Joka vuosi tuhannet suomalaiset vaihtavat paikkakuntaa opiskelun, työn tai perheen takia. Muutto toiselle paikkakunnalle aiheuttaa paljon mietittävää ja asioiden järjestämistä. Joitain meitä muutto saattaa jännittää ja se tuntuu pelottavalta. Toisille taas muutto tarjoaa uuden iloisen alun ja se voi olla innostava elämänvaihe.
Muuttoon kannattaa valmistautua huolella. Se säästää aikaa, stressiä ja rahaa. Mitä vähemmän muuttoa varten tarvitsee pakata, sitä helpompaa ja edullisempaa muuttaminen on. Tästä tuloksena on myös se, että tavaroiden purkaminen helpottuu ja uuteen kotiin pääsee kotiutumaan nopeammin.
Käytä tätä seuraavaa listaa apuna ylimääräisestä tavarasta luopumiseen ja kodin tavaroiden läpikäymiseen ennen muuttoa. Kaikkea omistamaansa ei kannata pakata mukaan!
9 syytä miksi kannattaa hankkiutua eroon liiasta tavarasta
- Ajankäyttö. Aloita omien tavaroiden läpikäyminen jo kuukausia ennen tulevaa muuttoa, jotta voit rauhassa miettiä, mitä haluat säästää ja mistä haluat luopua. Tavarasta luopuminen vie yllättäen paljon kauemmin aikaa kuin tavaran pakkaaminen.
- Raha. Myymällä ylimääräisiä ja tarpeettomia tavaroita voi ansaita rahaa. Kun aloittaa suunnittelun ajoissa, voi myydä ylimääräisiä tavaroitaan helposti esimerkiksi nettikirpputoreilla. Kotoaan kannattaa järjestää oma paikka myytäville tavaroille ja koota sinne kaikki, mikä menee myyntiin. Toiseen paikkaan kannattaa koota asiat, jotka haluaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Kolmanteen paikkaan voi laittaa kaatopaikalle menevät tavarat. Järjestelmällisesti toimimalla saavuttaa parhaat tulokset!
- Energia. On uskomatonta, että kuinka paljon energiaa vapautuu sen jälkeen, kun on luopunut ylimääräisistä tavaroista. Useimmat meistä säästävät vuosien varrella kerääntyneitä tavaroita vain sen takia, että niitä ei raaski heittää pois. Tavaroita ei välttämättä käytetä koskaan, vaan ne seisovat laatikoissa ja muistuttavat menneisyydestä. Muuton yhteydessä kannattaa miettiä tarkoin, että tekevätkö käyttämättömät tavarat onnelliseksi vai tuntuvatko ne taakalta? Kun pystyy luopumaan jostain, niin useimmiten olo muuttuu henkisesti kevyemmäksi. Luopumalla vanhasta, elämään tulee tilaa uudelle.
- Edistyminen. Pienikin askel auttaa eteenpäin kohti tavoitetta. Jo yhden tunnin ajankäyttö viikossa auttaa muuton parempaan onnistumiseen. Jos muuttopäivä on jo lähellä, niin parempi on tietysti käyttää enemmän aikaa ja pyhittää tavaroiden läpikäymiselle vaikka 1 h päivässä. Kaikki aika, mitä tälle projektille pystyy antamaan, auttaa varmasti muuttopäivän koittaessa.
- Vähemmän on enemmän. Mitä vähemmän ihminen omistaa tai haalii ympärilleen tavaraa, sitä vähempään hän on tyytyväinen. Kun toteuttaa tämän asian niin seurauksena tulee yleensä automaattisesti se, että tulevaisuudessa ostaa vähemmän. Tämä säästää myös rahaa.
- Elämän ilot. Kun kotona on vähemmän tavaraa, sitä vähemmän kodin huoltoon menee aikaa. Aikaa jää kaikesta tärkeimmälle eli elämän iloisille asioille. Säästyneen ajan voi käyttää haluamallaan tavalla ja viettää enemmän aikaa vaikka läheisten kanssa. Perhe, ystävät ja harrastukset – nauti niistä jatkossa enemmän!
- Siivous. Mitä vähemmän on tavaraa, sitä helpompaa on kotia siivota. Koti pysyy arjen kiireessäkin siistimpänä, kun tavaraa on vähemmän ja kaikella on oma paikkansa. Viikkosiivous on nopeaa ja aikaa jää muuhunkin.
- Tila. Kun luopuu ylimääräisestä tavarasta, kotiin jää tilaa enemmän. Avoin tila jättää tilaa ajatuksille ja luovuudelle. On helpompi elää, kun ympärillä on tilaa jossa voi hengittää vapaasti. Samalla rentous lisääntyy.
- Hyväntekeväisyys. Ympärillämme on paljon ihmisiä, jolta puuttuu paljon. Tarvitseeko joku toinen omaasi enemmän, kuin mitä itse sitä tarvitset? Hyvän tekeminen tuo takuulla hyvän mielen niin lahjoituksen saajalle kuin itsellekin.
- Tavarat tai koneet, joita et muista käyttäneesi kertaakaan viimeiseen kahteen vuoteen.
- Ylimääräinen keittiöveitsisetti ja muut ylimääräiset veitset
- Parittomat astiat
- Vähän käytetyt keittiötarvikkeet
- Rikkinäiset astiat, koneet sekä tarvikkeet
- Vanhat keittokirjat
- Turhat vesipullot ja matkakahvimukit
- Avaamattomat mausteet, teepakkaukset, kastikkeet ym ylimääräiset säilykkeet
- Vanhat työkalut
- Maalit, jotka ovat menneet vanhaksi tai joita et ikinä käytä enää.
- Sekalaiset rakennusmateriaalit, joita on turhaan säästänyt askarteluja varten.
- Ylimääräiset puutarhaletkut. Yleensä yksi puutarhaletku taloudessa riittää.
- Kaikki turhat vanhat kalusteet
- Kaikki rikkoutuneet asiat, jotka ovat odottaneet korjausta enemmän kuin 6 kk.
- Pihakoristeet, joista et pidä, mutta säästät koska ajattelet, että ehkä joskus haluat käyttää niitä.
- Kosmetiikka-, kauneudenhoito- ja ihonhoitotuotteista, joiden parasta ennen päiväys on mennyt. Näitä kertyy yleensä kylpyhuoneen laatikoihin vaivihkaa ja niiden määrä saattaa yllättää.
- Käyttämättömät tuotenäytteet
- Tuotteet, joita olet kokeillut, mutta joista et pidä. Kannattaa kysyä, jos ystävät tarvitsevat niitä?
- Lääkkeet ym joiden päiväys on jo vanhentunut. Lääkkeet palautetaan apteekkiin.
- Likaiset suihkuverhot, jotka odottavat puhdistusta, mutta niitä ei saa enää helpolla puhtaaksi.
- Vanha hiustenkuivaaja ja sen vaihtopäät sekä mahdolliset muut vanhat hiustenmuotoilulaitteet.
- Seinäkoristeet, jotka ovat huonokuntoisia, menneet pois muodista tai jotka eivät miellytä enää.
- Vanhat pyyhkeet. Löytöeläintalot ja eläinlääkäriasemat ottavat vanhoja pyyhkeitä mielellään lahjoituksena vastaan.
- Vanhat lakanat. Kannattaa miettiä, että tarvitseeko vanhoja lakanoita todella enää mihinkään? Jos lakanat ovat olleet kaapissa yli vuoden käyttämättä, niistä voi ihan hyvin luopua.
- Huonokuntoiset varatyynyt ja varapeitot. Liinavaatekaapissa kauan käyttämättömänä seisseet tyynyt ja peitot ovat melkoisia pölynkerääjiä, joten myös sen takia niistä kannattaa luopua.
- Kaikki työhuoneessa säilytyksessä olevat paperit kannattaa käydä läpi ja säästää vain ne, jotka täytyy säästää. Verohallinto suosittelee, että veroilmoitukseen liittyvät asiat kannattaa säästää kuuden vuoden ajalta, sillä tämä on se aika, jonka kuluessa verotusta voidaan vielä oikaista.
- Kirjat, jotka on hankkinut ja aikonut lukea, mutta niiden ostamisesta on kulunut jo yli kolme vuotta ja ne edelleen odottavat kirjahyllyssä. Luultavasti et tule koskaan lukemaan niitä.
- Epämääräiset pakkausmateriaalit, kirjekuoret, paperit ja korttien askarteluvälineet.
- Toimistotarvikkeet, joista et pidä tai joita et käytä.
- Vanhat LP-levyt, kasetit, CD-levyt ja DVD:t sekä Blu-ray elokuvat.
- Vanhat toimistokalusteet, jotka ovat epäkäytännöllisiä tai jotka eivät toimi.
- Vanhat vaatteet. Jos vaatetta ei ole käyttänyt yli vuoteen, niin siitä kannattaa hankkiutua eroon. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta kaikki mistä pystyy luopumaan on askel kevyempään muuttokuormaan. Jos vaatteiden karsiminen ei itseltä onnistu helposti, niin avukseen voi valita jonkin menetelmän kuten esimerkiksi suuren suosion saavuttaneen ilmiön nimeltään konmaritus. Tämän siivousmenetelmän ideana on luopua kaikesta siitä mikä ei tuota sinulle iloa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan jokaisen vaatteen kohdalla mietitään kysymystä: Tuottaako tämä vaate minulle iloa? Jos vastaus on ei, vaate hyvästellään ja siitä luovutaan.
- Lähes kaikesta mikä on säilytyksessä sängyn alla. Yleensä sängyn alla säilytetään turhia asioita, joita ei koskaan käytetä.
- Korut, joita et käytä.
- Laukut, vyöt ja huivit, joita et käytä.
- Sukat, joissa on reikä.
- Vaatteet, jotka eivät enää mahdu päälle.
- Kengät, joita et käytä.
- Vanhat mitalit, todistukset ja palkinnot.
- Kankaat, joista olet ajatellut ommella jotain, mutta ne ovat jo vuosia odottaneet.
- Vanhat laitteet, joita ei käytetä.
- Vanhat kehykset, jotka eivät miellytä enää silmää.
- Kirjat, jotka olet lukenut. Tuskin luet kovinkaan montaa niistä enää toista kertaa.
- Lamput, jotka eivät toimi.
- Ylimääräiset lampunvarjostimet
- Vanhat pelit, joita et ole pelannut enää pitkään aikaan tai joista lapset ovat jo kasvaneet ulos.
- Vanhat lelut
- Takit, joita et ole käyttänyt pitkään aikaan tai jotka ovat pois muodista.
- Kaikki huivit, joita et koskaan käytä.
- Ylimääräiset hatut, pipot ja lippalakit. Useimmiten riittää jos jokaisella perheenjäsenellä on kaksi kauden hattua.
- Matot, jotka ovat olleet yli kolme vuotta käyttämättömänä.
- Ylimääräiset tai vanhanaikaiset matkalaukut
- Rikkinäiset kalusteet
- Ylimääräiset makuupussit ja telttailutarvikkeet
- Vanhat patjat
- Vanhat koulukirjat ja vihkot
- Vanhat lelut
- Lasten vanhat askartelut ja työt. Näistä kannattaa säästää vain tärkeimmät.
- Muistot, joita et tarvitse, mutta joilla on tunnearvoa. Kannattaako niitä todella säilyttää, jos et koskaan edes katso niitä, vaan ne seisovat vain ullakolla laatikossa
- Ullakolta löytyy yleensä yllättävän paljon tavaraa, joka on haluttu laittaa pois silmistä ja mielestä. Muuttoon valmistautuessa on hyvä aika hankkiutua eroon kaikesta tällaisesta ylimääräisestä roinasta.
Mistä tavaroista kannattaa hankkiutua eroon keittiössä ennen muuttoa?
Tavaroista luopuminen autotallissa tai kellarissa ennen muuttoa?
Mistä kylpyhuoneen tavaroista kannattaa luopua?
Eroon liinavaatekaapin turhista tavaroista
Heitä työhuoneen turhat tavarat pois ennen muuttoa
Eroon tavarasta makuuhuoneessa ennen muuttoa
Mitä olohuoneen tavaroita voi karsia ennen muuttoa?
Mistä eteisen vaatekaapin tavaroista kannattaa hankkiutua eroon muuton yhteydessä?
Mistä asioista hankkiutua eroon ullakolta ja varastosta?
Vinkkejä tavaroiden kierrätykseen
Tavaroiden läpikäyminen kannattaa aloittaa helpoimmista asioista ja siirtyä siitä asteittain vaikeimpiin tavaroihin. Viimeiseksi kannattaa jättää kaikki, millä on tunnearvoa. Jokaisen perheen jäsenen tulisi käydä läpi omat tavaransa, sillä toisen on vaikea tietää, mikä kenellekin on tärkeää. Järki ei aina riitä perusteeksi sille, kun kyseessä on jostain tavarasta luopuminen.
Parhaat tavaroiden myyntipaikat
- Kirpputorit, joista suurin osa nykyään toimii itsepalvelukirppareina
- Nettikirppikset kuten Tori.fi
- Facebookin myyntiryhmät
- Second hand – liikkeet
- Huuto.net
- Siivouspäivä-tapahtumassa saa myydä tavaraa ulkona. Esimerkiksi Helsingin siivouspäivää vietetään aina toukokuun lopulla olevana lauantaina.
Käyttökelpoisia vaatteita voi lahjoittaa esimerkiksi seuraaviin paikkoihin:
- UFF
- Pelastusarmeijan kirpputorit
- FIDA lähetys-kirpputorit
- Punaisen Ristin Kontti kirpputorit
- Kierrätyskeskus
- Hope-järjestö ottaa vastaan lasten käyttökelpoisia vaatteita ja tarvikkeita
- Seurakuntien avustustyö
Isommat tavarat ja jätteet
- Sortti-asemilla on kierrätyskontti toimiville huonekaluille ja tavaroille. Sinne voi myös viedä maksutta kodin vaaralliset jätteet, kuten maalit. Myös sähkölaitteet, kodinkoneet ja kylmälaitteet otetaan siellä vastaan maksutta. Muusta jätteestä peritään maksu riippuen jätelajista.
- Suurimmissa kaupungeissa kiertää keräysautoja, jotka ottavat vastaan lahjoitettavia tavaroita.