Mobiililaajakaista vertailu ja tarjoukset
Mobiililaajakaista Tablet 4G alk. 3,89 €/kk | 50 Mbit/s rajaton data | ||
Tablettinetti 4G alk. 2,90 €/kk | 50 Mbit/s ei määräaikaa |
Mikä on mobiililaajakaista?
Mobiililaajakaista on mukaan otettava nettiyhteys. Se on käytännössä sim-kortti, joka voidaan laittaa puhelimeen, tablettiin tai kannettavaan tietokoneeseen. Mobiililaajakaista tarvitsee siis toimiakseen sim-korttipaikan. Jos laitteessa ei ole sim-korttipaikkaa, mutta se halutaan yhdistää nettiin mobiililaajakaistalla, voidaan se yhdistää nettiin mokkulan tai nettitikun avulla. Mobiililaajakaistan sim-kortti vain laitetaan mokkulaan tai nettitikkuun, minkä lisäksi laitteelle täytyy ladata yhteysohjelmisto.
Mobiililaajakaistalla on monta nimeä; se voi olla myös liikkuva laajakaista tai langaton laajakaista. Kaikki nämä tarkoittavat samaa asiaa. Ne tuovat mobiiliyhteydet mille tahansa laitteelle, jossa on sim-korttipaikka.
Mobiililaajakaista käyttää aina puhelinoperaattoreiden matkapuhelinverkkoja. Aivan kuten puhelinliittymäkin.
Usein puhelinliittymissä on netti valmiina, mutta joskus halutaan hankkia dataliittymä erikseen puhelinliittymän lisäksi. Puhelinliittymät netillä nimittäin saattavat tulla joskus kalliimmaksi kuin erillinen mobiililaajakaistaliittymä.
Suosittua on hankkia myös mobiililaajakaista kotiin, esimerkiksi kotimokkula, koska kotona ei haluta olla vain puhelinliittymien nettien varassa. Nopealla mobiililaajakaistalla voidaan parantaa huomattavasti internet liittymän toimivuutta kotona, erityisesti jos moni perheenjäsen käyttää nettiä samaan aikaan. Esimerkiksi 5 G verkko on mahdollistanut supernopean nettiliittymän jo moneen suomalaiseen kotiin ilman erillisen kiinteän netin asennuksia.
Mistä paras mobiililaajakaista tarjous? – Huomioi omat käyttötarpeet
Kaikki operaattorit kuten Elisa, Telia, DNA ja Moi tarjoavat erilaisia mobiililaajakaistatarjouksia. Jotkut mobiilinettitarjoukset sisältävät netin rajattoman käyttöoikeuden ja toisissa sen sijaan maksetaan kulutus jälkikäteen netin käytön mukaan. Liittymäehdot myös vaihtelevat, joten niihin kannattaa tutustua rauhassa.
Ennen kuin hankkii dataliittymän, niin kannattaa tehdä laajakaista hintavertailu. Halvin mobiililaajakaista ei välttämättä ole paras, vaan aina kannattaa miettiä huolellisesti omat käyttötarpeensa ja sovittaa niihin sopiva paras tarjous.
Edullisin mobiililaajakaista tarjous selviää siis vertailemalla eri operaattoreiden tarjontaa. Laajakaistavertailu ei kuitenkaan aina ole helppoa, sillä nettiliittymät eroavat toisistaan monilla tavoin.
Rajaton datakäyttö vai nettiliittymä datakatolla?
Joskus mobiililaajakaista tarjous on nettiliittymä, jossa on rajaton datakäyttö. Joskus taas kyseessä on datakatollinen mobiililiittymä. Se mikä on paras tarjous sinulle riippuu siitä, että kuinka paljon käytät nettiä ja millaista internetin käyttösi on.
Nykyisin tabletit ja kannettavat käyttävät valtavan määrän dataa, minkä takia useimmille käyttäjille paras nettiliittymä on sellainen, joka sisältää rajattoman datakäytön. Jos kuitenkin netin käyttösi on hyvin pientä ja tarkoituksenasi on hankkia halpa nettiliittymä tablettiin, niin datakatollinen nettiliittymä voi olla halvin vaihtoehto.
4G mobiilinettiliittymä – mistä halpa 4G liittymä?
4G verkkoa hyödyntävä mobiililaajakaista sopii hyvin kenelle tahansa käyttäjälle, niin satunnaiselle selailijalle kuin myös aktiivikäyttäjällekin. 4G mobiilaajakaista on niin Elisan, DNA:n kuin Teliankin suosituin mobiililaajakaistatarjous.
4G verkko kattaa jo hienosti koko Suomen, Lapin haja-asutus seutuja lukuun ottamatta. 4G liittymä on edullinen mobiililaajakaista, mutta kuitenkin erittäin luotettava ja tasalaatuinen. 4 G nettiliittymän nopeuksia on tarjolla moneen eri tarpeeseen.
Jos katsot paljon esimerkiksi Netflix-sarjoja tai Youtube-videoita tarvitset nopeamman netin, mutta jos vain selailet iltapäivälehtiä ja Facebookia, riittää hitaampikin mobiililaajakaista.
Paras Elisa mobiililaajakaista tarjous on 4 G nettiliittymä, joka on 100M nettiliittymä eli netin nopeus on 100 Mbit/s. Liittymä on nimeltään Elisa Saunalahti Mobiililaajakaista 4G 100M.
DNA:lla vastaava liittymä on nimeltään DNA Liikkuva 4G 100M ja se on tällä hetkellä paras DNA Mobiililaajakaista tarjous.
Telia mobiililaajakaista tarjous on nimeltään Telia 4G Rajaton 150M. Telialla on tarjolla myös 4G dataliittymä lapselle nimeltään Rajaton 2M. Se sisältää 250 kpl puheluja tai tekstiviestejä sekä rajattoman 2 Mbit/s liikkuvan laajakaistan.
Näissä kaikissa nopeus on suunnilleen sama eli 100-150 Mbit/s. Tämä netti sopii hyvin normaaliin arkikäyttöön.Nettiliittymän hinta on kaikilla operaattoreilla parinkymmenen euron yläpuolella.
Jos kaipaa 4G mobiililaajakaistalta enemmän nopeutta niin kannattaa valita nopeampi nettiliittymä. DNA Liikkuva netti on tarjolla myös 200M nopeudella Telia Rajaton 200M nopeudella.
5G mobiililaajakaista – uuden sukupolven nopein nettiliittymä
Mikäli asut alueella, jonne uuden sukupolven 5G mobiiliyhteydet jo ulottuvat, kannattaa suunnitella tämän supernopean ja varman 5G mobiililaajakaistan hankkimista.
5G verkko mahdollistaa internetliittymän jopa 1000 Mbit/s nopeudella. Tämä nopeus mahdollistaa esimerkiksi usean laitteen striimaamisen samaan aikaan erinomaisella kuvanlaadulla ja äänellä. Kun kotiin tarvitaan nettiliittymä pelaamiseen, niin 5G tarjoaa siihen parhaimmat mahdollisuudet.
5G hinnat ovat tulleet alaspäin ja nykyään maksamalla hieman enemmän langattomasta laajakaistastaan voi saada paljon enemmän iloa ja helppoutta arkeensa.
Huomioi, että toimiakseen 5G verkossa laitteen täytyy olla 5G sopiva. Kaikki laitteet eivät pysty muodostamaan 5 G verkkoyhteyttä.
Kun olet hankkimassa 5G langatonta laajakaistaa, niin operaattoreiden hintavertailu kannattaa, jotta löydät sen, mikä on halvin 5 G netti. Hinnat vaihtelevat jonkin verran ja kannattaa muistaa myös, että kaikkien matkapuhelinoperaattoreiden 5G verkot eivät kuulu vielä joka paikassa. Kannattaa tarkistaa oman asuinpaikan kuuluvuus kunkin operaattorin kuuluvuuskartasta. Tylsintä olisi hankkia vahingossa nettiliittymä, joka kuuluu syystä tai toisesta huonosti omassa asuinpaikassa.
Kaikista Elisa 5G mobiililaajakaistoista saat aina S-bonusta. Edullisin Elisa 5G liittymä on 300 M liittymä. Elisalla on mobiilinettivalikoimissa on myös 600 ja 1000 M liittymät.
Telia 5 G mobiililaajakaista on mahdollista saada nopeuksilla Rajaton 300M, Rajaton 450 M sekä Yhteys Mukaan 1000 M.
DNA 5G liittymä on nimeltään Liikkuva 5G ja se on tarjolla nopeuksilla 400 Mbit/s sekä 1000 Mbit/s. 400 M yhteys sopii viihdekäyttöön kenelle tahansa ja 1000 M yhteys on huippunopea netti mihin tahansa älylaitteeseen sekä vaativalle käyttäjälle.
Mobiililaajakaista vai kiinteä laajakaista?
Jos mietit, että kumpi sinulle on parempi mobiililaajakaista vai kiinteä laajakaista, niin ota huomioon käyttötarpeesi. Käytätkö nettiä aina kotona vai haluatko ottaa laajakaistan välillä mukaan ja käyttää sitä myös pihalla, mökillä tai matkoilla? Mobiililaajakaista on kätevä sen vuoksi, että sitä voidaan käyttää missä vain.
Kiinteä laajakaista puolestaan sopii silloin, kun sinulla on puhelinliittymä internetillä ja sen lisäksi on toiveissa vain netti kotiin. Monet eivät luota vielä mobiililaajakaistaan yhtä paljon kuin kiinteään laajakaistaan ja onhan se totta, että kiinteä laajakaista on vakaampi nettiyhteys. Mitä laajakaistan nopeuteen tulee, niin nykyään mobiililaajakaista yltää samoihin nopeuksiin kuin kiinteä laajakaista.
Mobiililaajakaista sopii myös pelaamiseen, joten se kannattaa huomioida kun tarvitaan puhelinliittymä lapselle. Jos lapsi haluaa pelata paljon, niin varminta on hankkia esimerkiksi kotimokkula ja vielä sen lisäksi lisäantenni.
Elisan ja DNA:n halvin nettiliittymä
Elisan halvin nettiliittymä on hitaampi netti ja se on tarkoitettu vain satunnaiseen käyttöön. Tämä muutaman euron per kuukausi hintainen liittymätarjous on tarjolla niin DNA:lla kuin Elisalla.
DNA Tablettinetti 4G on 50 Mbit/s mobiililaajakaista ja samalla se on DNA:n halvin nettiliittymä. Elisa mobiililaajakaista Tablet 4G on myös 50 Mbit/s liittymä ja Elisan edullisin liittymä.
Elisa Laitenetti, DNA Laitenetti, Telia Rajaton Lite – nettiyhteys yhteen laitteeseen
Nykyään älylaitteet ovat yleistyneet valtavasti suomalaisissa kodeissa ja nettiliittymää/sim-korttia tarvitaan yhä useampaan laitteeseen. Älykodit alkavat olla arkipäivää ja esimerkiksi kaikenlaiset kodin turvalaitteet sekä autojen connect-palvelut vaativat SIM-kortin ja mobiiliyhteyden. Hyvä ja halpa nettiliittymä on laitenetti, joka maksaa vain pari euroa kuukaudessa. Tämä mahdollistaa laitteen kätevän ohjaamisen älypuhelimella tai sovelluksella.
Elisa Laitenetti S on edullinen liittymä erilaisten älylaitteiden ohjaamiseen. Laitenetti on tarjolla myös M tai L kokoisina, joissa datan lähetys on nopeampaa. Laitenetti voi ohjata valvontakameraa, riistakameraa, ilmalämpöpumppua, GPS-laitetta tai mitä vain laitetta, joka toimii mobiilidatalla tai tekstiviestillä. Tämä liittymätyyppi oli aiemmin nimeltään Elisa Mobiilikaista Mini.
DNA Laitenetti ja DNA Laitenetti Plus ovat DNA:N edullisia nettiliittymiä etälaitteisiin. Laitenetti Plus on nopeampi liittymä ja se mahdollistaa myös videoiden lähettämisen sekä puheyhteyden luomisen.
Telian Yhteys mukaan laitteeseen -liittymä sekä Rajaton Lite 0,2 palvelevat niitä Telian asiakkaita, jotka haluavat hankkia laitenetin.
Mobiililaajakaistan irtisanominen – Miten voin muuttaa määräaikaista liittymää?
Puhelinliittymä tai laajakaistaliittymä on joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, niin irtisanomisaika Suomessa on 14 vuorokautta. Tämän on Kuluttajaliitto määritellyt ja sitä on kaikkien noudatettava. Nettiliittymän irtisanominen on mahdollista tehdä niin kirjallisesti kuin suullisestikin.
Määräaikaista sopimusta pystyy muuttamaan kesken sopimuskauden ilman syytä, mutta siitä aiheutuu asiakkaalle kuluja.
Mikäli operaattori muuttaa nettiliittymän sopimusehtoja kesken sopimuskauden niin, että se on haitaksi asiakkaalle, asiakas saa irtisanoa määräaikaisen sopimuksen päättymään kesken sopimuskauden ilman kuluja. Jos kyseessä on verotuksen muutoksista johtuvat hintojen nousu, niin tällöin asiakkaalla ei ole oikeutta irtisanomiseen.
Myöskin silloin kun asiakkaalla on maksuvaikeuksia sairauden tai työttömyyden takia, on hänellä oikeus irtisanoa määräaikainen sopimus ilman kuluja.
Lisäksi jos asiakas muuttaa ulkomaille tai hänellä on jokin muu vastaava syy, minkä takia sopimusta on kohtuutonta pitää voimassa, saa hän irtisanoa sopimuksen ilman kuluja.
Joskus määräaikaiset nettiliittymät aiheuttavat kiistoja sen takia, että asiakas halua purkaa sopimuksen, koska netin kuuluvuus on huono. Matkapuhelinoperaattorit ovat kommentoineet , että jokainen tällainen tapaus arvioidaan aina erikseen. Huono kuuluvuus ei siis suoraan ole peruste nettiliittymän irtisanomiselle.
Elisa Saunalahti
Elisa Saunalahti on alan suurin toimija ja sen matkapuhelinverkko on Suomen kattavin. Elisa tarjoaa kuluttajille hyviä laajakaista tarjouksia sekä mobiiliin että kiinteään nettiyhteyteen. Elisan kuluttajille suunnatut puhelinliittymät ovat yleisesti Saunalahti -nimen alaisuudessa.
Tarjolla on sekä 4G verkon, että 5G verkon yhteyksiä monissa eri nopeuksissa 100 M netistä 1000 M nettiliittymään. Elisa Laitenetti älylaitteen ohjaamiseen on hieman eri asia kuin normaali mobiililaajakaista, mutta sekin luokitellaan mobiililaajakaistaksi. Elisalla on myös tarjolla erikseen mobiililaajakaista tabletille, joka on mainio vaihtoehto silloin kun netin käyttö tabletilla on satunnaista.
Elisa laskuttaa netin aina kuukausittain ja jokaiseen tarjouspakettiin kuuluu rajaton netti sekä tietty määrä dataa, jota voi käyttää EU:n alueella.
DNA ja Moi
DNA:n mobiililaajakaistaverkko alkaa olla Suomessa yhtä kattava kuin Elisankin verkko ja DNA:n omistama uusi operaattori Moi toimii DNA:n kanssa samassa verkossa.
DNA:n verkkosivusto opastaa hyvin parhaan nettiliittymän valinnassa ja neuvoo millaisissa tilanteissa mikäkin nettiliittymä on paras vaihtoehto.
DNA:lla on tarjolla myös PrePaid netti, jossa voi maksaa netin etukäteen tietyllä datakatolla ja sopeuttaa kulutustaan sen mukaan. PrePaid netti sopii hyvin esimerkiksi lapselle.
Telia
Telialta löytyy hyviä tarjouksia laajakaistoista. Telian 5G verkko ei vielä yllä yhtä kattavasti läpi Suomen niin kuin esimerkiksi Elisan verkko.
Telialla on vaihtoehtoja sekä 4G että 5G laajakaistoista nopeuksilla 100 M – 1000 M. Telian laitenetti on tarjolla tarjoushintaan Telian liittymäasiakkaille.
Laajakaista hintavertailu
Yllättävää on, että laajakaista hintavertailun perusteella eri operaattoreiden hintaerot ovat melko pieniä. Hintaerot per kuukausi ovat muutaman euron luokkaa. Toki välillä jollakin operaattorilla on uusasiakashankinta käynnissä ja tarjolla on nettiliittymästä huipputarjous. Silloin tilaisuuteen kannattaa kyllä tarttua.
Operaattoreiden nettiliittymätarjoukset kannattaa siis aika ajoin tarkistaa ja huolehtia, että itsellä on nettiliittymässä kilpailukykyinen hinta. Suomen mobiilioperaattorit ovat kaikki tasapuolisen luotettavia, joten valitset sitten Elisan, Saunalahden, DNA:n, Moin tai Telian liittymän, niin saat varmasti luotettavan nettiliittymän. Kunhan muistat tarkistaa, että netin kuuluvuus kotonasi on kunnossa.
Puhelinliittymät netillä
Puhelinliittymä netillä on suosittu vaihtoehto kaikille, jotka haluavat käyttää puhelintaan niin internetissä surffailuun kuin viestimiseenkin. Sopiva liittymä kannattaa valita oman käytön mukaan. Tarjolla on monipuolinen valikoima erilaisia liittymiä: 4G verkon liittymiä, 5G verkon liittymiä, rajaton netti, perusliittymä satunnaiseen käyttöön, käyttöön perustuva datakatollinen netti ja pre paid -liittymä.
Puhelinliittymän kilpailutus
Nettiliittymän lisäksi voi myös puhelinliittymän kilpailuttaa. Suomessa puhelinliittymän vaihtaminen on tehty todella helpoksi. Puhelinliittymän saa nimittäin tilattua operaattorin verkkosivuilta vain muutamassa minuutissa ja uusi sim-kortti tulee postilla suoraan kotiin parissa päivässä. Kun vaihtaa puhelinliittymää, niin vanhaa liittymää ei tarvitse edes irtisanoa itse, vaan uusi operaattori tekee sen ilmaiseksi. Vanha puhelinnumero siirtyy uudelle operaattorille maksutta.
Puhelinliittymän kilpailuttaminen on maksutonta, mutta vaatii hieman aikaa. Oma puhelinliittymä kannattaa kilpailuttaa, sillä operaattoreilla on usein hyviä liittymätarjouksia. Puhelinliittymä vertailu on helppoa tehdä netissä ja vertailemalla eri vaihtoehtoja voi saada hyvät säästöt aikaiseksi.
Puhelinliittymä kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, sillä usein omat tarpeet muuttuvat vuosien kuluessa. Jos aiemmin käytit matkapuhelintasi eniten soittamiseen, niin ehkä nykyisin vaadit netiltä enemmän nopeutta esimerkiksi lisääntyneen etätyön takia. Omat tarpeet vaikuttavat suoraan puhelinliittymän hintaan.
Puhelinliittymien vertailu
Puhelinliittymien vertailu on välillä haastavaa, koska tarjonta on niin laajaa. Tässä on parhaat vinkit niistä asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun etsii parasta puhelinliittymää netillä.
Kun alat vertailla puhelinliittymiä, niin mieti ensimmäiseksi, että minkälainen kännykän käyttäjä olet. Toisin sanoen tee perustarvekartoitus omista tarpeistasi. Haluatko liittymän joka toimii vain yhdellä laitteella vai haluatko käyttää samaa liittymää liittymää usealla laitteella? Oletko hankkimassa liittymän vain itsellesi, lapsellesi vai kaikille perheenjäsenillesi?
Kun käyttötarve on mietitty huolellisesti, niin voit alkaa tutustua eri operaattoreihin ja niiden tarjoamiin liittymiin. Suomessa puhelinliittymiä tarjoavat muun muassa Elisa Saunalahti, Telia, DNA ja Moi. Markkinoilla on paljon erilaisia liittymiä, joista paras puhelinliittymä juuri sinulle löytyy vain perehtymällä liittymien ominaisuuksiin perusteellisesti. Se mikä on halvin puhelinliittymä jollekin toiselle ei välttämättä ole paras puhelinliittymä sinulle.
Haluatko että sinulla on puhelinliittymä netillä, jossa netistä veloitetaan sen käytön mukaan? Vai onko rajaton puhelinliittymä sinulle helpompi vaihtoehto? Yleensä puhelinliittymä netillä -sopimus on aina toistaiseksi voimassa oleva. Toki joskus puhelinoperaattoreilla saattaa olla puhelinliittymä tarjous, jossa asiakas joutuu tekemään määräaikaisen liittymäsopimuksen, joka on voimassa esimerkiksi kahden vuoden ajan. Tällaisesta sopimuksesta on vaikeaa päästä eroon ilman erityistä syytä kesken sopimuskauden, joten varmempaa on valita toistaiseksi voimassa oleva puhelinliittymä. Niiden irtisanomisaika on aina 14 vuorokautta. Toisaalta joskus tällainen Ale tarjous tai esimerkiksi Black Friday liittymätarjous saattaa olla niin hyvä, että se kannattaa ottaa vaikka joutuukin sitoutumaan pidemmäksi aikaa.
Liittymävertailu on helpointa tehdä netissä, niin ei tarvitse erikseen soitella jokaiselle operaattorille. Jos ei halua missään nimessä vaihtaa omaa operaattoriaan, niin silloin voi soittaa tai laittaa yhtiön nettisivun kautta kyselyä uusista liittymistä. He kertovat mielellään, että mikä on heidän ajantasainen paras liittymätarjous juuri sinulle. Halvin puhelinliittymä netillä ei varmasti ole useita vuosia sitten avattu liittymä vaan parempia tarjouksia on tullut sen jälkeen.
Miten löytää halvimman puhelinliittymän netillä?
Puhelinliittymissä netillä on yleensä eritelty internetin osuus ja puheajan sekä viestien osuus. Näiden kohdalta on siis eritelty se, että kuinka paljon mitäkin näistä asiakas saa käyttää kuukaudessa.
Jos käytät puhelinta melkein pelkästään datailuun, soitat puhelut Skypellä tai Whatsupilla ja lähetät viestisi Whatsupissa tai jossain sovelluksessa voit hyvin valita puhelinliittymän, jossa soittojen ja tavallisten SMS-tekstiviestien osuus on pieni. Nykyään yhä enenevässä määrin ihmiset hankkivat puhelinliittymän ja eivät käytä ollenkaan sen tavallista soittomahdollisuutta. Puhelinliittymä, joissa soitot veloitetaan erikseen on luultavasti paras liittymä sekä myös halvin liittymä tällaisessa tapauksessa. On nimittäin ihan turhaa maksaa palveluista, joita ei kuitenkaan käytä.
Eri liittymien datapakettien koot vaihtelevat, joten oma käyttötarpeesi ratkaisee, että kuinka suuresta datapaketista kannattaa maksaa. Nykyisin suurin osa mobiilinettiliittymistä on sellaisia, joissa ei ole datakattoa eli niissä on rajaton netti.
Kiinnitä huomiota myös ulkomaan datapaketin kokoon jos matkustat paljon ja käytät puhelinliittymääsi ulkomailla. Useimmat liittymät sisältävät samanhintaisen netin käytön kuin Suomessa silloin kun matkustaa Pohjoismaissa tai Baltiassa. Jos ostat liittymän, jossa on suuri ulkomaan datapaketti, niin hinta on yleensä korkeampi. Paljon matkustaville suuri ulkomaan datapaketti on ehkä puhelinliittymän tärkein asia, koska se mahdollistaa matkoilla huolettomasti esimerkiksi Google Mapsin käytön.
Puhelinliittymät netillä – hintaerot
Puhelinliittymissä on paljon hintaeroja, koska eri liittymät sisältävät erilaisia asioita. Esimerkiksi Prepaid liittymät ovat yleensä melko edullisia, koska niissä ei ole kuukausimaksuja. Toisaalta Prepaidissa soitoista veloitetaan enemmän. Kuukausimaksullisessa liittymässä jokin soittomäärä kuuluu aina hintaan.
Prepaid liittymä on halpa puhelinliittymä esimerkiksi ensi liittymäksi lapselle, koska siinä saattaa olla puheaikaa saman verran, kuin mitä maksaa pelkästään kuukausimaksullisen liittymän hankkiminen.
Halvin ennakkoon maksettava liittymä, Prepaid liittymä, on tällä hetkellä hinnaltaan alle viisi euroa. Telian Prepaid puhelimeen maksaa 4,90 euroa. Myös DNA tarjoaa liittymän samalla hinnalla, liittymä on nimeltään DNA Rajaton Prepaid.
Operaattoreiden väliset hintaerot eivät ole kovin suuria, kun puhutaan keskenään samanlaisista liittymistä. Toisaalta kaikki operaattorit eivät tarjoa kaikenlaisia liittymäsopimuksia, joten eniten liittymän hintaan vaikuttaa käyttäjän omat tarpeet.
Puhelinliittymän kilpailutus kannattaa ihan jokaisen tehdä ainakin siitä syystä, että selviää onko oman liittymän hintataso kilpailukykyinen. Tarvittaessa puhelinliittymän vaihtaminen on helppoa.
Muistilista – 5 tärkeintä asiaa liittymän valinnassa
Kun vertailet puhelinliittymiä netillä, niin ota nämä asiat huomioon, sillä ne vaikuttavat suoraan hintaan:
- Netin käyttö – tarvitsetko rajattoman netin?
- Internetin nopeus: 3G netti toimii satunnaisessa käytössä, 4G on hyvä aktiivikäyttäjälle ja 5G on supernopea netti.
- Kuinka paljot soitat tavallisia puheluita tai lähetät SMS-viestejä?
- Kuinka paljon on puhelinliittymän avausmaksu?
- Onko liittymä määräaikainen liittymä vai toistaiseksi voimassa oleva?
Nopein nettiliittymä puhelimeen
Nettiliittymä puhelimeen kannattaa kilpailuttaa joka vuosi, sillä kehitys menee huimaa vauhtia eteenpäin ja esimerkiksi vuosi sitten markkinoiden nopein netti ei ole tällä hetkellä enää nopein.
Kun etsit nopeinta puhelinliittymää netillä, 5 G liittymä on nyt paras vaihtoehto. 5G verkko on uusin matkapuhelinverkko, joka ei kata vielä koko Suomea. Jos kuitenkin olet onnekkaassa asemassa ja asut 5G verkon alueella, niin sinulla on mahdollisuus saada jopa 1000 Mbit/s netti maksamalla kuukausimaksustasi hieman enemmän. 5G liittymä mahdollistaa huippunopean datan siirron.
Halvin perusliittymä netillä
Telian halvin perusliittymä netillä on nimeltään Rajaton Lite 0,2 M. Sen hinta on 7,90 euroa kuukaudessa ja se sopii satunnaiseen käyttöön. Netin nopeus 0,256 Mbit/s riittää esimerkiksi sähköpostien lähettämiseen ja nettisivujen selailuun. Tekstiviesteistä ja puheluista veloitetaan erikseen. Liittymään sisältyy 5 gigatavun ulkomaan datapaketti, joka toimii Baltiassa, Pohjoismaissa sekä EU:n alueella.
Elisan halvin perusliittymä netillä on Saunalahti Tarkka Perus. Liittymän hinta on 9,90 euroa kuukaudessa ja tekstiviesteistä sekä puheluista veloitetaan erikseen. Netin nopeus on 1 Mbit/s. Liittymässä on rajaton netti Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa sekä 9 gigan ulkomaan datapaketti EU:n alueelle.
DNA:n halvin perusliittymä netillä on DNA Jämpti. Liittymä sisältää rajattoman netin nopeudella 1 Mbit/s ja puhelut sekä tekstiviestit veloitetaan käytön mukaan. DNA Jämpti maksaa 9,90 euroa kuukaudessa. DNA suosittelee DNA Jämptiä ensiliittymäksi lapselle. Liittymässä on 7 gigan EU-datapaketti.
Moi mobiilin halvin perusliittymä netillä on 6 gigan simmi, jonka hinta on 9 euroa kuukaudessa. Hinta sisältää 6 gigan EU:n datapaketin ja puhelut sekä tekstiviestit laskutetaan erikseen.
Operaattoreiden laskuttamat puhelut ja tekstiviestien hinnat vaihtelevat hieman ja ajantasaiset puhelujen hinnat kannattaa tarkistaa sopimuksesta.
Kaikenkattava puhelinliittymä netillä – vertailu Telia, Elisa ja DNA
Jokaisella operaattorilla on tarjolla puhelinliittymiä, jotka sisältävät kaiken. Kuukausimaksu sisältää rajattoman netin Suomessa sekä rajoittamattoman määrän puheluita ja tekstiviestejä.
Kaiken sisältävä puhelinliittymä on luultavasti halvin puhelinliittymä sellaiselle ihmiselle, joka puhuu paljon sekä tarvitsee nopeaa nettiä jatkuvasti.
Telian paras puhelinliittymä netillä on 5G verkon liittymä nimeltään Rajaton 5G 1000 M. Liittymän nopeus on 1000 Mbit/s ja huippunopea netti on käytettävissä kotimaassa, Pohjoismaissa sekä Baltiassa rajattomasti. Liittymän datapaketti EU-alueella on kooltaan 27 Gt kuussa. Liittymällä voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä rajattomasti. Telia Rajaton maksaa 49,90 € /kk.
Telian halvin rajaton puhelinliittymä netillä maksaa 24,90 euroa kuukaudessa ja se toimii 4G verkossa nopeudella 20 Mbit/s. Rajaton 20M on Telian suosituin puhelinliittymä.
Elisan paras puhelinliittymä on myös 5G puhelinliittymä ja hinta on sama kuin Telialla 49,90 € / kk. Liittymän ainut ero Telian liittymään on EU-dataliittymän koko, joka on Elisalla 30 Gt / kk.
Elisan halvin rajaton puhelinliittymä netillä on Huoleton 10M, jonka netin nopeus on 10 Mbit/s ja kuukausimaksu 24,90 € /kk.
DNA:n paras puhelinliittymä netillä on DNA Rajaton 5G 1000M. Sen hinta on sama kuin muillakin operaattoreilla 49,90 € /kk. Liittymä sisältää rajattoman netin kotimaassa ja EU:n datapaketin kooltaan 30 Gt /kk. Puhelut ja viestit kuuluvat hintaan rajattomasti.
DNA halvin rajaton puhelinliittymä netillä on DNA Rajaton, jossa netin maksiminopeus on 1 Mbit/s. Liittymän hinta on 22,90 € /kk.
Puhelinliittymien vertailu osoittaa, että eri operaattoreilla on liittymissä melko vähän eroja niin hinnassa kuin niiden sisällössä. Sopimusehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti ja vertailla eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi DNA:lla liittymän tarjous kuukausihinta on voimassa vain ensimmäisen vuoden ajan ja jatkossa liittymä on muutaman euron kalliimpi. Myös puhelinliittymän avausmaksu voi vaihdella riippuen operaattorista.
Syrjäyttääkö eSIM-kortti perinteisen SIM-kortin?
Telia oli ensimmäinen suomalainen toimija, joka alkoi myydä puhelinliittymiä, joissa on sähköinen SIM-kortti. Tällä hetkellä Telialta on mahdollista ostaa mikä tahansa puhelinliittymä tällä uudella tekniikalla.
E-sim on sähköinen sim-kortti, joka toimii perinteisen SIM-kortin tavoin. E-SIM on käytännössä siru, joka on valmiina puhelimen sisällä. Tällöin puhelimeen ei tarvitse asentaa erillistä muovista korttia.
eSIM:n suurin hyöty on se, että puhelimet jotka toimivat elektronisella sim-kortilla ovat pienempiä sekä kevyempiä. Uuden liittymän käyttöönotto on myös yksinkertaisempaa, kun ei tarvitse odottaa postista uutta korttia. Myös puhelimen asentaminen on helpompaa.
Kun on käytössä e-sim, niin myös älykellon yhdistäminen kännykkään on huomattavasti helpompaa. Normaalilla sim-kortilla toimiviin kännyköihin yhdistetään älykello bluetooth-yhteyden avulla, joka on välillä hidasta ja haastavaa. E-sim yhdistää puhelimen ja kellon verkon avulla. Esimerkiksi Applen älykellot, kuten Apple Watch, toimivat verkkoyhteydellä erinomaisesti.
Suurin osa puhelimista ei vielä tue elektronista sim-korttia, joten vielä aivan lähiaikoina ei e-SIM tule syrjäyttämään perinteisiä SIM-kortteja. Uusia puhelinmalleja tulee kuitenkin koko ajan markkinoille lisää, joten ehkä jonain päivänä eSIM syrjäyttää kokonaan perinteiset SIM-kortit.
Kännykän käyttö ulkomailla – mikä on roaming?
Puhelinliittymästä riippuen kannattaa miettiä sitä, että kannattaako kännykässä olla netti päällä koko matkan ajan. Halvin prepaid liittymä saattaa nimittäin muodostua todella kalliiksi, jos siihen ei sisälly ulkomaan datapakettia.
Jos matkustaa harvoin, niin ei välttämättä tiedä miten kännykällä toimitaan ulkomailla. Joitain vuosia sitten puhuttiin paljon siitä, että jos kännykässä on roaming päällä koko matkan ajan, niin kännykkälasku saattaa yllättää. Nykyään tästä asiasta ei kuitenkaan tarvitse pahemmin huolehtia. EU:n säädökset ovat nimittäin uudistuneet niin, että roaming-palvelusta ei tarvitse enää maksaa erikseen.
Mitä siis on roaming? Se on verkkovierailua. Eli kun matkustat johonkin toiseen maahan oman verkkosi ulkopuolelle ja käytät oman operaattorisi palveluja jonkun toisen operaattorin verkossa.
Oma operaattorisi laskuttaa EU-alueella matkustettaessa saman hinnan kuin kotimaassakin. Jos sinulla on puhelinliittymä joka sisältää EU datapaketin, niin voit käyttää matkalla kännykkää huoletta.
Jos matkustat EU:n ulkopuolelle, niin verkkovierailun hinnat kannattaa tarkistaa kohdemaasta ennen kuin käytät kännykkää vapaasti.
Miten voin parantaa mobiililaajakaistan kuuluvuutta ja toimivuutta?
Mobiiliyhteyksien ongelmiin voi vaikuttaa moni asia aina asuinpaikasta ja maaston muodoista johtuen. Kotona voit yksinkertaisesti testata netin toimivuuttaa siirtymällä toiseen huoneeseen mobiililaitteen kanssa.
Joskus kuuluvuuteen auttaa vain lisäantenni, jolla voi saada paremman nettiyhteyden kotiin tai mökille. Vieressä olevat talot ja seinät voivat heikentää signaalia, jolloin isompi erillinen antenni toimii paremmin sisällä.
Myös ulkoinen mokkula tai 4G- tai 5G-modeemi voi tuoda parannusta yhteyteen ja siitä on helppo jakaa nettiyhteys langattomasti muille laitteille.
Joskus langattomat reitittimet ovat metallisessa sähkökaapissa. Tällöin kannattaa testata kuuluvuutta avaamalla kaapin ovi tai tuoda langaton päätelaite ulkopuolelle, jos mahdollista. Metallinen kaappi heikentää tutkitusti langattomien laitteiden signaaleja.
Kodin remontin yhteydessä kannattaa miettiä myös langattoman verkon laitteita ja mihin ne sijoittaa remontin yhteydessä. Paras ratkaisu on rakentaa kiinteä lähiverkko RJ-45 kaapeloinnilla jokaiseen huoneeseen, jos asunnossa tehdään isompia sähkötöitä.
Näin saat jaettua nopean netin kodin sisällä kaikille laitteille, vaikka netti kotiin tulisikin langattomasti 5G- tai 4G-yhteydellä.