Liikkuva netti kotiin ja matkalle

Liikkuva netti – nopea ja edullinen nettiliittymä

Muuton yhteydessä on paras hetki päivittää oma nettiliittymä ja tehdä nettiliittymän kilpailutus. Näin varmistaa itselleen parhaan ja edullisimman vaihtoehdon uuteen asuntoon. Hyvissä ajoin ennen muuttoa kannattaa tarkistaa, että millainen nettiliittymä on mahdollista saada uuteen kotiin. Kuuluuko uusi taloyhtiö kaapeliverkkoon tai valokuituverkkoon? Tai onko taloyhtiössä ADSL-tekniikalla toteutettu taloyhtiölaajakaista? Olisiko mobiilinettiliittymä kuitenkin paras vaihtoehto?

Liikkuva netti on nykyään monipuolisuutensa takia varteenotettava vaihtoehto myös kodin laajakaistaksi. Se on erityisen kätevä myös muuton yhteydessä, sillä nettiyhteys ei katkea vaikka vaihtaa asuntoa tai paikkakuntaa. Liikkuva netti on myös helppo ottaa mukaan töihin, mökille, veneelle tai vaikkapa kesällä rannalle. 

DNA netti kotiin
DNA netti kotiin
4G, 5G liikkuva laajakaista
200M, 400M, 1000M
Pinkit Päivät tarjoukset nyt rajoitetun ajan
Elisa kiinteä laajakaista
Elisa mobiililaajakaistat kotiin
Liikkuva netti puhelimeen ja tablettiin 4G, 5G
100, 300, 600, 1000 mbit/s
Elisa Viihde Viaplay tarjous hintaan tilaajille
Telia Rajaton netti kotiin
Telia Rajaton kotiin
Telia Rajaton nettiliittymät
150M, 200 M, 300M
Nyt C More TV kaupan päälle 3 kk 0 €

Mikä on mobiilinetti?

Liikkuva netti on mobiiliyhteyttä käyttäviin laitteisiin asennettava nettiyhteys. Liikkuvan netin eli mobiililaajakaistan asentaminen laitteeseen tapahtuu suoraan SIM-kortilla tai mokkulalla/nettitikulla.

Mobiilinetin avulla voit surffata netissä ihan missä vain, etkä ole riippuvainen kännykän netistä tai eri paikkojen tarjoamista Wifi-yhteyksistä.

Mobiilinettiliittymät ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti ja tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon nopeutensa, luotettavuutensa ja hinnan vuoksi aivan kenelle tahansa netin käyttäjälle.

Langaton laajakaista – hyvä vaihtoehto kodin kiinteälle laajakaistalle

Monet hankkivat mobiilinetin myös kodin laajakaistaksi sen tarjoamien hyötyjen vuoksi. Perinteiset laajakaistat, esimerkiksi ADSL-yhteys, eivät nimittäin yllä lähellekään uusimpien mobiililaajakaistojen nopeuksia. Monet hankkivat ADSL:n lisäksi myös 4G tai 5G mobiililaajakaistan, koska halutaan saada nopeampi netti. Toinen 4G laajakaistan hankintaan johtava syy on sen hinta, 4G mokkula on nimittäin edullisempi kuin kiinteä laajakaista.

Jotkut onnekkaat asuvat valokuituverkon piirissä ja heillä on mahdollisuus saada kotiinsa markkinoiden paras kiinteä laajakaista. Valokuituliittymä on tällä hetkellä markkinoiden nopein ja stabiilein laajakaista.  Näillä onnekkailla on mahdollisuus nopeaan nettiin kotona, mutta valokuitua ei pysty ottamaan mukaan. Siihen tarvitaan erikseen mobiililaajakaista.

Taloyhtiössä asuvat eivät voi aina itse vaikuttaa kiinteän laajakaistansa laatuun, koska taloyhtiö on tehnyt taloyhtiölaajakaistasta sopimuksen jonkun operaattorin kanssa. Tällöin kaikilla taloyhtiön asukkailla on samanlainen netti, jonka käytöstä maksetaan lisämaksua tai joissain yhtiöissä internet sisältyy vastikkeeseen/ vuokraan. Tämä ei aina kuitenkaan palvele yksittäisen asukkaan tarpeita ja silloin varteenotettavan edullisen vaihtoehdon tarjoaa langaton laajakaista. Jos haluat striimata, pelata nettipelejä, katsoa elokuvia, osallistua etäpalavereihin tai käydä etäkoulua, niin se vaatii nettiyhteydeltä enemmän. Jos haluat markkinoiden parasta suoritustehoa, niin 5G mobiilinettiliittymän hankkiminen taloyhtiökaistan lisäksi on hyvä vaihtoehto.

Miten valitsen mokkulan tai nettitikun?

Mokkulaa tai nettitikkua tarvitaan silloin, kun halutaan saada nettiyhteys kannettavaan tietokoneeseen tai tablettiin.

Mitä oikeastaan mokkula ja nettitikku tarkoittavat ja mikä on niiden ero? Yksinkertaisesti sanottuna molemmat ovat reitittimiä, jotka tuovat nettiyhteyden laitteeseesi. 

Nettitikku on USB-reititin eli se kiinnitetään laitteessa olevaan USB-porttiin. Käytännössä se on tikku, joka yhdistää laitteen nettiin ja toimii samalla antennina. 

Mokkula on mobiililaajakaistareititin eli mobiilimodeemi ja se toimii samalla tavalla, mutta useimmiten langattomasti. Mokkulan voi kuitenkin halutessaan kiinnittää myös laitteen USB-porttiin tai ethernet-porttiin. Mokkulan eli mobiilireitittimen netti toimii aivan samalla tavalla kuin kännykän netti eli mobiililaajakaistan avulla. Se vastaanottaa mobiiliyhteyttä ja jakaa sitä langattomasti eteenpäin, niin että tabletti tai kannettava tietokone käyttää sitä.

Mokkula ja nettitikku nimityksiä käytetään usein ristiin, koska ne ovat melkein sama asia. Niitä myyvät puhelinoperaattorit kuten DNA, Elisa ja Telia. Mokkulan/nettitikun sisällä on SIM-kortti, jolla laitteesi kytkeytyy sen operaattorin verkkoon, josta mokkula on ostettu. DNA mokkula käyttää siis DNA:n matkapuhelinverkkoa sekä Suomen Yhteisverkko Oy:n verkkoa Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa, joka on Telian ja DNA:n yhteinen yhtiö.Elisan mokkula käyttää Elisan verkkoa ja Telian mokkula Telian verkkoa.

Kun valitsee mokkulaa niin kannattaa huomioida se, että laite tukee omaa liittymää. Mokkuloita myyvät puhelinoperaattoreiden Elisan, DNA:n ja Telian lisäksi esimerkiksi Gigantti, Power sekä Verkkokauppa. Varmimmin saat omaa liittymää tukevan mokkulan hankkimalla sen omalta operaattoriltasi.

Mikä on halvin mokkula? 

Mokkulan hinta riippuu sen mallista ja markkinoilla niin halpoja kuin kalliita mokkuloita. Halvin mokkula on pikkumodeemi, joka toimii vain yhdelle tai kahdelle laitteelle. Kalliimmat mokkulat ovat laajakaistamodeemin vertaisia. Jos käytät nettiä paljon ja mobiililiittymä on nopea, niin kannattaa maksaa mokkulasta hieman enemmän. Toisaalta jos sinulla on vain esimerkiksi 20 megan yhteys, niin silloin sopii mikä vain halpa mokkula.

Jos haluat käyttää langatonta verkkoa rajattomasti, niin kannattaa hankkia mobiililaajakaista, jossa on rajaton netin käyttö. Toinen vaihtoehto on hankkia mobiilinetti, jossa veloitus tapahtuu kulutetun datan mukaan. Oma käyttö siis ratkaisee sen, että kumpi on itselle edullisin laajakaista.

Mokkulan hinta ilman liittymää houkuttelee, mutta useimmiten edullisimmaksi tulee ottaa mokkula mobiililiittymällä joltakin matkapuhelinoperaattorilta kuten Elisalta, DNA:lta tai Telialta. Halpa hinta ei nimittäin auta jos mokkulan kuuluvuus ei ole kunnossa.

Millainen on minulle paras mokkula?

Ennen kuin hankit mokkulan niin sinun kannattaa pohtia, että kuinka monta laitetta haluat reitittimen kautta nettiin yhdistää. Jos haluat, että koko perhe käyttää nettiä mokkulan kautta, niin silloin kannattaa valita suorituskyvyltään tehokas mokkula. 4G mokkula toimii aktiivikäytössä hienosti ja mahdollistaa usean laitteen käytön samaan aikaan. 5G mokkula tarjoaa supernopean netin ja mahdollistaa esimerkiksi usean laitteen käyttämisen striimaamiseen samaan aikaan erinomaisella kuvanlaadulla.

Mokkulan kantoalueeseen kannattaa kiinnittää myös huomiota. Jos hankit nettitikun sitä varten, että langatonta verkkoa käytetään vain yhdessä tai kahdessa huoneessa, niin pieni kantoalue riittää. Jos sen sijaan tarvitset wifiä laajalla alueella ja signaalin täytyy kattaa netin käyttö myös esimerkiksi terassilla tai pihalla, niin tarvitaan suuremmalla kantoalueella varustettu mokkula.

Jos asut kauempana suurista kaupungeista tai internet kuuluvuuden reuna-alueella, niin mokkulan lisäksi voidaan hankkia antenni. Joissain mokkuloissa antenni on valmiina, jolloin sitä kutsutaan antennimokkulaksi. DNA Mokkulaan esimerkiksi on tarjolla lisäantenni.

Operaattoreilla on myynnissä monia erilaisia mokkuloita. 4G mokkuloissa löytyy eniten vaihtoehtoja, sillä 4G on tällä hetkellä suosituin vaihtoehto, koska siinä on asiakkaiden mielestä paras hinta-laatu suhde. 3G on jo vanhempaa tekniikkaa ja siinä vaihtoehtoja on tarjolla enää yleensä muutama erilainen. 5G on uusinta teknologiaa ja siitä löytyy jo useita vaihtoehtoja, esimerkiksi Elisalla on tällä hetkellä tarjolla 9 erilaista 5G mobiilireititintä. Valmistajia ovat muun muassa Huawei, ZTE, HTC, Netgear ja LTE.

Liikkuvan netin kuuluvuus

Mokkulan avulla on helppo käyttää nettiä myös mökillä.

Eri puhelinoperaattoreilla on Suomessa hieman erilaiset kuuluvuusalueet. Kunkin operaattorin kuuluvuusalue on mahdollista tarkistaa yrityksen verkkosivustolta. Kuuluvuus riippuu monesta asiasta ja mahdollisia verkon katvealueita voi tulla maaston, rakennusten, verkossa käytetyn tekniikan tai verkon kuormituksen takia.

Esimerkiksi Elisa kuuluvuus on erittäin hyvä koko Suomessa. Elisan 4G verkko toimii ympäri Suomen ja ainoastaan Lapissa on alueita joissa 4G ei toimi. Elisa 5G verkko kattaa jo lähes koko eteläisen Suomen sekä Suomen suurimmat kaupungit. Tutkimusten mukaan tällä hetkellä Elisan 5G verkko on Suomen kattavin 5G verkko.

Telia kuuluvuuskartta löytyy helposti Telian nettisivustolta ja tällä hetkellä esimerkiksi Telian 5G verkko kuuluu jo 44 eri paikkakunnalla Suomessa. Telian 4G verkko toimii etelä-Suomessa jo hyvin, mutta Pohjois-Suomessa eivät kaikki paikkakunnat vielä kuulu 4G verkon alueelle. 

DNA 4G verkko kattaa noin 99% suomalaisista talouksista ja myös DNA 5G verkkoa laajennetaan jatkuvasti uusia tukiasemia rakentamalla.

Mokkulat ja nettitikut toimivat aina palveluntarjoajan matkapuhelinverkossa, joten kannattaa tarkistaa oman paikkakunnan kuuluvuustilanne kuuluvuuskartasta ennen kuin tilaa mokkulan tai mobiilinettiliittymän. Näin varmistaa, että oma nettiliittymä toimii omalla alueella parhaalla mahdollisella tavalla.

Mobiililaajakaistan tilaaminen ja käyttöönotto

Mobiilinetin tai mokkulan saa helposti tilattua teleoperaattorilta suoraan kotiin. Toimitus kestää yleensä vain pari päivää ja toimiva netti on sen jälkeen käytössä.

Mobiilinettiliittymän käyttöönotto on helppoa, kun noudattaa mukana tulevia ohjeita. SIM-kortti asennetaan joko suoraan laitteeseen tai mobiilireitittimeen eli mokkulaan. Mobiilireititin laitetaan latautumaan tai laite kytketään pistorasiaan jos mokkulassa ei ole akkua. Tämän jälkeen mobiilireitittimeen voi laittaa virrat päälle ja laite etsii automaattisesti verkon. Mokkulaa voi käyttää langattomasti kaikilla laitteilla joissa on WLAN. Vanhemmat laitteet kuten pöytätietokoneet voi kytkeä mokkulaan kaapelin avulla.

Mobiilinetin irtisanominen

Mobiililaajakaistan voi yleensä irtisanoa verkossa. Yleisin irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Tarkistathan oman nettiliittymäsopimuksesi irtisanomisajan operaattoriltasi.