Sähkösopimus Helsinki

Kun muutat Helsinkiin, sinulla on mahdollisuus tilata sähkösi miltä tahansa sähköyhtiöltä, joka tarjoaa sähkösopimuksia Helsingin seudulla. Voit valita itse miten haluat kuluttamasi sähkön olevan tuotettu sekä mihin haluat sähkön hintasi perustuvan. Muuton yhteydessä on hyvä hetki kilpailuttaa sähkösopimus, sillä hinnoissa on paljon eroja.

Sähkösopimus Helsinkiin heti netissä

Sähkön siirtoa ei voi Suomessa kilpailuttaa ja paikallinen sähköyhtiö Helen vastaa aina sähkönsiirrosta Helsingissä. 

Sähkön hinnan ja sähkön siirron lisäksi sähkölaskulle tulee aina verot, joihin asiakas itse ei pysty vaikuttamaan.

Helsingissä asuvalla on mahdollisuus vaihtaa sähköyhtiötään ihan milloin vain mahdollisten määräaikaisten sähkösopimusten sopimusehdot huomioiden. Muuton yhteydessä kannattaa perehtyä eri sähköyhtiöiden tarjoamiin sähkösopimuksiin huolellisesti, koska kilpailuttamalla sähköt voi säästää useita satasia vuodessa.

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailuttaminen Helsingissä on kätevintä ja nopeinta tehdä netissä, sillä useilla verkkosivuilla on laskurit sitä varten. Uusin sähkölasku kannattaa kaivaa esille, sillä laskuriin syötetään useita tietoja, jotka löytyvät omalta sähkölaskulta. Näihin tietoihin pohjautuen järjestelmä kertoo, että mikä sähkösopimus on halvin vaihtoehto. Järjestelmä vertaa sähkönmyyjien sähkötarjouksia asukkaan nykyisiin sähkön hintoihin.

Markkinoilla on paljon erilaisia sähkösopimuksia

Sähkösopimuksia on satoja erilaisia. Niissä on eroja sähkön tuotantotavoissa ja alkuperässä, sähkön hinnoissa, hinnoitteluperusteissa, sopimuksen kestoissa sekä sopimusehdoissa.

Sähkösopimuksia on olemassa kaksi päälajia. Sopimus voi olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa jatkuvasti ellei sitä erikseen irtisanota. Suomessa kuluttajan puolelta irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Jos solmii toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, niin on mahdollisuus hyötyä sähkön hinnan alenemisesta. Toisaalta tässä sopimustyypissä on myös riski, että sähkön hinta nousee mikäli markkinahinnat nousevat.

Määräaikainen sopimus

Määräaikaisella sähkösopimuksella “lukitaan” sähkön hinta tietylle ajanjaksolle. Kun jakso on ohi jatkuu sopimus toistaiseksi voimassa olevana. Tämä sopimustyyppi sopii jokaiselle joka haluaa ennakoida sähkölaskunsa. Sähkön hinta ei nouse, vaikka sähköenergian hinta maailmalla nousisi.

Sähköyhtiöiden palvelut Helsingissä

Sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen monenlaisia palveluja, joita tarjoamalla ne kilpailevat asiakkaista. Fortum esimerkiksi myöntää asiakkailleen ilmaisia sähkötunteja, kun he tekevät pieniä ympäristötekoja arjessaan. Eli esimerkiksi kierrättämällä tai polkupyöräilemällä autoilun sijasta voi saada edullisemman sähkösopimuksen. Monilla sähköyhtiöillä on hienot apit, joista kännykkäsovelluksella voi seurata omaa sähkön kulutustaan ja koittaa optimoida sähkön käyttöään. Joskus asiakkaille myönnetään bonuksia esimerkiksi s-bonusta tai ilmaisia vakuutuksia.

Opiskelijasähkö Helsingissä

Helsingissä on paljon opiskelijoita niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissa ja ammattiopistoissa. Opiskeluvaihtoehdot ovat Suomen laajimmat ja tasokkaat koulut tarjoavat monenlaisia vaihtoehtoja tulevaisuuteen. 

Helsingissä opiskelijalla on hyvät oltavat; siitä pitävät huolen kaupungin vilkas opiskelijaelämä sekä mukavat asuinalueet ja opiskelija asunnot. Moni opiskelija haluaa asua keskustassa, mutta halvimmat asunnot löytyvät hieman kauempaa kaupungin monipuolisista lähiöistä. Kulkuyhteydet kuitenkin Helsingissä ovat erinomaiset, joten liikkuminen julkisilla tai polkupyörällä on helppoa.

Sähköyhtiöt antavat opiskelijoille alennuksia ja useilla sähköyhtiöillä on erillisiä opiskelijasähkö sopimuksia. Opiskelijakortti kannattaa esittää kun on solmimassa sähkösopimusta. Helsingin seudulla opiskelijasähkösopimuksia ovat muun muassa Fortumin Opiskelijasähkö, Kotimaan Energian Opiskelija Diili sekä Vattenfallin opiskelija sähkö. Alennusta annetaan joko sähkön hinnasta tai kuukausittaisesta perusmaksusta.

Jos olet hankkimassa opiskelija-asuntoa Helsingistä, niin kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus jo hyvissä ajoin. Näin varmistaa, että sähköt toimivat jo muuttopäivänä. Samalla saa varmistettua itselleen myös halvimman sähkön hinnan.

Sähkösopimus kerrostalo

Kerrostalossa sähköä kuluu vähemmän

Kun asut Helsingissä kerrostalossa esimerkiksi keskustassa, Kampissa, Ullanlinnassa, Eirassa, Töölössä, Kalliossa, Hakaniemessä, Pasilassa, Meilahdessa, Jätkäsaaressa, Ruoholahdessa tai Sörnäisissä kannattaa hankkia sähkösopimus joka sopii kerrostaloon.

Kerrostalossa yksiössä sähkönkulutus on yleensä paljon vähemmän kuin pientaloissa. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota sähkön perusmaksuun, kun on hankkimassa sähkösopimusta kerrostaloon. Sähkön perusmaksu nimittäin muodostaa kerrostalon sähkölaskusta suurimman osan ja kulutetun sähkön osuus loppusummasta on pienempi.

Sähkön kulutus kaksiossa on usein noin 200 kWh per kk. Jos sähkön hinta on 6 senttiä kWh, niin sähkölaskun loppusumma on tällöin 12 euroa. Tämä tarkoittaa sitä että suuremmalla perusmaksulla esimerkiksi 8 € / kk nousee sähkölaskun loppusumma merkittävästi 20 euroon. Jos puolestaan valitsee sen, että perusmaksu on esim 2 € / kk ja sähkön myyntihinta korkeampi esimerkiksi 8 senttiä per kWh tulee sähkölaskun loppusummaksi 18 euroa.

Sähkösopimus omakotitaloon

Omakotitalossa sähkönkulutukseen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota, jos haluaa pienemmän sähkölaskuun Helsingissä.

Kun asut Helsingissä omakotitalossa esimerkiksi Puistolassa, Tapanilassa, Pakilassa, Maunulassa, Pirkkolassa, Oulunkylässä, Puotilassa, Laajasalossa, Myllypurossa tai Marjaniemessä niin sähkösopimusta solmiessa kannattaa erityistä huomiota kiinnittää sähkön kWh hintaan. Omakotitalon sähkölaskussa nimittäin suurin osa loppusummasta tulee sähkön hinnasta, koska sähköä kuluu enemmän kuin esimerkiksi kerrostalossa.

Jos omakotitalossa tai rivitalossa on suora sähkölämmitys, niin sähköä kuluu paljon enemmän, minkä takia lämmityskustannuksissa voi saada paljon säästöjä kilpailuttamalla sähköt.

Usein omakotitalossa asuja valitsee pörssisähkön, sillä optimoimalla omaa sähkönkulutustaan sähkön edullisimpiin hetkiin, voi saada isoja säästöjä sähkölaskuunsa. Toisaalta tämä sopii vain sellaiselle kuluttajalle, jolla on mielenkiintoa perehtyä sähkön hintoihin vuorokauden eri aikoina.

Aurinkopaneelit omakotitalossa pienentävät sähkölaskua, sillä ne tuottavat lähes ilmaista sähköä. Aurinkopaneelit voi tilata asennettuna monelta eri sähköyhtiöltä, jotka toimivat Helsingissä.

Sähköauton lataus on yhä suositumpaa Helsinkiläisissä omakotitaloissa. Sähköauton lataaminen kuluttaa sähköä riippuen autosta muutamia kymppejä kuukaudessa.

Sähkön siirto Helsingissä

Sähköt Helsingissä siirtää koteihin Helen Sähköverkko Oy

Helen eli Helsingin Energia hoitaa sähkön siirron ja sähköverkon ylläpidon, kunnostuksen ja kehityksen Helsingissä. Sähkön siirtohinta on vakio ja siitä ei tehdä erikseen sähkösopimusta. Siirto näkyy automaattisesti jokaisen helsinkiläisen sähkölaskulla. Helen on yksi Suomen toimitusvarmimmista sähköyhtiöistä, jolla on tyytyväiset asiakkaat. Helen siirtää sähköä yli 375 000 asiakkaalle ja Helsingissä on siirtoverkkoa noin 6200 kilometriä.

Sähkön alkuperä

Kun solmii sähkösopimuksen, niin voi itse valita millaista sähköntuotantoa haluaa tukea. Suomessa myytävä sähkö voi olla tuotettu periaatteessa kolmella eri tavalla: ydinvoimalla, fossiilisilla energialähteillä ja turpeella tai uusiutuvilla energialähteillä.

Monet sähköyhtiöt panostavat uusiutuviin energialähteisiin ja useilla yhtiöllä on tavoitteena vähentää tulevaisuudessa hiilidioksidipäästöjään tai olla jopa kokonaan päästötön yhtiö. Joillakin sähköyhtiöillä on omia tuulivoimaloita ja vesivoimaloita, joista ne saavat asiakkailleen luontoystävällistä sähköenergiaa.

Useat sähköyhtiöt ostavat myymänsä sähkön Nordpool nimisestä sähköpörssistä, joka on Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteinen sähköpörssi. Päivän sähkön hinta määrittyy aina kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kaikilla Suomen sähkön myyjillä ei siis ole ollenkaan omaa sähkön tuotantoa.

Sähköyhtiöitä, joista saa sähkösopimuksen Helsinkiin

Helen – paikallinen sähköyhtiö helsinkiläisille, jolla tavoitteena olla sataprosenttisesti hiilineutraali vuonna 2035.

Fortum – Fortum Vakio on suosituin sähkösopimus Helsingissä. Hinta on ennakoitava ja joustava ja sähkö 100 % hiilidioksidivapaata.

Sähkösopimus heti Helsinkiin

Jos unohdit tehdä sähkösopimuksen ennen muuttoa, niin sähköt on mahdollista saada päälle heti soittamalla sähköyhtiön puhelinpalveluun. Useimmiten sähköt saadaan toimimaan jopa 1-2 vuorokaudessa, mutta siitä veloitetaan pikakytkentämaksu.

Muut kaupungit Suomessa

Sähkösopimus Jyväskylä
Sähkösopimus Tampere

Kuva Tapio Haaja