös kaikille, jotka matkailevat Helsingissä tai haluavat muuten vain tutustua kaupunkiin esimerkiksi kesälomalla tai talvilomalla.

Näkemistä ja nautintoa

Oodi keskuskirjasto

Oodi on upea uuden ajan kirjasto keskellä kaupunkia Kansalaistorin vieressä. Oodi on avoin kaikille ja siellä voi nauttia tieteestä, taiteesta ja oppimisesta. Oodiin voi mennä vierailemaan ja rauhoittumaan kirjan kanssa, tapaamaan ystäviä, opiskelemaan tai vaikka tekemään töitä koko päiväksi.

Amos Rex

Amos Rex on museo, jonka näyttelyt on koostettu uusimmasta nykytaiteesta, joka on usein teknisesti kokeilevaa sekä näyttelyistä, jotka esittelevät muinaisia kulttuureja. Amos Rexin tavoitteena on esittää taidetta mahdollisimman virkistävästi ja iloisesti, jotta se puhuttelee mahdollisimman monia lapsista aikuisiin.

Amox Rexiin kuuluu uuden näyttelytilat, jotka sijaitsevat maan alla, Lasipalatsi, Lasipalatsin aukio sekä elokuvateatteri Bio Rex. Aikuisten sisäänpääsylippu maksaa 20 euroa.

Allas Sea Pool

Allas Sea Pool on merikylpylä, joka on avoinna ympäri vuoden. Allas Sea Pool sijaitsee Kauppatorin vieressä ja tarjoaa helsinkiläisille sekä matkailijoille ihanan mahdollisuuden virkistäytyä merivesialtaassa, jonka vesi on yhtä lämmintä kuin merivesi. Ulkona on myös kaksi makean veden lämmitettyä allasta, ulkokuntosali sekä ravintola. Kolme saunaa ovat myös kävijöiden käytössä. 

Allas tarjoaa virkistystä sekä keholle että mielelle. Altaalla järjestetään myös paljon tapahtumia erityisesti kesäisin. Aikuisten kertalippu maksaa 15 euroa.

Allas Sea Poolin vieressä on myös SkyWheel-Helsinki maailmanpyörä, josta voit ihailla näkymiä 40 metrin korkeudesta vaikka shampanjalasin kanssa.

Kiasma

Nykytaiteen museo Kiasmassa järjestetään näyttelyitä ja performansseja. Rakennus itsessään Helsingin keskustassa paraatipaikalla on upea nähtävyys. Kiasmassa on ajankohtaista taidetta ja museo esittelee sitä, mitä taiteilijat tekevät juuri nyt. 

Kiasmaan ovat tervetulleita kaikki lapsista aikuisiin, näyttelyt on tehty mahdollisimman helposti lähestyttäviksi. Aikuisen sisäänpääsymaksu on 15 euroa.

Kauppatori

Kauppatori on Helsingin tunnetuin tori, joka sijaitsee Esplanadin puiston päässä. Erityisesti kesäisin tori kokoaa paljon kansainvälisiä ihmisiä yhteen ja torilla myydään kaikenlaista. Tarjolla on perinteisten torituotteiden lisäksi hedelmiä, kukkia, koruja, käsitöitä ja matkamuistoja. Lämmitettyyn torikahvioon on mukava poiketa myös talvella nauttimaan kuppi kahvia sekä korvapuusti tai lihapiirakka.

Ulkoilua ja piknikretkiä 

Suomenlinna

Suomenlinna on saari ja kaupunginosa Helsingin edustalla ja se on yksi koko Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde, jossa asuu vakituisesti noin 800 helsinkiläistä. Suomenlinna on suosittu päiväretkikohde, jossa voi tutustua sodan aikaisiin puolustus muureihin, tykkeihin ja tunneleihin. 

Kesäisin siellä järjestetään paljon tapahtumia ja saaren museot, ravintolat ja kahvilat ovat tutustumisen arvoisia. Suomenlinnaan pääsee kätevästi HSL:n lautalla Kauppatorilta normaalin Helsingin sisäisen bussilipun hinnalla. Matka kestää noin 15 minuuttia.

Seurasaari

Seurasaari on mukava koko perheen ulkoilupuisto, jonne pääsee siltaa pitkin länsi- Helsingistä. Jos on liikkeellä julkisilla kulkuvälineillä, niin Seurasaari on bussin numero 24 päätepysäkki. Saareen pääsee myös vesibussilla Kauppatorilta. 

Seurasaaressa on suuri ulkomuseo, joka esittelee entisajan suomalaisten elämää. Siellä on rakennuksia aina 1600-luvulta 1900-luvulle saakka ja kesäisin ne ovat avoinna yleisölle. Saaressa on myös ravintola, kioskeja sekä naturistiuimaranta. Erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri vuoden ja niistä tunnetuimpia ovat Juhannusvalkeat ja Joulupolku.

Uunisaari

Uunisaari sijaitsee parin minuutin venematkan päässä Helsingin Kaivopuiston rannasta, vene lähtee Merisatamantorilta. Talvella saareen pääsee kävellen ponttonisiltaa pitkin. Saarella on ravintola, kahvila sekä ihastuttava pieni uimaranta. 

Kesällä Uunisaari on suosittu kaupunkilaisten retkikohde, jonne mennään nauttimaan auringosta, kauniista merimaisemista, piknikeväistä tai Uunisaari-ravintolan palveluista. Uunisaaresta voi myös kävellä viereiselle saarelle Liuskasaarelle.

Pihlajasaari

Pihlajasaari on kesäaikaan helsinkiläisten suosituin ulkoilusaari. Se sijaitsee noin 10 minuutin lauttamatkan päässä Merisatamasta tai Ruoholahdesta.

Pihlajasaaressa on todella monipuolinen luonto. Sieltä löytyy kallioita, metsiä ja lehtomaita. Rannat ovat loistavat ja auringosta voi nauttia joko hiekkarannalla tai kalliorannalla. Pihlajasaaren suosioon ovat myös vaikuttaneet saaren monipuoliset palvelut, jotka tekevät ulkoilusta siellä helppoa.

Tervasaari

Tervasaareen pääsee helposti kävellen Pohjoisrannasta läheltä Helsingin keskustaa, joten se on helppo kohde esimerkiksi kesäiselle piknikille. Erityisesti koiran omistajat pitävät Tervasaaresta, sillä siellä on aidattu koirapuisto, jossa on oma uimaranta.

Tällä Kruunuhaan edustalla sijaitsevalla saarella toimii myös kesäteatteri sekä suosittu ravintola Savu.

Vallisaari

Vallisaari avattiin yleisölle vasta pari vuotta sitten ja sitä ennen se oli toiminut vain sotilaskäytössä. Tämän takia Vallisaari on Helsingin monimuotoisin luontokohde, sillä saaren eläimet ja kasvit ovat saaneet kehittyä täysin luonnontilassa. Vallisaaressa on ennätyksellisen runsas eläin- ja kasvilajisto ja saari on esimerkiksi lepakoiden lempipaikka. Maisemat Vallisaaresta merelle ja Helsinkiin päin ovat upeat.

Vallisaareen pääsee Kauppatorilta lähtevällä JT-Linen vesibussilla noin 20 minuutissa. Se sopii koko perheen retkikohteeksi.

Uutelan ulkoilualue

Itä-Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Uutelan ulkoilualue on luonnonystävälle sopiva ulkoilukohde, missä on myös keittokatoksia omien eväiden valmistamiseen. Uutelassa on kauniita kallioita, metsiä, Skatan tila laidun alueineen sekä vanhaa huvila-asutusta. 

Alueella kiertää kaksi luontopolkua: “Metsä- ja laidunmaisemia” sekä “Kluuvijärviä ja rantaniittyjä”. Ne ovat pituudeltaan 1,5 km ja 2,5 km ja soveltuvat myös perheen pienimmille. Reittien varrelle on merkitty 15 rastia, jotka esittelevät aluetta.

Perhekohteita

Linnanmäki

Linnanmäki on takuuvarma huvittelu kohde koko perheelle. Jo vuodesta 1951 saakka on Linnanmäki tarjonnut hurjia kyytejä ja iloa kaupunkilaisille sekä matkailijoille. Ainakin lasten mielestä kesän paras päivä on varmasti Lintsi-päivä!

Korkeasaari

Korkeasaari on Suomen tunnetuin ja suurin eläintarha. Korkeasaari on perustettu jo vuonna 1889 ja siellä on jopa 150 eri eläinlajia. Korkeasaareen pääsee joko autolla Mustikkamaalta mantereelta tai vesibussilla Hakaniemenrannasta tai Kauppatorin rannasta. 

Korkeasaaressa vierähtää helposti koko päivä eläinten ja kasvien parissa. Saarella on myös matkamuistomyymälä, ravintoloita sekä grillipaikkoja, joissa voi syödä omia eväitä.

Olympiastadion

Helsingin Olympiastadion valmistui vuonna 1938 ja ensimmäiset olympialaiset siellä pidettiin vuonna 1952. Stadionin 72 metriä korkeaan torniin kannattaa nousta upeiden maisemien takia. Näkymät Helsinkiin ovat loistavat. Torniin pääsee kätevästi hissillä ja olympiastadionilla toimii myös ravintola. Stadikalla järjestetään usein konsertteja ja urheilutapahtumia.

Uimastadion

Kesäisin avautuu Olympiastadionin vieressä oleva Uimastadion, joka on kaupunkilaisten suosima maauimala. Sinne on mukava mennä uimaan kesäpäivänä yksin tai koko perheen voimin.

Historiallista nähtävää

Tuomiokirkko

Tuomiokirkko on Helsingin tunnetuin rakennus Senaatintorilla kaupungin keskustassa. Kirkon suunnitteli Carl Engel ja se valmistui vuonna 1852. Tuomiokirkossa järjestetään Suomen juhlallisimmat valtiolliset ja akateemiset jumalanpalvelukset. Kesällä Tuomiokirkon portailla on mukava istuskella ja nauttia kesäpäivästä sekä kaupunkitunnelmasta.

Temppeliaukion kirkko

Temppeliaukion kirkko Helsingin keskustassa Fredrikinkadun päässä on kaupungin erikoisimman arkkitehtuurin omaava kirkko. Kirkko on louhittu kallion sisälle ja sen kupoli on verhottu kuparinarulla. kirkkosalin sisäseinät ovat kalliota ja louhoskiviä ja auringonvalo leviää kauniisti alttariseinämälle. 

Temppeliaukion kirkossa on erinomainen akustiikka, minkä takia se on myös suosittu konserttien järjestyspaikka.

Sibelius monumentti

Sibelius monumentti on Helsingin suosituimpia matkailunähtävyyksiä. Se on tehty kuuluisan Jean Sibeliuksen(1865-1957) muistomerkiksi ja sijaitsee Sibeliuspuistossa. Monumentti on urkupillin muotoinen ja sen 600 pilliä on hitsattu teräksestä. Urkupillistön vieressä on veistetty näköismuotokuva Jean Sibeliuksesta.

Nauti ja syö 

Cafe Regatta

Töölössä aivan rannalla sijaitseva Cafe Regatta hurmaa maalaisromanttisella tunnelmallaan. Pieni punainen tupa, joka on sisustettu vanhoilla huonekaluilla, tarjoaa uunituoreita pullia ja kahvia sekä virvokkeita. Kahvilasta ostettua makkaraa voi itse paistaa ulkona avotulella. Kesällä Regatan terassi on aina täynnä kaupunkilaisia ja myös lemmikit ovat tervetulleita.

Kotisivut
Facebook
Instagram

Skiffer Liuskasaari

Kesän “must”-ruokapaikka on Liuskasaaressa sijaitseva ravintola Skiffer. Missään ei pizza maistu paremmalle kuin viihtyisällä terassilla kauniissa saaristomaisemassa. Skifferin pizzat on tehty liuskan muotoisiksi ja makuvaihtoehtoja löytyy jokaiselle.

Skifferiin pääsee laivalla Merisatamanrannasta eli Cafe Carusellin ja Kompassitorin keskeltä. Lippu maksaa 5 euroa ja matka kestää vain pari minuuttia.

Kotisivut
Instagram

Löyly

Elämyksellinen saunaravintola Löyly avattiin vuonna 2016 Helsingin Hernesaarenrantaan ja siitä saakka se on ollut kaupunkilaisten lempiterassi. Löylyssä on kolme puulämmitteistä saunaa sekä ravintola ja terassi. Rakennuksen arkkitehtuuri on ainutlaatuinen ja samoin on sen sijainti. Saunasta pääsee mereen uimaan myös talvisin. Kesällä Löylyn terassi täytyy niin paikallisista kuin matkailijoistakin ja musiikista nautitaan pitkälle yöhön saakka.

Kotisivut
Instagram

Vanha Kauppahalli

Vanha Kauppahalli Kauppatorilla Helsingin Etelärannassa on toiminut jo vuodesta 1889 alkaen. Kauppahallista voi ostaa herkkuja moneen makuun ja siellä on viehättävä perinteikäs tunnelma. Kauppahallin tiskeiltä löytyvät lihat, kalat, juustot, mausteet, kahvit ja teet sekä leipomoherkut. Kauppahallin pikku ravintoloista ja kahviloista löytyy myös mainioita vaihtoehtoja esimerkiksi lounaspaikoiksi. Hallissa toimii myös Suomen pienin Alko.

Kotisivut
Facebook

Hernesaarenranta

Kesällä Hernesaarenrannan tapahtumakeskus herää eloon. Terasseja, ravintoloita, keikkoja, DJ, tapahtumia ja esityksiä – hauskanpito jatkuu aina aamuyöhön saakka. Tämä kaunis merenrannassa sijaitseva keidas aurinkotuoleineen ja tekopalmuineen soveltuu hyvin kaikille nuorekkaille. Päiväsaikaan paikalle voi mennä syömään koko perheen voimin.

Kotisivut
Instagram