Asunnot Helsingissä

Helsinki on vilkas ja monipuolinen asuinkaupunki. Suomen pääkaupunkina Helsinki tarjoaa erinomaiset puitteet asumiseen, opiskeluun sekä työn tekemiseen. Kansainvälisyys, arkkitehtuuri, tiede ja taide, ulkoilu, monipuoliset vapaa-ajanviettomahdollisuudet sekä puhtaus ovat muutamia pääkaupunkimme monista vetovoimatekijöitä. Vaikka Helsinki on suurkaupunki, se on vielä verrattain turvallinen asuinkaupunki.

Helsinkiin tullaan yleensä muualta Suomesta opiskelemaan tai työpaikan perässä. Suurin osa valitsee ensimmäiseksi asunnokseen vuokra-asunnon. 

Helsingissä on 59 eri kaupunginosaa. Kaupungin asuinalueiden välillä on paljon vaihtelua siinä, että ovatko ne enemmän vuokra-asunto alueita vai omistusasunto asuinalueita.

Vuokralla asuminen vs. omistusasuminen Helsingissä

Menneillä vuosikymmenillä oli suositumpaa asua Helsingissä vuokralla kuin omistusasunnossa. Esimerkiksi vuonna 1950 Helsingin asunnoista oli vuokra-asuntoja noin 75 %. Vuonna 1960 vuokra-asuntojen määrä oli laskenut noin 58 prosenttiin. 1970- ja 1980-luvuilla vuokralla asumisen määrä väheni entisestään ja 1990-luvulla omistusasuntoja oli jo yli 50 % kaikista Helsingin asunnoista.

Tällä hetkellä Helsingissä alle 30-vuotiaista yli 80 % asuu vuokralla. Yli 45-vuotiaista enää 36 % asuu vuokralla. Tutkimusten mukaan keskimäärin noin 40 vuotias helsinkiläinen vaihtaa vuokra-asunnosta omistusasuntoon. Useimmiten asunnon vaihto tehdään siinä vaiheessa kun saadaan lapsia.

Vuokra-asunnot Helsingissä

Helsingissä on monipuolinen vuokra-asuntotarjonta. Asunto löytyy varmasti jokaiseen makuun. Osa vuokrattavista asunnoista on valtion tuella rahoitettuja, mikä asettaa ehtoja hakijan tuloihin ja varallisuuteen. Vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa tai yksityiseltä vuokratussa asunnossa voi asua kuka vain riippumatta tuloista.

Helsingin asuinalueisiin kannattaa perehtyä huolellisesti ja miettiä, että mitä asumiseltaan haluaa. Haluaako asua keskustassa tai lähellä keskustan palveluja? Haluaako lähteä päiväkävelylle Esplanadin puistoon, Kauppatorille tai nähdä päivittäin Tuomiokirkon? Arvostaako enemmän luontoa? Ovatko liikuntamahdollisuudet, lenkkimaastot ja luontopolut tärkeitä vai onko esimerkiksi koirapuiston läheisyys tärkein kriteeri? Onko mahdollista asua pientalossa vai asuuko mieluummin modernissa kerrostalossa? Haluaako liikkua päivittäin mielummin kävellen, junalla, bussilla, raitiovaunulla vai metrolla? Näihin kaikkiin löytyy paljon vaihtoehtoja monipuolisesta Helsingistä.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot – Heka asunnot

Helsingin kaupunki on Helsingin suurin vuokranantaja ja kaupunki omistaa noin 56 000 vuokrattavaa asuntoa ympäri Helsinkiä. Heka vuokra-asunnossa asuu siis noin joka kuudes helsinkiläinen eli vuokralaisia on jopa 90 000 henkilöä. Vajaa 15 % asunnoista on ARA-asuntoja eli valtion tuella rahoitettuja. Näiden asuntojen kohdalla asunnon hakijan tulot ja varallisuus vaikuttavat asunnon saantiin. Vapaarahoitteiset asunnot ovat tarjolla kaikille tuloista riippumatta.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot ovat todella kysyttyjä ja niihin on yleensä pitkät jonot. Näiden vuokrahinnat ovat Helsingin vuokra-asuntomarkkinoiden edullisimmat, minkä takia moni toivoo pääsevänsä asumaan kaupungin asuntoon.

Hekan asunnoissa vuokrahintaan vaikuttaa asunnon sijainti Helsingissä, asunnon koko sekä vuokra-asunnon kunto. Hinnat vaihtelevat reilustikin eri kaupunginosien välillä.

Kaupungin kaksio Helsingissä maksaa noin 800-1100 euroa / kk. Kolmio maksaa noin 1000-1500 euroa / kk. Kalustettu vuokra-asunto on hieman kalliimpi.

Kaupungin asunnot voi vuokrata nettisivustolta “Stadin asunnot” aina vuoden 2020 loppuun saakka. Vuoden 2021 alusta palvelu muuttuu palveluksi: asunnonhaku.hel.fi.

Helsingin kaupungilta voi saada myös lyhytaikaisen vuokra-asunnon putkiremontin ajaksi tai työharjoittelun ajaksi.

Lumo asunnot Helsinki  

Entiset VVO asunnot ovat nykyään Lumo asuntoja. Lumo asunnot sijaitsevat ympäri kaupunkia ja vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. 

Lumo asunnossa voi asua kerrostalossa keskustassa esimerkiksi Punavuoressa, Kalliossa, Eirassa tai Töölössä. Jos haluaa asua pienemmässä lähiössä hyvien kulkuyhteyksien päässä keskustasta niin vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Oulunkylästä, Malmilta, Tapanilasta, Tapulikaupungista tai Suutarilasta.

Lumo asunnot saa vuokrattua helposti netistä ja vuokravakuus on nolla euroa. Asuntoon voi sen jälkeen mennä tutustumaan paikan päälle ja tällöin on vielä mahdollisuus perua asunnon vuokraaminen Lumolta.

https://lumo.fi/vuokra-asunnot/Helsinki

SATO asunnot Helsinki 

SATO:n omistamat vuokra-asunnot Helsingissä ovat tavoiteltuja, sillä Sato on luotettava kohtuuhintaisia koteja tarjoava yritys. Sato omistaa lähes 27 000 vuokra-asuntoa ja sen tavoitteena on tarjota asiakaslähtöisesti nykyaikaista asumista, jossa erityisesti digikehitys on otettu huomioon.

https://www.sato.fi/fi/vuokra-asunnot/helsinki

M2 kodit  

M2 kodit tarjoaa vuokra-asuntoja monipuolisesti ympäri Helsinkiä. M2 kodit on keskittynyt ARA-asuntojen vuokraukseen ja heidän tavoitteenaan on tarjota edullisia vuokra-asuntoja.

Valikoimissa on yksiöitä, kaksioita ja kolmioita sekä suurempia perheasuntoja. Vuokrakohteita löytyy muun muassa seuraavilta alueilta: Tapanila, Pikku-Huopalahti, Kannelmäki, Malminkartano, Vuosaari, Viikki, Toukola, Pihlajisto ja Heikinlaakso.

https://asunnot.m2kodit.fi/helsinki

Avara vuokra-asunnot 

Avaralla on useita kerrostalokohteita Helsingissä. Avaran omistama Arabian kerrostalokohde sijaitsee Toukolan rantapuiston vierellä. Jätkäsaari ja Vuosaari sopivat kaikille, jotka arvostavat laadukasta asumista meren lähellä. Viikki sopii luonnon läheisyyttä arvostaville, jotka kuitenkin haluavat asua hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsingin keskustasta. Avaran Herttoniemi on moderni kerrostalokohde kauniissa metsämaisemassa noin kilometrin päässä metroasemalta.

https://www.avara.fi/vuokra-asunnot/helsinki

Kevan vuokra-asunnot 

Keva on Suomen suurimpia eläkevakuutusyhtiöitä ja se omistaa 3500 asuntoa ympäri Suomea. Helsingin Kevan kohteiden asuinalueita ovat muun muassa Jätkäsaari, Herttoniemi, Herttoniemenranta, Sörnäinen, Ruoholahti ja Vuosaari. 

TA vuokra-asunnot  

TA-yhtiöt vuokraa asuntoja monipuolisesti Helsingistä. Vaihtoehtoina ovat muun muassa moderni Kalasatama, merellinen Jätkäsaari ja rauhallinen Roihuvuori. Vapaat asunnot löytyvät TA.fi osoitteesta.

https://ta.fi/vapaat-asunnot/asunnot/Vuokra/Helsinki/kaikki-alueet

Vuokranvälitys Helsingissä

Vuokra-asunto yksityiseltä löytyy parhaiten jonkin vuokravälitys yrityksen nettisivustolta. Vaihtoehtoisesti voi ottaa yhteyttä asunnon välittäjään, jolle voi kertoa toiveensa ja laittaa asunnon haku sitä kautta käyntiin.

Etuovi https://www.etuovi.com/koti/teema/vuokra-asunnot-helsinki/

Etuovesta löytyy kattavasti Helsingin vuokra-asuntotarjonta.

Helsingissä vuokra-asuntoja välittävät muun muassa:

https://www.kiinteistomaailma.fi/vuokrattavat_asunnot/helsinki

https://www.realiaasuntovuokraus.fi/vuokra-asunnot/helsinki

Opiskelija-asunnot Helsingissä

HOAS

Hoasilla eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöllä on vuokra-asuntoja opiskelijoille 42 eri kohteessa pääkaupunkiseudulla. Kohteet sijaitsevat lähellä oppilaitoksia eri puolilla Helsinkiä, Espoota ja Vantaata.

Hoasilla on soluasuntoja, yksiöitä, kaksioita ja perheasuntoja. Yksiöihin on pisimmät jonot, mutta soluasunnon voi saada helpommin. Hakeminen kaverin kanssa soluasuntoon onnistuu myös. Asunnon vuokraan vaikuttavat asunnon koon ja sijainnin lisäksi asuinkiinteistön ikä ja siihen tehdyt peruskorjaukset.

Asuntoa voi hakea HOAS:ilta heti kun opiskelupaikka varmistuu aikaisintaan neljä kuukautta ennen asunnon tarvetta. Asuntojen vuokraamiseen sovelletaan ARA-sääntöjä eli hakijan tulot ja varallisuus vaikuttavat. Etusijalla ovat hakijat, jotka ovat ulkopaikkakuntalaisia. Helsinkiläiset hakijat menevät kuitenkin Helsingin kehyskunnista kotoisin olevien hakijoiden edelle.

Kesäasuntohakemus Hoasille on mahdollista jättää keväällä jos tarvitsee asuntoa vain kesää varten esimerkiksi Helsingissä sijaitsevan kesätyön takia. Nämä niin sanotut kesäasunnot tai kevätasunnot myönnetään ensisijaisesti opiskelijoille, mutta niitä voi hakea kuka vain.

HYY opiskelija-asunnot

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta vuokraa asuntoja kaikille Helsingin yliopistossa opiskeleville. Kohde sijaitsee Kampissa on nimeltään Domus Academica. Tarjolla tyttösoluja, poikasoluja, perheyksiöitä ja perhekaksioita.

Nuorisoasunnot Helsinki 

Nuorisosäätiö  

Nuorisosäätiön kautta vuokrakodin voi saada 18-29-vuotias nuori, joka käy töissä tai on aloittelemassa työuraansa. Nuorisosäätiö haluaa tukea nuoria itsenäisen elämän aloittamisessa.

Nuorisosäätiön asuntoja on monipuolisesti ympäri kaupunkia esimerkiksi Herttoniemessä, Herttoniemenrannassa, Tapulikaupungissa Viikinmäessä, Laajasalossa, Haagassa, Konalassa, Aurinkolahdessa, Jätkäsaaressa ja Malmilla. Asuntoja löytyy myös Helsingin lähikunnista Vantaalta, Järvenpäästä, Keravalta, Klaukkalasta, Nurmijärveltä, Tuusulasta, Jokelasta ja Hyrylästä.

https://www.nuorisosaatio.fi/

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry 

PKS-asuntoja on pääkaupunkiseudun 27 eri asuinalueella. Yhdistyksen tavoitteena on tarjota kohtuuhintaista asumista alle 30-vuotiaille töissä käyville nuorille. Helsingin asuntojen vuokranantaja on NAL Asunnot Oy. Asuntohakemuksen voi täyttää helposti netissä.

https://www.pksnuorisoasunnot.fi/

Oranssi Asunnot

Oranssi Asunnot tarjoavat yhteisöllistä asumista alle 25-vuotiaille nuorille, joilla on pienet tulot. Yhdistyksellä on kahdeksan asuntokohdetta Helsingissä. 

Senioriasunnot Helsinki

Helsingin kaupungin seniorikodit

Helsingin kaupungilla on vuokra-asuntoja, jotka on suunnattu erityisesti senioreille. Asunnoissa on huomioitu esteettömyys ja palveluiden läheisyys. Senioritalot sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä.

SenioriSolu kodit

Seniorisolu kodit mahdollistaa seniori-ikäisten asumisen esteettömissä asunnoissa yhteisöllisesti. Vuokrat ovat kohtuulliset ja jokainen voi valita yksityiseltä palveluntuottajalta ne lisäpalvelut, joita itse tarvitsee.

https://www.seniorisolukodit.fi/helsinki

Asumisoikeusasunnot Helsingissä

Helsinkiin valmistuivat ensimmäiset asumisoikeusasunnot vuonna 2000. Vuoden 2018 alussa asumisoikeusasuntoja oli jo 10 000 kpl, mikä tarkoittaa sitä että noin kolme prosenttia Helsingin asunnoista on asumisoikeusasuntoja.

Asumisoikeusasunto on huoleton tapa asua kuten vuokra-asunnossa, mutta kuitenkin asumisvarmuus on sama kuin mitä omistusasunto tarjoaa. ASO asunnon hankintahinnasta maksetaan 15 % ja sen jälkeen maksetaan vain kuukausittaista vastiketta.

Saadakseen asumisoikeusasunnon Helsingistä täytyy ensin hakea järjestysnumero Helsingin asuntotoimistosta. Vapautuvat tai valmistuvat asunnot myönnetään jonotusnumeron perusteella. Jonotusnumeron hakeminen ei velvoita mihinkään ja on maksutonta.

Asumisoikeusasuntoja haetaan asumisoikeusyhtiöltä nettihakemuksella. Helsingin Asumisoikeus Oy eli HASO käsittelee hakemukset ja asunnot myönnetään erillisten kriteerien mukaan. Hakijalla ei saa olla varallisuutta, niin että hän pystyisi hankkimaan vastaavan omistusasunnon Helsingistä. Varallisuutta saa olla maksimissaan 50 % haettavan asunnon markkinahinnasta.

Omistusasunnot Helsingissä

Asuntolainojen korot ovat jo pitkään olleet alhaalla, mikä on mahdollistanut omistusasunnon hankkimisen yhä suuremmalle osalle helsinkiläisistä, niillekin joiden tulotaso ei olisi siihen aiemmin riittänyt. Vaikka Helsinki on Suomen kallein kaupunki asua, on se silti vetovoimainen kaupunki, jonne moni haluaa muuttaa.

Omistusasunto tuo turvaa elämiseen ja samalla kartuttaa pääomaa. Helsinki on Suomen ehkä riskittömin kaupunki siinä, että omistusasunnon arvo alenisi. Päinvastoin hinnat ovat vain nousseet vuosien aikana ja omistusasunnot pitävät varmasti arvonsa tulevinakin vuosina.

Helsingissä on eniten kerrostaloja, joita on jopa 86 prosenttia kaikista taloista. Keskustassa asutaan pienemmissä asunnoissa kuin lähiöissä. Noin 60 % helsinkiläisistä asuu yksiöissä tai kaksioissa. Asunnon keskimääräinen koko Helsingissä on noin 70 neliömetriä.

Pienimmät myytävät asunnot sijaitsevat Alppilassa, jossa jo 20 neliön yksiö on suuri.

Helsingin kalleimmat asunnot sijaitsevat Kaivopuistossa, Ullanlinnassa ja Eirassa. Halvimpia asuinalueita ovat Jakomäki, Kontula ja Pohjois-Vuosaari.

Helsingin keskimääräinen omistusasunnon hinta oli vuonna 2020 alussa 5177 euroa per neliö.

Sijoitusasunto Helsingistä

Jos on ylimääräistä rahaa, niin miksei sijoittaisi sitä asuntoon Helsingissä? Vuokratuotto on takuuvarmaa, sillä niin moni haluaa asua vuokralla pääkaupungissa. Sijoitusasunnon arvo pysyy myös varmasti ja luultavimmin arvo tulee vielä nousemaan. Varmistaakseen sijoitus asuntonsa arvon nousun kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ostaa asunnon asuinalueelta, jolla on hyvä maine.

Kun miettii sijoitusasunnon hankintaa Helsingistä niin kannattaa huomioida myös, että Helsingin väestön ennustetaan kasvavan seuraavan 20 vuoden yli 100 000 asukkaalla. Tällä hetkellä kaupungissa on asukkaita 650 000.

Uudiskohteet Helsinki

Helsinkiä täydennysrakennetaan koko ajan voimakkaasti ja uudiskohteita tulee myyntiin jatkuvasti. Jos ostaa uudisasunnon jo rakennusvaiheessa, niin pääsee vaikuttamaan asuntonsa sisustusmateriaaleihin ja kalusteisiin.

Viime vuosien suurimmat kokonaiset uudisrakennus asuinalueet Helsingissä ovat muun muassa olleet Jätkäsaari ja Kalasatama. Tapanilaan on tällä hetkellä rakenteilla uudisrakennusalue aivan aseman viereen. Kruunuvuorenrantaan merenrantaan kolmen kilometrin päähän kantakaupungista nousee tällä hetkellä koteja jopa 13 000 asukkaalle vuoteen 2030 mennessä.

Uudiskohteita rakentaa muun muassa:

https://www.yit.fi/asunnot/myytavat-asunnot/helsinki

https://www.bonava.fi/asunnot/helsinki

https://peabkoti.fi/uudiskohteet/helsinki/

https://kodit.skanska.fi/

https://www.srv.fi/asuminen/

https://www.westpro.fi/kohteet

Vinkit kaikille muuttajille

Helsinkiin muuttaessa on hyvä muistaa myös tehdä kaikki tarvittavat sopimukset ennen muuttoa. Muista tehdä ajoissa ainakin sähkösopimus Helsinkiin, jotta saat valot päälle myös jääkaappiin muuttopäivänä. Myös nettiliittymä on hyvä tarkistaa, että saat parhaan mahdollisen netin uuteen kotiisi. Voi olla, että et tarvitse edes erillistä nettiliittymää, jos taloyhtiössä on jo sellainen valmiina.

Toiselta paikkakunnalta muuttajan kannattaa myös tarkistaa mitä kaikkea kivaa nähtävää kannattaa Helsingissä kokea, jos ei ole paljoa aikaa viettänyt aikaisemmin pääkaupungissa. Helsingin parhaat nähtävyydet voivat tarjota jo täällä asuvillekin mukavia päiväretkiä yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

Asunnon vaihtajille meillä on paljon vinkkejä helpompaan muuttoon ja tavaroiden pakkaamiseen. Lue myös kattava muuttajan muistilista sekä mistä kaikista tavaroista kannattaa luopua jo ennen muuttoa, jotta kaikkea ei tarvitse pakata.