Vaatehuone säilytys

Vaatehuoneen säilytys ja järjestys – 9 parasta vinkkiä toimivaan vaatehuoneeseen

Onko vaatehuoneesi kaaoksessa? Ovatko vaatteesi sekaisin ja et koskaan löydä sitä vaatetta mitä etsit? Tuntuuko ettei sinulla ole ikinä mitään päällepantavaa, mutta silti joka paikka pursuaa vaatteita? 

Nämä kysymykset ovat sellaisia, joiden parissa todella moni kamppailee. Jostain syystä kodin vaatehuone nimittäin on se paikka, joka on kotona aina kaikista eniten sekaisin. Sinne tulee vain heitettyä vaatteet pois silmistä ja siellä on helppoa myös säilyttää myös aivan turhia tavaroita.

Ota tästä asiantuntijoiden parhaat vinkit käyttöön, jolla saat vaatehuoneen kerralla kuntoon. Kun vaatehuone on valmis, voin luvata että arkielämä on helpompaa ja mieli kevyempi. Moni on kertonut, että vaatehuoneen siivoaminen on toiminut myös motivaattorina parempaan elämänhallintaan muillakin elämän osa-alueilla. Uskomatonta, että tämä pieni asia voi vaikuttaa koko elämään.

Miksi et tarttuisi siis toimeen saman tien?

1 Karsi kaikki turha – ota avuksi Konmari metodi

Vaatehuoneprojekti kannattaa aloittaa siitä, että käy läpi kaikki siellä olevat vaatteet ja tavarat. Ensimmäisenä kannattaa viedä kierrätykseen kaikki ne vaatteet, jotka eivät mahdu päälle tai joita ei ole käyttänyt viimeiseen kahteen vuoteen. Jos kyseessä on lastenvaatteet, niin kannattaa kerätä kaikki pienet vaatteet kasaan ja viedä ne kirpputorille. Hyväkuntoiset lastenvaatteet on nimittäin todella helppoa saada myydyksi. Monissa kaupungeissa on käteviä itsepalvelukirpputoreja, jotka vaativat vain vaatteiden hinnoittelun ja niiden paikan päälle viennin.

Jäljelle jäävien vaatteiden karsimiseen voi käyttää apuna esimerkiksi Konmari-metodia. Vaatehuoneen konmaritus perustuu japanilaisen Marie Kondon kehittämään ideologiaan siitä, että vaate säilytetään vain silloin, jos se tuottaa käyttäjälleen iloa. 

Käy siis läpi jokainen vaatekappale yksitellen ja mieti, että tuottaako vaate sinulle iloa vai onko se taakka. Jos vaate tuntuu taakalta, niin siitä kannattaa luopua.

Kun olet käynyt läpi kaikki vaatehuoneen vaatteet ja hankkiutunut eroon ylimääräisistä, niin tilaa jää sellaisille vaatteille, joita tarvitset.

2 Suunnittele vaatehuoneen toiminnot

Mieti huolellisesti, että miten huoneen voisi parhaiten organisoida. Se on helpointa tehdä kun huone on kokonaan tyhjennetty. Mihin vaaterekki kannattaa sijoittaa, jotta se ei estä pääsyä vaatehyllyille? Huonekorkeuden voi helposti hyödyntää esimerkiksi sijoittamalla kaksi rekkiä päällekkäin. 

Päivittäisessä käytössä olevat vaatteet ja tavarat kannattaa laittaa oven viereen. Suunnittele vaatehuone niin, että sinne jää mahdollisimman vähän pimeitä nurkkia, jonne pystyy hautaamaan epämääräistä tavaraa.

Tässä vaiheessa on hyvä myös siivota koko huone perusteellisesti, kuten pyyhkiä hyllyistä huolellisesti pölyt.

3 Hanki tarvittavat asiat – mittaa hyllyt ja tee ostoslista

Vaatehuoneen hyllyt ja sinne mahtuvat säilytysjärjestelmät kannattaa mitata tarkkaan.

Jos sinulla ei ole tarpeeksi laatikoita ja henkareita, niin nyt on hyvä hetki käydä ostoksilla. Hanki sopivan kokoisia säilytyslaatikoita, esimerkiksi läpinäkyvät laatikot ovat tosi käteviä. Kaikki henkarit kannattaa vaihtaa samanlaisiin, jos budjetti sallii uusien henkareiden hankkimisen. Samalla kannattaa ostaa saman sarjan ripustimia eri tyyppisille vaatteille, kuten esimerkiksi housuille on olemassa ripustimilla varustettuja henkareita.

Ikea säilytysratkaisut ovat edullinen ja hyvä valinta. Ikea säilytyslaatikot ovat yllättävän kestäviä, ne kestävät niin kulutusta kuin aikaa. Myös Elfa hyllyt ovat monipuolisia ja niistä voi koostaa haluamansa kokonaisuuden. Tällä hetkellä tosi suosittu vaatehuoneen säilytysratkaisu on String hylly. Se on melko hintava hankinta, mutta toisaalta design tuotteessa ei arvo juurikaan laske, joten String hyllykokonaisuus säilyttää hyvin arvonsa käytettynäkin.

4 Vaatehuoneen valaistus kuntoon

Vaatehuoneen valaistus luo yleisilmeen koko vaatehuoneelle. Valaistuksen on oltava niin hyvä, että näkee vaatehuoneen takimmaiseenkin kulmaan. Jos vaatehuone on suuri, niin kannattaa hankkia hyvän yleisvalon lisäksi kohdelamppuja. Kattovaloon kannattaa vaihtaa tarpeeksi tehokas polttimo.

5 Hyödynnä kenkälaatikoita ja kauniita paperikasseja

Vanhat kenkälaatikot kannattaa hyödyntää vaatehuoneen säilytyksessä, sillä usein ne ovat kestäviä ja juuri sopivan kokoisia. Kenkälaatikoita on helppo pinota vaatehuoneen hyllyille päällekkäin. Merkitse kenkälaatikon reunaan, että mitä se sisältää. 

Monet paperikassit ovat myös todella kauniita ja niihin on helppoa säilöä esimerkiksi vöitä. Tällä hetkellä monella on esillä vaatehuoneessaan mustavalkoinen Marimekon paperikassi, jonka sisälle voi piilottaa vaikka mitä. Toinen muoti-ilmiö sisustuksessa on Marimekon logo kangaskassi, joka halutaan laittaa yleensä esille.

6 Laita vaatteet värijärjestykseen ja samanlaiset vierekkäin

Laittamalla vaatteet rekkiin sekä hyllylle värijärjestykseen on pieni vaiva, mutta vaikuttaa paljon siihen, että miltä kokonaisuus näyttää. Kauneimmat vaatteet kannattaa laittaa etummaisiksi, jotta joka kerta kun näkee, niin ne tulee iloiseksi. Luontevaa on myös laittaa samanlaiset vaatteet vierekkäin, sillä sen jälkeen niiden käyttö on huomattavasti helpompaa.

7 Kausivaatteet – laita esille vain tämän kauden vaatteet

Kausivaatteet kannattaa laittaa esille ja muut vaatteet voi siirtää esimerkiksi laatikoihin tai ylähyllylle tai vaaterekin viimeiseksi. Näin on helppoa nähdä vain yhdellä katseella, että mitä voisi päälleen laittaa. Myös vain tulevan kauden kengät kannattaa laittaa hyllylle helposti käytettäväksi ja muut kengät kannattaa laittaa laatikoihin hieman kauemmaksi.

Jotta arkielämä on helpompaa, niin näitä vaatehuoneen ylläpitotöitä kannattaa tehdä aina vuodenaikojen vaihteluiden mukaan. Tämä pätee varsinkin silloin, jos vaatehuone ei ole kovin suuri ja samassa vaatehuoneessa säilytetään niin sisävaatteita kuin ulkovaatteita. 

8 Laita laukut esille

Kokemukset kertovat, että jos laitat laukut laatikoihin piiloon, ne saattavat helposti jäädä käyttämättä. Seinään kiinnitettävät koukut ovat käteviä laukkujen ripustamiseen seinälle. Jos rekkitilaa on paljon, niin hyvä idea on myös laittaa laukut henkareihin roikkumaan ja jättää vain pari kauneinta laukkua hyllylle esille.

9 Käytä kauneimpia asusteita sisustuksessa

Voit myös sisustaa vaatteilla ja niistä löytyvillä väreillä.

Kaikkea ei ole pakko piilottaa, vaan kauneimmat asusteet voi jättää esille. Asusteet voivat olla upea sisustuselementti silloin kun kokonaisuus on hyvin suunniteltu. Korut esimerkiksi voi laittaa kauniisiin lasikantisiin rasioihin tai korupuulle esille. Myös erilaiset lasikaapit tai vitriinit tuovat vaatehuoneeseen luksusta.

Ekstravinkki: Muista, että maltti on valttia! Ole armollinen itsellesi. Jos sinusta tuntuu siltä, että urakka on liian suuri ja vaatehuoneprojekti kaatuu omaan mahdottomuuteensa, niin anna itsellesi lupa pitää vähän taukoa välillä. Päätä esimerkiksi, että teet vaatehuoneen raivausta kaksi tuntia päivässä, niin kauan kunnes se on valmis. Älä kuitenkaan luovuta! Kun projekti on valmis, niin aivan varmaa on se, että olet tyytyväinen itseesi ja tunnet olevasi voittaja.