Muuttosiivous

Muuttosiivous on tärkeä tehdä kunnolla varsinkin, jos on muuttamassa pois vuokra-asunnosta. Jos loppusiivouksen jättää tekemättä tai sen tekee huolimattomasti, voi se tulla kalliiksi asukkaalle vuokra-asunnossa.

Muuttosiivous on tärkeä siivous ja siihen pitää panostaa. Jos noita asioita ei tee se tulee kalliiksi kun joku muu ne sitten joutuu siivoamaan. Asunto siivotaan alkuperäiseen kuntoon. Jos kyseessä on vuokra-asunto, siivouksen jäljet tarkistaa asunnon omistaja tai omistajan edustaja. Kannattaa vuokra-asunto pitää siistinä myös siellä asuessaan, muuten voi lähtiessä olla tiukat paikat. Tämän lisäksi heti asuntoon muuttaessa pitää tarkastaa asunnon kunto, jotta vuokra-asunnon omistaja ei voi syyttää sinua tahroista tai ongelmista, jotka asunnossa olivat ennestään.

Mitä sisältyy perusteelliseen muuttosiivoukseen?

Perusteellinen muuttosiivous tarkoittaa jokaisen huoneen tarkkaa siivousta, ja varsinkin ongelmakohtiin pitää keskittyä. Jokainen pinta pitää puhdistaa liasta. Muuttosiivoukseen voi mennä tunteja, riippuen siitä kuinka hyvin siellä on siivottu asumisen aikana. Kylpyhuoneet ja WC:t keräävät paljon pinttynyttä likaa. Vaatehuoneet, varastot, säilytystilat yms. ovat aina täynnä tavaraa, joten niitä ei tule siivottua niin useasti.

Ohjeet muuttosiivoukseen

Asunto kuuluu siivota alkuperäiseen kuntoon, eli siihen kuntoon millaisena asunto on sinulle luovutettu. Sen pitää olla pölytön, tahraton ja tuoksua puhtaalta. Asumisen jäljet saavat toki näkyä, että ihan kaikki ei voi olla täydellisessä kunnossa. 

Näin teet täydellisen muuttosiivouksen!

Keittiö

Yleisesti keittiön siivouksessa kiinnitä huomiota pintojen ja lieden puhdistamiseen. Pölyä ja rasvaa kerää seinistä eniten lieden takaseinä, johon roiskuu ruokaa laittaessa kaikenlaista. Keittiön koneisto esim. uuni, pakastin ja jääkaappi pitää myös puhdistaa. Keittiö tottakai kuluu käytössä eikä sitä saa ihan alkuperäiseen kuntoonsa, mutta pitää siivota se kuitenkin niin hyvin kuin mahdollista.

Uuni ja liesi: Jos uuni on vuosia vanha niin ei sitä voi ihan alkuperäiseen kuntoonsa saada, joten ei hätää. Se likaantuu ruuanlaitossa, joka on ihan normaalia. Pitää silti puhdistaa se parhaimmalla mahdollisella tavalla. Pinttyneen lian irrottamiseen tarvitsee vahvempaa uuninpesuainetta, jonka annetaan vaikuttaa ainakin puoli tuntia. Sen jälkeen hankaa koko uuni läpi saippuavillalla, joka uitetaan vedessä. Uuni pitää huuhdella pariin kertaan vielä tämän jälkeen, että kaikki pesuaine varmasti huuhtoutuu pois. Putsaa uuni myös ulkopuolelta. Jos uunia pystyy siirtämään, niin putsaa sen alla oleva lattia ja kaikki uunin ulkopuoliset sivut. Tämän voi tehdä samalla kun pesee muun lattian. Lieden pinttyneeseen likaan pitää suihkuttaa yleispesuainetta tai vain vettä ja antaa vaikuttaa ainakin puoli tuntia. Tavallisen sähkölieden voi putsata saippuavillalla. Käsittelyn voi toistaa useamman kerran jos lika ei tunnu lähtevän. 

Jääkaappi ja pakastin: Ensimmäiseksi ne molemmat pitää tyhjentää ja sen jälkeen sulattaa. Anna kaikkien jäiden sulaa rauhassa. Suojaa pakastimen alla oleva lattia pyyhkeillä, että sulanut vesi ei mene lattialle. Tarkista että poistoputkessa ei ole likaa, ja että poistovesikouru on täysin puhdas.

Liesituuletin ja suodatin: Liesituulentin pitäisi pestä useammin, kuin vain loppusiivouksessa. Se kerää todella paljon rasvalikaa. Liesituulettimen suodatin pitää putsata etikalla ja vedellä. Se irroittaa hyvin kaiken rasvalian. 

Viemäri ja tiskialtaat: Jos tiskialtaan viemäri on tukossa ruoantähteistä tai rasvasta, pitää se avata viemärinpuhdistusaineella tai kiehuvalla vedellä ja ruokasoodalla. Pitäisi riittää, että tiskialtaat putsaa vain tiskiaineella ja tiskiharjalla/sienellä. Jos tiskialtaassa on pinttynyttä likaa, sen saa pois etikalla. 

Muita pienlaitteita: Jos omistat pienlaitteita kuten mikro, sen sisustan voi pestä sitruunalla ja vedellä. Mikron epämääräiset hajut saa pois lämmittämällä vettä ja 2 rkl ruokasoodaa kupissa. Tarkista, että kaikki muutkin laitteet ovat ehjiä ja tarpeeksi siistejä.

Seinät ja kaakelit: Lieden takana oleva seinä tulee puhdistaa huolellisesti, koska ruoanlaitossa sinne kerääntyy rasvaa. Sen saa hyvin puhdistettua etikan ja veden seoksella. Putsaa samalla kaikki muut keittiön seinät.

Kaapit: Puhdista kaikki pölyt kaapeista, vaikka imurilla. Älä unohda puhdistaa yläkaappien päältä. Sitten puhdista kaikki kaapit vielä yleispuhdistusaineella ja rätillä.

Lattia: Imuroi ja moppaa lattia huolellisesti. Keittiön lattian voi pestä vielä rätillä ja pesuaineella.

Muita pintoja: Puhdista puhdistusliinalla mahdolliset muut pinnat, kuten ikkunalaudat ja ovet.

Vessa

WC:n siivoamisessa on tärkeää saada kaikki pinttyneet liat ja bakteerit pois kokonaan.

Lavuaari ja hana: Lavuaariin pinttyy helposti pölyä ja kalkkia, varsinkin jos talossa on vanhat putket. Ensin voi yrittää irroittaa likaa yleispesuaineella, mutta jos ei auta niin etikan ja veden seoksella lähtee hyvin. Hana kannattaa pestä hammasharjalla. Kastele hammasharja vedellä ja dippaa ruokasoodaan. Hankaa sitten hanan suutinta hellästi hammasharjalla. Pyyhi hana kokonaisuudessaan etikalla. Viimeiseksi pyyhi koko hana vielä kostealla liinalla. 

Peilikaappi: Peili jää helposti likaiseksi jos ei ole tarkka, mitä aineita ja välineitä käyttää. Ei saa käyttää liikaa pesuainetta, eikä nukkaantuvia liinoja. Pese peili käsiastianpesuaineeseen kostetulla liinalla. Etikka tekee peilin kiiltäväksi ja sillä saa myös kaikki kalkkitahrat pois. Kaapin hyllyjen pesuun käytä yleispesuainetta. 

WC-pönttö: Pöntön sisäosan pesemiseen tarvitset vessaharjan, sekä wc-ankkaa. Harjaa vessaharjalla huolellisesti altaan alta sekä reunus, josta vesi tulee. Vessan istuimen, ulkopuolen sekä huuhtelunapin voi pestä vain yleispesuaineella. Jos ei ensimmäisellä kerralla tule ihan putipuhdasta, toista käsittely. 

Ilmastointiventtiili: Katossa oleva ilmastointiventtiili pitää kierittää auki ja puhdistaa, että se on varmasti puhdas uudelle asukkaalle.

Lattia: Vessan lattialla on paljon likaa ja bakteereita, varsinkin viemäreiden ja pöntön ympärillä. Imuroi ensin ja sen jälkeen pyyhi lattia kostealla. Välineeksi sopii lattiamoppi.

Kylpyhuone

Loppusiivotessa kylpyhuonetta on tärkeintä saada pinttyneet kalkkisaostumat puhdistettua. 

Suihku: Pese suihkuhana, putket sekä saippua/shampoo teline. Välineeksi sopii harja, jossa on vähän pesuainetta. Jos metalliosissa on pinttynyttä kalkkia, sen saa myös pois sitruunalla tai etikalla. 

Seinät ja kaakelit: Pinttyneen kalkin saa helposti pois etikalla. Kaakelien välissä olevat saumat pitää myös puhdistaa hyvin. Kaakeleita voi pestä harjalla tai jollain hankaavalla kylpyhuonepesimellä. Saumoja voi putsata saumaharjalla joka on sopivan pieni, tai jos ei halua sellaista hankkia niin tavallinen harja käy ihan hyvin. Kaakeleiden pesu aloitetaan alhaalta ylös pintaa harjaamalla, jolloin likavesi ei jätä ikäviä raitoja. Tarvittaessa pesuliuoksen voidaan antaa vaikuttaa, mutta se ei silti saa kuivua. Pinttyneet vesitahrat pitää puhdistaa vähintään suihkun korkeudelta, tai siitä mihin on roiskunut vettä suihkussa ollessa. Tarkista kaikki seinät huolellisesti, että niissä ei näy mitään likaa tai vesitahroja. Puhdistuksen jälkeen tila pitää kuivata huolellisesti.

Vesilukko ja lattiakaivo: Tyhjennä ja putsaa vesilukko sekä lattiakaivo. Ota kaivon ritilä irti ja puhdista se lämpimällä vedellä. Irroita sieltä kaikki irtolika. Jos kaivo on jotenkin tukossa tai se haisee pahalta, laita sinne esim. viemäriraetta. 

Sauna: Lattia pitää imuroida ja viemäri puhdistaa. Saunan lauteet ja seinät pitää puhdistaa yleispuhdistusaineella ja vedellä. Pese myös tottakai saunan lattia.

Muut pinnat: Pese ovi, ovenkarmit ja kahvat kostealla pyyhkeellä ja yleispesuaineella kaikesta liasta ja pölystä.

Olohuone

Lattia: Ensiksi imuroi ja lakaise kaikki irtolika pois lattialta. Sen jälkeen moppaa ja puhdista lattiapinnat ja lattiakarmit pesuliinalla ja yleispesuaineella. Yleispesuaine riittää tavallisesti. Kynnykset pitää myös putsata. 

Seinät ja ovet: Seinät voi pestä vähän nihkeällä rätillä. Ovenkahvat, ovenkarmit ja valokatkaisijat keräävät eniten likaa, koska niihin kosketaan usein. 

Lämpöpatterit: Putsaa patterien kaikki sivut, varsinkin takaosa. Imuri on hyvä väline tähän, tai sitten erillinen patteriharja. 

Säilytystilat ja vaatehuoneet: Putsaa mikrokuituliinalla tyhjät hyllyt ja kaikki pinnat. Lattia pitää imuroida ja sen jälkeen pestä jollain lattiapesimellä. 

Ikkunat: Jos asunnossa on asuttu kauan ja ikkunat ovat ehtineet mennä likaiseksi, kuuluu niitten peseminen muuttosiivoukseen. Ikkunat kuuluu pestä yleispesuaineella ja lastalla vedellen. Kuivaa ne sanomalehdillä ja sen jälkeen käy läpi vielä lastalla, jotta ikkunaan ei jää mitään paperijäämiä. 

Minkälaisia välineitä kannattaa käyttää muuttosiivouksessa?

Kannattaa hankkia halvat, mutta kestävät ja hyvät siivousvälineet. Alla olevassa listassa on kaikki tarvittavat välineet, jos niitä ei vielä omista.

Yleispesuaine: Perus tiskiaine jonka ph-arvo on 6-7. Sillä puhdistat pöydät, tasot, tiskialtaan tai muovimaton. Laminaattilattiaa tai parkettia ei sillä kannata pestä vaan niille kannattaa ostaa ihan oma pesuaine. 

Pesuaine vessojen ja kylpyhuoneiden pesemiseen: Kylpyhuone on yksi ongelma-alueista, joten sen puhdistamiseen pitää käyttää aikaa. Pönttö, lavuaari ja kalkin puhdistus ovat isoimpia haasteita. Jos et halua käyttää ainetta, joka on tarkoitettu kylpyhuoneen pesemiseen niin halvalla pääset, jos käytät etikan,veden ja sitruunan seosta ja peset sillä kaikki kaikki pinnat. Sitruuna peittää etikan epämiellyttävän hajun, joten sitä kannattaa lisätä seokseen. Jos etikka jää ikävästi haisemaan, niin voi pinnat pestä vielä uudelleen vaikka yleispesuaineella. 

Rättejä: Pari mikrokuituliinaa ja rättejä kaikille erilaisille kodi pinnoille. Hanki vessoille, keittiölle ja makuu/oleskelutiloille omat rätit.

Saippuavilla: Sillä pystyy pestä pinttyneenkin lian. Saippuavilla naarmuttaa, joten sitä ei saa käyttää naarmuuntuville pinnoille. Uunista ja Liedestä lähtee hyvin pinttynytkin lika. 

Moppi tai joku millä lattian voi pestä: Mopilla lähtee lattiasta viimeisetkin liat.

Imuri: Imurointi kannattaa suorittaa joka viikko, mutta tietenkin myös muuttosiivouksessa. Imurilla saa hyvin pölyn ja irtolian lattiasta pois.