Kodin remontit ja rahoitus

Kodin remontointi

Kodin remontointi lisää asumismukavuutta, nostaa asunnon arvoa sekä usein parantaa kodin energiatehokkuutta. Remontointia kannattaa ajatella sijoituksena, koska remonttiin kulutetut rahat saadaan takaisin asunnon jälleenmyyntiarvon nousuna. Uudet kodinkoneet paitsi lisäävät asumismukavuutta, ne myös säästävät sähköä.

Kaikkein parasta on, että remontoimalla kotinsa oman tyylin mukaisesti, tulee kodista omistajansa näköinen. Kotona viihtyy paremmin ja elämä tuntuu mukavammalta. 

Kodin remontointi muuton yhteydessä

Muuton yhteydessä on paras hetki remontoida tulevaa kotia. Uuden kodin remontointi sujuu paljon helpommin tyhjässä asunnossa, kun kalusteita ja tavaroita ei tarvitse siirtää pois remontin alta. Kalusteiden suojaaminen remontin yhteydessä tai mahdollisesti lisävaraston hankkiminen remontin ajaksi on aikaa vievää ja kallista. Jos on mahdollista, niin muutto vanhasta kodista pois kannattaa tehdä vasta sitten, kun remontti uudessa kodissa on valmis.

Joskus vanhan asunnon remontointi on pelastanut kokonaan uuteen kotiin muuttamiselta. Vanhasta asunnosta on saatu remontoimalla niin hieno ja viihtyisä, että ei ole ollut tarvetta enää muuttaa sieltä pois.

Remontin hinta

Kodin remontointi voi maksaa mitä tahansa muutamasta sadasta eurosta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Halvimmaksi tulee pieni pintaremontti ja kalleinta on tehdä kylpyhuoneremontti tai keittiöremontti. Remontti, jossa muutetaan asunnon rakenteita on aina kaikkein kalleinta. Märkätilojen remontointi on kallista verrattuna kuivatilojen remontointiin.

Remonttia tilatessa kannattaa kilpailuttaa kodin remontti ja kysyä tarjoukset useammasta paikasta kerralla. Myös rahoitukseen kannattaa miettiä lainan kilpailuttamista, jotta et maksa liikaa remontin teettämisestä.

Kylpyhuoneremontin hinta

Kylpyhuoneremontin hinta riippuu huoneen koosta sekä materiaalivalinnoista. Mitä enemmän tarvitaan laatoitusta ja mitä kalliimpia laattoja käytetään – sitä hintavammaksi remontti tulee. Kylpyhuoneremontti kerrostalossa on edullisempaa kuin kylpyhuoneremontti omakotitaloon, sillä omakotitaloissa on isommat kylpyhuoneet. 

Kerrostalossa kylpyhuoneremonttiin tarvitsee yleensä pyytää lupa taloyhtiöltä ja suositeltavaa on hankkia myös kylpyhuoneremontin valvoja. Osakasremontin valvonta ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa. Remontin valvoja on puolueeton ammattilainen, joka turvaa niin osakkaan kuin taloyhtiönkin aseman.

Pienen pintaremontin kylpyhuoneessa saa tehtyä edullisesti ja esimerkiksi kaakeleiden maalaaminen sekä uusien kalusteiden hankkiminen tuovat helposti uutta ilmettä kylpyhuoneeseen. Ne on myös mahdollista tehdä itse

Keittiöremontin hinta

Keittiöremontin hintaan vaikuttaa paljon valitut kalusteet ja materiaalit

Keittiöremontin hintaan vaikuttaa sen laajuus. Keittiöremontti on mahdollista toteuttaa pientä pintaremonttia tekemällä jo parilla tuhannella eurolla, mutta keittiön täysremontti maksaa tyypillisesti 15 000 – 30 000 euroa riippuen materiaalivalinnoista.

Pieni keittiöremontti voi koostua keittiön kaapinovien vaihtamisesta, keittiön välitilan maalaamisesta sekä uusien työtasojen vaihtamisesta. Kun rakenteellisia muutoksia ei tarvitse tehdä, niin hinta on 5000 eurosta ylöspäin.

Laaja keittiöremontti pitää sisällään kaiken, kuten uudet kaapistot, uudet kodinkoneet ja uudet tasot. Jos keittiön rakenteita muutetaan, kuten esimerkiksi kodinkoneiden paikkoja tai vesipisteen paikkaa, maksaa remontti enemmän. 

Keittiöremontti on mahdollista toteuttaa itse, jos ei tarvitse tehdä sähkötöitä tai putkimiestä. Itse tekemällä säästää kokonaan työn hinnan.

Lue lisää: Lainaa keittiöremonttiin – miten rahoitan keittiön uusimisen?

Vanhan talon remontointi

Vanhan talon remontoiminen vaatii aikaa ja rahaa. Erityisesti vanhan talon remontointi perinteitä kunnioittaen on kallista ja usein halvempaa on purkaa vanha kokonaan ja rakentaa uutta.

Kun remontoi vanhaa taloa, niin kannattaa tehdä ensin huolellinen suunnitelma ja aloittaa toteutus vasta sitten. Usein kannattaa asua vanhassa talossa jonkin aikaa ja päättää vasta sitten, että mitä haluaa säästää ja mitä haluaa remontoida. Näin ei tule vahingossa tuhonneeksi jotain, mitä ei saa rahalla takaisin.

Vanhan talon kohdalla on muutamia asioita, joiden remontoinnissa ei kannata säästää, sillä koko talon arvo riippuu niistä. Näitä ovat katon remontointi, maanmuokkaus talon ympärillä ja pintavesien poisjohtaminen, talon ulkomaalaus sekä talon tuuletusjärjestelmä. 

Kodin pienet remonttityöt, jotka kannattaa tehdä itse

1. Maalaus

Maalaus on helppoa ja mukavaa ja sen pystyy tekemään kuka vain. Työn jäljen näkee nopeasti ja pikkuvirheet eivät haittaa. Maalauksesta ei siis välttämättä kannata maksaa ammattilaiselle, jos itsellä on siihen aikaa. Kannattaa valita luotettavat ja laadukkaat maalit sekä pensselit. Kalusteet kannattaa suojata huolellisesti.

2. Tapetointi

Nykyään on saatavilla helppoja tapetteja ns. non-woven tapetteja, joita käyttämällä kokematonkin tapetoija saa hyviä tuloksia aikaiseksi. Näitä venymättömiä vinyylitapetteja on helppo käyttää ja asentaa. Vinyylitapetin asentaminen on aikaa vievää, mutta työn tulos ei eroa ammattilaisen tekemästä.

3. Purkutyöt kannattaa hoitaa itse

Useimmat kodin remontit vaativat vanhan purkamista ennen remonttia. Jos tilaat ammattilaisilta esimerkiksi keittiöremontin tai kylpyhuoneremontin, niin purkukustannukset ovat useamman satasen. Hoitamalla itse purkutyöt säästät ammattimiesten työaikaa ja maksat vain siitä, mitä et itse osaa tehdä. Et tarvitse kummempia työvälineitä; ruuvimeisseli, sorkkarauta, vasara ja peräkärry usein riittävät.

Ennen remontointia muista tarkistaa, että kotivakuutuksesi on voimassa. Kotivakuutus nimittäin turvaa itse tekemääsi remonttia ja korvauksia on mahdollista saada mikäli jotain yllättäviä vahinkoja tapahtuu. Tällaisia remonttivahinkoja voivat olla esimerkiksi television putoaminen tai maalipurkin kaatuminen.

Kodin remontointi lainalla

Usein kodin remontointiin tarvitaan rahoitus ja monet rahoittavat remontin lainalla. Remonttilainaa saa helposti pankista ja rahoituslaitoksilta, jos on maksukykyinen 18-vuotta täyttänyt suomen kansalainen. Netissä toimii paljon rahoitusyrityksiä, jotka myöntävät remonttilainaa erilaisina kulutusluottoina. Remonttilainahakemus on helppoa täyttää verkossa ja lainapäätöksen sekä rahat saa tililleen nopeasti.

Joustolaina on suosittu remonttilaina, koska sen voi saada ilman vakuuksia ja ilman takaajia. Joustolainan voi hakea suuremmalle summalle ja sitä voi nostaa vain sen verran, kun tarvitsee oman joustolaina limiitin mukaan. Näin säästää korkokuluissa, koska koko summaa ei tarvitse nostaa kerralla.

Suosittua on myös ottaa isompi asuntolaina ja remontoida uutta kotia asuntolainalla. Asuntolainan korot nimittäin ovat paljon maltillisemmat kuin kulutusluottojen tai joustoluottojen korot.

Ennen lainan ottamista kannattaa tehdä lainan kilpailuttaminen, koska siten voi säästää useita satoja euroja. Lainojen vertailu takaa sen, että saat lainasi parhailla mahdollisilla ehdoilla ja edullisimmalla korolla.