Sähkösopimuksen kilpailutus – edullisempi sähkön hinta

Suosittelemme juuri nyt Fortum Kesto sähkösopimusta

Halvin sähkö

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi voit säästää paljon rahaa. Tiesithän, että vuodesta 1998 alkaen, kun sähköenergia markkinat vapautuivat, suomalaiset ovat voineet valita sähköyhtiönsä vapaasti asuinpaikastaan riippumatta. Sähkön kilpailutus on helppoa tehdä internetissä ja se vie vain hetken aikaa. 

Sähkön hintavertailu voi tuntua aluksi haastavalta, mutta käyttämällä siihen muutaman minuutin aikaa ja ajatuksia, se sujuu helposti. Ja parasta on se, että lopputuloksena on mahdollista saada sähkölaskulleen kymmenien ellei satojen eurojen vuotuiset säästöt.

Mistä sähkölasku koostuu?

Sähkölasku koostuu Suomessa aina kahdesta eri asiasta: sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta. Sähköenergia on mahdollista kilpailuttaa ja jokainen asukas voi valita itse sen, että miltä sähköyhtiöltä haluaa sähköenergiansa ostaa. Sähkön siirron sen sijaan hoitaa aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö, jonka hintoihin ei voi vaikuttaa. 

Jotkut sähkönsiirtoyhtiöt tarjoavat myös sähkön myyntiä, jolloin asiakkaalle tulee vain yksi sähkölasku. Muutoin asiakkaalle tulee kaksi erillistä sähkölaskua.

Sähköyhtiön valinta – mitä kannattaa huomioida?

Sähköyhtiön valinta ei aina ole helppoa, sillä tarjonta on niin suuri. Suomessa toimii noin 70 sähköyhtiötä, jotka tarjoavat erilaisia sähkösopimuksia. 

Ennen sähköyhtiön valintaa kannattaa analysoida sitä, että millainen sähkön kuluttaja itse on. Haluatko maksaa sähköstä kulutuksen perusteella vai maksatko mielummin joka kuukausi saman hinnan riippumatta sähkön käytöstä? Oletko valmis sitoutumaan määräajaksi samaan yhtiöön vai haluatko toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, jonka voi irtisanoa tarvittaessa nopeasti?

Voit valita itse myös sähkösi tuotantotavan ja samalla sinun kannattaa miettiä sitä, että millaisiin asioihin haluat sähköyhtiötä valitessasi kiinnittää huomiota. Jos olet luonnon ystävä ja haluat suosia esimerkiksi ekologista aurinkosähköä, vesisähköä tai tuulisähköä, niin silloin kannattaa valita sähköyhtiö sen perusteella. Jos sinulle on tärkeää, että käyttämäsi sähkö on hiilidioksidipäästötöntä, niin ota se huomioon valitessasi sähköyhtiötäsi. Eri energioiden CO-päästöissä on valtavan isot erot, esimerkiksi hiilen CO2-päästöluku on noin 940 g per kWh ja vesivoiman vastaava luku on 8 g per kWh.

Jos sinua kiinnostaa eniten vain sähkön hinta, niin silloin valitset kilpailutuksen perusteella halvimman sähkösopimuksen. Yleisesti suurin syy lähteä tekemään sähkön kilpailuttamista on ollut juuri tämä halvimman sähkön hinnan etsiminen.

Vielä yksi sähköyhtiön valinnassa huomioitava asia on sähköyhtiön käyttäjäystävällisyys. Monet sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen kattavia palveluja esimerkiksi sähkön käytön seuraamiseen. Helppokäyttöinen kännykkäsovellus reaaliaikaiseen sähkön käytön seuraamiseen, joka mahdollistaa sähkön hinnan ja käytön läpinäkyvyyden, voi olla monelle tärkeä sähköyhtiön valintaperuste.

Oletko juuri muuttamassa – kilpailuta sähkö ennen muuttoa  

Muuton yhteydessä on paras hetki kilpailuttaa sähkö, koska sähkösopimus on joka tapauksessa siirrettävä uuteen kotiin. Uusi sähköyhtiö hoitaa vanhan sähkösopimuksen irtisanomisen, joten siitä ei tarvitse huolehtia itse. Sähkön hintojen kilpailutus ja uuden sähkösopimuksen solmiminen kannattaa hoitaa kuntoon heti kun muuttopäivä on selvillä, mieluiten vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistaa sen, että sähköt ovat muuttopäivänä päällä molemmissa kodeissa.

Erityisesti silloin kun muutat kerrostalosta omakotitaloon, on huolellinen sopimusten kilpailuttaminen tärkeää. Sähkölaskusi tulee nimittäin muuttumaan suuremman sähkön kulutuksen myötä. Omakotitalossa asuvan kannattaa kiinnittää huomiota sähkön kWh-hintaan, sillä omakotitalossa sähköä kuluu enemmän kuin kerrostalossa.

Sähkön kilpailutus – Mistä löytyy paras sähkötarjous?

Paras sähkötarjous löytyy vertailemalla eri sähkösopimuksia netissä. Käyttämällä netin vertailusivustoa saa parhaiten kokonaiskuvan tarjonnasta ja sähkön hintojen vertailu eri yhtiöiden kesken on helpointa. Jos tutkii omatoimisesti jokaisen sähköyhtiön omia verkkosivuja, niin se vie kohtuuttomasti aikaa ja lisäksi eri sähkösopimusten vertailu keskenään on todella hankalaa. 

Ilmainen sähkövertailu on helppoa ja ennen kuin aloitat sähkön kilpailutuksen, niin ota ensimmäisenä esille oma sähkölasku, jonka tietoja tarvitaan sähkön hintavertailun tekemistä varten. Viimeisimmät sähkönkulutus tiedot syötetään järjestelmään ja sähkö kilpailutus -sivusto kertoo sinulle kulutustasi vastaavat parhaat sähkötarjoukset.

Sähkötarjouksissa on monia erilaisia sopimusehtoja, joten joskus voi olla haasteellista selvittää, että mikä tarjouksista on paras. Usein halvin sähkön hinta on sidottu määräaikaan, esimerkiksi kahdeksi vuodeksi. Kun asiakas on näin sitoutettu sähköyhtiöön pidemmäksi aikaa, on sähköyhtiöllä mahdollista myöntää hänelle edullisempaa sähkön hintaa.

Sähkönsiirron kilpailutus

Sähkönsiirron hoitaa Suomessa aina alueellinen sähkönsiirtoyhtiö ja sitä ei ole mahdollista kilpailuttaa. Paikallisella toimijalla on kiinteät hinnat ja ne ovat kaikille kaupungin tai alueen talouksille samat. Jos et tiedä uuden asuinkaupunkisi sähkönsiirtoyhtiötä, saat sen selville kysymällä Energiavirastosta. 

Kun kilpailutat sähkön ja teet uuden sähkösopimuksen, voi uusi sähköyhtiö tehdä sähkönsiirtosopimuksen puolestasi. Näin pääset helpoimmalla.

Sähkön kilpailutus kerrostalo

Usein ajatellaan, että kerrostalossa ei kannata kilpailuttaa sähkösopimusta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä vaikka kerrostalot lämpiävät useimmiten kaukolämmöllä, kuluu sähköä silti elämiseen. Vaikka kerrostalon sähkönkulutus on pientä, niin usein kilpailuttamisella saadaan kerrostalossa aikaiseksi prosentuaalisesti suurimmat säästöt riippumatta siitä, että asutaanko yksiössä, kaksiossa tai perheasunnossa.

Tavallisin kerrostalon hintahaitari on 1000 kWh – 3000 kWh vuodessa. Yksiössä sähköä kuluu yleensä alle 1000 kilowattituntia vuodessa ja kolmiossa saattaa sähkön vuosikulutus olla jopa 4000 kWh per vuosi.

Kerrostalossa kannattaa valita sähkösopimus, jossa sähkön perusmaksu on mahdollisimman pieni. Markkinoille on myös ilmestynyt erilaisia pakettihintaisia sähkösopimuksia kerrostaloon, jossa sähköstä maksetaan aina sama hinta per kuukausi.

Sähkön kilpailutus omakotitalo

Omakotitalossa kuluu sähköä paljon enemmän kuin kerrostalossa. Tämän takia sähkösopimusta kilpailutettaessa omakotiasujan kannattaa kiinnittää eniten huomiota sähköyhtiöiden tarjoamaan sähkön kWh-hintaan. Suurin osa sähkölaskusta koostuu nimittäin siitä. 

Opiskelijasähkön kilpailuttaminen

Opiskelijoilla ei yleensä ole ylimääräistä rahaa, minkä takia opiskelijan kannattaakin ilman muuta kilpailuttaa sähkösopimus. Sähköyhtiöt nimittäin tarjoavat opiskelija sähkösopimuksia hyvillä alennuksilla. Usein alennus annetaan perusmaksusta tai vaihtoehtoisesti tarjolla on opiskelijasähkö, joka on valmiiksi räätälöity paketti yksiöön tai kaksioon. Joskus alennusta annetaan myös sähkön kilowattituntihinnasta. Lue lisää opiskelijasähkösopimuksista.

Sähkösopimus vertailu

Sopimusten vertailu ennen valintaa on järkevää. Kaikille ja kaikkiin asuntoihin ja taloihin ei sovi samanlainen sopimus. Mitä enemmän tiedät oman talouden sähkönkulutuksesta ja siitä mihin sähköä kuluu, niin sen paremmin osaat valita juuri sinulle sopivimman sähkön.

Vertaile erilaisia sopimustyyppejä ja miten sähkön hinta muodostuu erilaisissa tilanteissa sekä kellonajan mukaan. Kun tiedät eri sopimusten erot, valitse paras sähkösopimus omaan kotiisi.

Kumpi on parempi sinulle – määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus tehdään sähköyhtiön ja asiakkaan välille määräajaksi, yleensä sopimuksen kesto on 1, 2 tai 3 vuotta. Tänä aikana asiakas sitoutuu maksamaan sähköstään saman hinnan. Määräaikaan sidottu sopimus on hyvä vaihtoehto kaikille niille, jotka ovat hintatietoisia, haluavat sähkön hintaan pysyvyyttä eikä sopimuksen pituudella ole niin suurta merkitystä. Määräajan jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana tai halutessaan asiakas voi irtisanoa sähkösopimuksen. Jos asiakas muuttaa, niin määräaikainen sopimus päättyy.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on ns. vakituinen sähkösopimus, joka päättyy vasta silloin, kun asiakas irtisanoo sen. Yleisimmin käytetty irtisanomisaika on 2 viikkoa. Tämä sopimustyyppi sopii kaikille niille, jotka haluavat huolettomuutta sekä mahdollisuutta vaihtaa sähköyhtiötään tarvittaessa.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hinta voi vaihdella sopimusehtojen mukaisesti tai sähkömarkkinalain mukaan.

Markkinahintoihin perustuva sopimus

Markkinahintoihin perustuva sähkösopimus kannattaa hankkia silloin, kun haluaa maksaa sähköstään ajantasaista hintaa. Tämä ei vaadi kuitenkaan päivittäistä hintakehityksen seurantaa.

Sähkön hinta perustuu aina kysynnän tarjonnan lakiin, mikä tarkoittaa sitä, että kovimmilla talvipakkasilla sähkön hinnat nousevat. Toisaalta jos markkinahinnat laskevat, niin siitä pääsee myös hyötymään halvempana sähkön hintana.

Kiinteähintainen sopimus

Kiinteähintainen sopimus on suosituin sähkösopimus kerrostaloon. Siinä on määritelty kuukausittainen sähkön hinta, joka säilyy muuttumattomana kulutuksesta riippumatta. Hinta perustuu yleensä asunnon pinta-alaan. Kiinteähintainen sopimus sopii hyvin kaikille niille, jotka haluavat sähkölaskuun ennakoitavuutta.

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen haltijat eivät pääse hyötymään mahdollisesta sähkön hinnan halpenemisesta, mutta toisaalta eivät myöskään joudu maksamaan yhtäkkisistä sähkön markkinahintojen noususta.

Pörssisähkö

Pörssisähkö sopii kaikille, jotka haluavat seurata sähkömarkkinoita lähes päivittäin. Pörssisähköä käyttämällä voi saada parhaat säästöt sähkölaskulle, mutta se vaatii kiinnostusta asiaan. 

Pörssisähkössä on muita sähkösopimuksia suuremmat riskit, sillä pörssisähkön hinta vaihtelee päivittäin ja tunneittain. Jos on mahdollista optimoida sähkönkulutustaan päivän edullisimmille sähkötunneille, on pörssisähkön valinta hyvä ratkaisu. 

Pörssisähköstä on sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Jos asut omakotitalossa ja sähkölaskussasi on yleensä ollut suuria vaihteluita eri kuukausien välillä, ei pörssisähkö ole välttämättä paras vaihtoehto. Jos nimittäin suuri kulutuksinen kuukausi sattuu kylmimpään talvikuukauteen, voi sähkölaskusta tulla todella suuri. Riski ja tuotto kulkevat yleensä käsi kädessä ja niin on pörssisähkösopimuksessakin, sillä pörssisähkön hintakehitys saattaa mennä kumpaan suuntaan tahansa. Ottamalla hieman riskiä voi saada säästöä enemmän.

Yleisin pörssisähkösopimus on nimeltään tuntisähkö, missä jokainen vuorokauden tunti on sidottu suoraan sähkön pörssihintaan.

Vihreä sähkö

Tuulivoima uusiutuva eneriga
Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa eli vihreää sähköä

Vihreä sähkö on ekologista sähköä, jonka tuotanto perustuu uusiutuvien energioiden käyttöön. Uusiutuvat energialähteet eivät lopu koskaan, sillä ne uusiutuvat luonnossa itsestään. Vihersähkön tuotannossa käytettäviä menetelmiä ovat aurinkoenergia, vesivoima, tuulivoima, maalämpö, bioenergia ja geoterminen energia.

Vihreän sähkön myynti on ollut kasvussa viime vuosina, sillä ympäristöajattelu on tullut monelle ihmiselle yhä tärkeämmäksi. Omilla valinnoilla halutaan vaikuttaa maapallon hyvinvointiin. Vihreä sähkö on hieman kalliimpaa kuin muulla tavoin tuotettu sähkö, mutta silti suosittua.

Kaksiaikasähkö

Kaksiaikasähkösopimus perustuu erillisiin päivähintoihin ja yöhintoihin. Kaksiaikainen sähkömittari mittaa sähkönkulutusta päivällä ja yöllä. 

Tunnetuin kaksiaikasähkö on yösähkö, jossa sähkön käyttö yöaikaan on edullisempaa kuin päiväsaikaan. Päiväsähkö on hieman kalliimpaa. Yösähkösopimus sopii parhaiten sellaisille asukkaille, joilla on mahdollisuus tehdä eniten sähköä kuluttavat asiat öisin.

Sähkön hinta – miten sähkön hinta muodostuu

Sähkön hinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja veroista (sähkövero ja arvonlisävero). Tyypillisesti kotitalousasiakkaan sähkölasku koostuu niin, että vajaa puolet laskusta tulee sähköenergiasta, kolmannes on veroja ja noin neljännes sähkönsiirtoa. 

Suurin osa sähköenergian hinnasta on sen hankintakustannuksia. Hinta perustuu joko sähköyhtiön omaan tuotannon arvon hintaan tai sähkömarkkinoilta ostettavaan sähkön hintaan. Sähkön hinta tulee pohjoismaisesta sähköpörssistä Nordpoolista kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Vaikuttaako sää sähkön hintaan?

Sää vaikuttaa sähkön hintoihin eniten kysynnän ja tarjonnan kautta. Lämmitykseen tarvitaan paljon sähköä, joten kylminä talvikuukausina sähköä kuluu enemmän ja sähkön markkinahinta nousee. Vesivoiman määrään vaikuttaa sademäärä eli sateisina vuodenaikoina vesivoiman hinta on halvempaa. Polttoaineiden (mm puu, öljy ja kivihiili) päästöoikeuden hinnat vaikuttavat niillä tuotettavan sähkön kustannuksiin ja sitä kautta asiakkaiden hintoihin.

Muistilista – Kiinnitä näihin 6 asiaan huomiota, kun kilpailutat sähkösopimuksen:

  1. Sähköenergian myyntihinta eli sentit per kilowattitunti
  2. Kuukausittainen perusmaksu
  3. Kiinteä hinta vai kulutukseen perustuva hinta
  4. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus vai määräaikaan sidottu sopimus
  5. Sähkön tuotantotapa
  6. Sähköyhtiön luotettavuus ja asiakaspalvelu

Sähkösopimuksen siirto

Sähkösopimuksen siirtäminen on helpointa tehdä netissä oman sähköyhtiön sivustolla. Siirto kannattaa tehdä heti kun tietää muuttopäivän uuteen kotiin, jotta sähköt ovat varmasti päällä uudessa asunnossa jo muuttopäivänä. Sähkösopimus kannattaa siirtää jo samaan aikaan kun tekee muuttoilmoituksen verkossa. 

Jos on unohtanut vaihtaa sähköt uuteen osoitteeseen ennen muuttoa, niin useimmiten on mahdollista saada sähköt päälle heti maksamalla pikakytkentämaksun. Tällöin kannattaa soittaa sähköyhtiön asiakaspalveluun.

Sähköliittymä mökille

Sähköliittymä on helppoa saada mökille, mutta kustannukset vaihtelevat paljon. Hintahaarukka on muutamasta tuhannesta jopa kymmeneen tuhanteen euroon saakka.

Sähköliittymä tilataan mökkiasuinkunnan sähkönsiirtoyhtiöltä ja liittymästä maksetaan heidän hinnastonsa mukaan.

Jos haluaa sähköä mökille, mutta ei halua hankkia sähköliittymää, ovat aurinkopaneelit hyvä vaihtoehto energialähteeksi. Markkinoilla on monia erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa mökin sähköistys aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköjärjestelmällä saa optimiolosuhteissä sähköä jopa kuusi tuntia päivässä. 

Sähkönkulutuksen seuraaminen

Omaa sähkön kulutustaan kannattaa seurata, jotta ymmärtää sen, että millaiset asiat itsellä vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen. Suurin osa sähköyhtiöistä tarjoaa reaaliaikaista sähkön kulutuksen seurantaa asiakkailleen. Monilla yhtiöillä on tarjolla sähkösovellus tai sähköaplikaatio kännykälle, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden olla perillä omasta sähkölaskustaan.

Lue miten paljon omakotitalossa kuluu sähköä. Kulutuslukemiin vaikuttaa myös se missä asut Suomessa. Pohjoisessa kuluu enemmän sähköä, koska talvet ovat pidemmät ja taloa pitää lämmittää enemmän.

Kerrostalossa harvemmin lämmitetään asuntoja sähköllä, joten siellä sähköä kuluu huomattavasti vähemmän. Katso esimerkiksi yksiön sähkönkulutus ja paras sähkösopimus kerrostaloon.

Sähkönsäästövinkkejä – näillä pienillä muutoksilla saat säästöä sähkölaskuusi

säästä sähköä ja säästät rahaa sekä luontoa
Sähkön säästäminen kannattaa rahallisesti sekä luonnon takia

Tekemällä pieniä muutoksia arkielämään, voi saada isoja säästöjä sähkölaskuun. Suurin osa  noin ⅔ kodin sähkönkulutuksesta liittyy lämmittämiseen. Noin 50 % sähkölaskusta tulee huoneiden lämmittämisestä ja noin 20 % käyttöveden lämmittämisestä. Kiinnittämällä näihin kahteen asiaan huomiota saa suurimmat säästöt aikaiseksi.

2 tärkeintä joka kodin sähkönsäästövinkkiä

  • Laske kodin sisälämpötilaa. Jo yhden asteen huonelämpötilan vähentäminen näkyy sähkölaskussa 5 % pienempinä lämmityskustannuksina.
  • Lyhennä suihkussa käynnin aikaa ja laske käyttämäsi veden lämpötilaa. 2 minuutin suihku kuluttaa noin 1 kWh sähköä.

Muita vinkkejä halvempaan sähkölaskuun

  • Sammuta valot kun lähdet huoneesta.
  • Sammuta kodin laitteet käytön jälkeen, älä pidä niitä jatkuvasti valmiustilassa.
  • Ota kännykän laturi irti seinästä aina kun et lataa puhelinta.
  • Pese vaatteita pienemmässä lämpötilassa. Esimerkiksi peseminen 40 asteessa 60 asteen sijaan pienentää energian kulutusta jopa 50 %.
  • Jos sinulla on takka, niin hyödynnä sitä lämmityksessä.
  • Ostaessasi uusia kodinkoneita, kiinnitä huomiota niiden energialuokkiin.
  • Älä pidä kylmällä säällä ikkunoita auki liian kauaa, suosi pikatuuletuksia.
  • Saunominen kuluttaa paljon sähköä, joten kannattaa saunoa vain lyhyen aikaa.

Sähkölämmitys – kustannukset kuriin

Sähkölämmitys kuluttaa paljon sähköä, minkä takia erityisesti sähkölämmittäjän kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus. Sähkölämmitteinen omakotitalo saattaa kuluttaa kylmimpinä pakkaskuukausina jopa 4000 tai 5000 kilowattituntia sähköä. 

Kilpailuttamisen lisäksi lämmityskuluihin voi vaikuttaa käyttämällä suunnitelmallisuutta kotinsa lämmittämisessä. Jos suora sähkölämmitys toimii täydellä teholla yötä päivää läpi talven, se näkyy takuulla sähkölaskulla. Myös käyttöveden lämmittäminen kuluttaa paljon sähköä ja siinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi edullista yösähköä. 

Usein sähkölämmityksen rinnalle kannattaa suunnitella myös jokin vaihtoehtoinen lämmitysmuoto kuten puilla lämpiävä takka tai ilmalämpöpumppu. Sellaisen hankinta on investointi, mutta maksaa varmasti itsensä takaisin siten, että omakotitalon sähkönkulutus tulee pienenemään. 

Markkinoilla on olemassa monia erilaisia automaatioita sähkölämmityksen tehostamiseen ja ohjaamiseen. Sähkölämmitystä on mahdollista ohjata esimerkiksi älypuhelimen avulla. Tällöin tuntihinnoiteltu sähkösopimus eli pörssisähkö on erinomainen valinta, koska kodin lämmitystä voi helposti optimoida kännykällä vuorokauden halvimmille sähkötunneille. Sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutus tulee varmasti pienemään.