Tampere sähkösopimus kerrostaloon

Sähkösopimus Tampere

Suomessa voit valita sähkösi miltä tahansa sähköyhtiöltä. Eri sähköyhtiöt tarjoavat eri tavoin tuotettua sähköä, erilaisia sopimuksia sekä erilaisia palveluita. 

Tampereella on monia sähkönmyyjiä ja asiakas voi kilpailuttaa mieleisensä vaihtoehdot ja valita sitten itselleen sopivimman. Sähkönsiirto tapahtuu aina yhden ja saman toimijan kautta, joka Tampereella on Tampereen Sähköverkko Oy

Mainos

  • Aina hiilidioksidipäästötöntä sähköä kaikkialle Suomeen.
  • Hinta päivittyy aina 3 kk välein ja on joustava sopimus.
  • Sähkösopimus on voimassa toistaiseksi.

Katso Fortum tarjous

Miten sähkön hinta muodostuu sähkölaskulle?

Sähkölasku koostuu kahdesta asiasta: sähköenergian hinnasta ja sähkön siirrosta. Sähkön myynnin voi kilpailuttaa, mutta sähkön siirto hinta on kaikille tamperelaisille sama. Lisäksi sähkölaskuun lisätään aina verot.

Asukas voi vaihtaa sähköyhtiötään milloin vain. Usein uusi sähkösopimus tehdään Tampereelle muuton yhteydessä, opintojen alkaessa, jos halutaan vaihtaa esimerkiksi ekologisempaan sähköön tai kun määräaikainen sähkösopimus on umpeutumassa. 

Tiesitkö muuten sen, että Tampereella sytytettiin Suomen ensimmäinen sähkölamppu vuonna 1882 Finlaysonin tehtaassa.

Finlayson Tampere
Laura Vanzo – Visit Tampere

Sähkön kilpailutus Tampereella

Sähkön hinta kannattaa aina kilpailuttaa. Sähkön vertailu on helpointa tehdä internetissä, josta löytyy kuluttajille monenlaisia vertailua varten kehitettyjä laskureita. 

Voit syöttää laskuriin nykyisen sähkösopimuksesi tiedot, minkä jälkeen palvelu hakee omaa kulutustasi vastaavan parhaan sähkötarjouksen. Sähkön myyjien tarjouksia verrataan siihen hintaan, jonka maksat sähköstäsi tällä hetkellä.

Sähkösopimusten erot

Sähkösopimuksissa on eroja sähkön hinnoissa, sähkön alkuperässä, sopimusehdoissa sekä sopimuksen kestossa. Sähkösopimukset voidaan lähtökohtaisesti jakaa toistaiseksi voimassa oleviin ja määräaikaisiin sopimuksiin

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa niin kauan kunnes asiakas irtisanoo sen. Suomessa sähkösopimuksen irtisanominen tapahtuu 14 vrk irtisanomisaikaa noudattamalla. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen haltija pääsee hyötymään mahdollisesta sähkön hinnan alenemisesta, mutta toisaalta on riski, että hinnat nousevat.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sopimus tehdään tietyksi ajaksi kerrallaan ja hinnat sekä ehdot ovat voimassa vain sovitun ajan. Määräaikainen sopimus sopii kaikille, jotka haluavat ennakointia ja turvallisuutta. Sähköenergian hinta ei esimerkiksi nouse talvipakkasilla ja hinta perustuu aina sähkön markkinahintoihin. 

Sähköyhtiöiden palvelut

Sähköyhtiöillä on tarjolla monenlaisia palveluja, millä kilpaillaan asiakkaista. Monilla sähköyhtiöillä on mobiilisovellus, josta pääsee näkemään kätevästi oman sähkönkulutuksen ja jonka avulla voi seurata ja pienentää energiankulutustaan. Väre esimerkiksi tarjoaa ilmaisen Kodin lisäturvavakuutuksen sekä ilmaisen avainturvan. Lumme tarjoaa sähköstään bonusta.

Fortum tarjoaa asiakasohjelmana pienempää sähkölaskua ilmaisten sähkötuntien muodossa, kun tekee ekologisia tekoja eli pikku juttuja arjessaan. Ilmastotekoja voi tehdä esimerkiksi kierrätyksen, ruokahävikin tai pyöräilyn muodossa. Samalla kun teet ympäristötekoja ja vähennät omia hiilidioksidipäästöjä pyöräilemällä autoilun sijaan, saat edullisemman sähkösopimuksen.

Sähkön siirto Tampereella

Sähkön siirto toimii Tampereella paikallisesti niin kuin muissakin Suomen kaupungeissa. Sähkönsiirrosta vastaa Tampereen Sähköverkko Oy, joka huolehtii Tampereen alueen sähköverkon rakentamisesta, ylläpidosta ja käytöstä. Sähkön siirron hinta on vakio ja siitä ei tarvitse tehdä erikseen sähkösopimusta. Sähköyhtiö laskuttaa sähkön siirtomaksun aina sähkölaskulla kulutetun sähkön yhteydessä.

Tampereen sähkönsiirtoalue ulottuu myös Nokian, Pirkkalan, Kangasalan ja Lempäälän puolelle. Näiden rajojen jälkeen sähkönsiirtoyhtiöksi vaihtuu Elenia. Tästä johtuu se, että Tampereen rajojen ulkopuolella sähkönsiirtohinnat ovat erilaiset.

Sähkösopimus opiskelijalle

Tampere on elävä opiskelijakaupunki

Tampere on suosittu opiskelukaupunki ja joka vuosi tuhannet uudet opiskelijat aloittavat opintonsa siellä. Joka kuudes kaupungin asukas on opiskelija. Kaupunki tarjoaa opiskelijoille erinomaiset puitteet keskittyä opiskeluun, mutta samalla nauttia myös vapaa-ajasta. Lukuisat tapahtumat, harrastusmahdollisuudet, yöelämä, luonnon läheisyys ja keskustan kompakti koko varmistavat sen, että elämä opintojen ohessa on myös kiinnostavaa.

Sähköyhtiöt myöntävät opiskelijoille alennuksia, joten jos olet opiskelija Tampereella niin sähkön hintojen vertailu todella kannattaa. Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun olet hankkimassa opiskelija asuntoa. Näin saat parhaimman hinnan sekä varmistat sen, että sähköt ovat toiminnassa jo muuttopäivänä.

Opiskelija sähkösopimuksia Tampereella tarjoavat ainakin Fortum opiskelijasähkö, Vattenfallin opiskelijasähkö senä Kotimaan Energian Opiskelija Diili. Opiskelijan sähkötarjouksen saa yleensä vain kertomalla olevansa opiskelija, mutta joskus myyjälle täytyy näyttää opiskelijakortti. Alennusta annetaan joko sähkön perusmaksusta tai vaihtoehtoisesti sähkön hinta on alhaisempi. Opiskelija-alennus on hyvä pieni säästö opiskelijan budjettiin ja kulutukseen.

Sähkön alkuperä

Sähkö voi Suomessa olla peräisin kolmesta eri vaihtoehdosta. Sähköä tuotetaan ydinvoimalla, uusiutuvilla energianlähteillä tai alkuperänä voi olla fossiiliset energianlähteet ja turve. 

Uusiutuvia energialähteitä ovat tuulisähkö, aurinkosähkö, vesisähkö, ilmalämpö energia, geo- ja hydroterminen energia, merienergia valtameristä, biomassa sekä kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut. 

Sähkönmyyjän täytyy ilmoittaa asiakkailleen vähintään kerran vuodessa myymänsä sähkön jakauma siitä, että miten sähkö on tuotettu.

Sähkösopimus kerrostaloon

Jos asut Tampereella kerrostalossa esimerkiksi Hervannassa, Kalevassa, Lielahdessa, Hatanpäällä, Messukylässä, Kaukajärvellä, Annalassa tai Pyynikissä kannattaa valita kerrostaloon sopiva sähkösopimus. 

Kerrostalon yksiön tai kaksion sähkönkulutus on yleensä maltillista, joten suosituinta on valita sähkösopimus ilman perusmaksua. Esimerkiksi keskimääräinen kaksion sähkönkulutus on noin 200 kWh kuukaudessa, mikä tarkoittaa sitä, että 6 sentin kWh hinnalla sähkölasku on 12 €/k. Jos siihen lisätään esimerkiksi 6 euron peruskuukausimaksu, nostaa se sähkölaskua merkittävästi. Näin ollen kerrostalossa asuvan kannattaa kiinnittää huomiota enemmän sähkön kiinteään kuukausimaksuun kuin sähkön kilowattituntihintaan.

Vuokra-asuminen on suosittua varsinkin Tampereen keskustassa. Kannattaa tarkistaa omasta vuokrasopimuksesta kuuluuko sähkösopimuksen tekeminen vuokralaiselle vai onko se huomioitu jo vuokranantajan toimesa. Yleensä vuokralainen tekee sähkösopimuksen omaan vuokra-asuntoonsa.

Sähkösopimus omakotitaloon

Jos asut omakotitalossa Tampereella esimerkiksi Leinolassa, Kaarilassa, Petsamossa Pispalassa tai Hervannassa kannattaa vertailla sähkön kWh-hintoja. Omakotitalossa sähköä kuluu paljon, joten paras sähkösopimus omakotitaloon on sellainen, jossa on mahdollisimman alhainen sähkön kilowattituntihinta. Varsinkin omakotitaloissa tai rivitaloissa, joissa on sähkölämmitys, on sähkönkulutus suurta. Lämmityskustannuksissa voi saada isoja säästöjä vertailemalla sähkösopimuksia.

Pörssisähkön hankinta on suosittua omakotitaloasukkaille. Pörssisähkön hinta perustuu tuntikohtaiseen spot-hintaan ja omakotitaloasujan on mahdollista painottaa kulutustaan halvimmille tunneille.

Sähköauton lataus vie paljon sähköä, joten jos omistat sähköauton niin pörssisähkö tai tuntihinnoitteluun perustuva sähkösopimus mahdollistaa auton lataamisen yöaikaan edullisemmin.

Aurinkopaneelit pienentävät sähkölaskua ja niitä saa toimitettuna ja asennettuna useilta sähköyhtiöiltä. Aurinkopaneelien asennus on helppoa ja ne alkavat tuottamaan aurinkosähköä heti. Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli asukkaan tarpeiden, sähköyhtiö voi ostaa ylijäämäsähkön markkinahinnalla.

Tampereella toimivia sähköyhtiöitä:

Tampereen Sähkölaitos Oy – Lähellä oleva toimija tamperelaisille. S-bonusta sähkönkulutuksesta ja kokonaisvaltaista palvelua.

Väre – Väreen muodostivat vuonna 2019 Savon voima, Kuopion energia, Jyväskylän energia ja Lappeenrannan energia. Väre tarjoaa määräaikaista sähköä, kuukausisähköä, pörssisähköä, viihdesähköä sekä jatkuvaa sähköä.

Fortum – Fortum Vakio on Tampereen suosituin sähkösopimus. 100 % fossiilivapaata sähköä, joten Fortumin valitsemalla huolehdit samalla  ympäristöstä.

Nordic Green Energy – asiakkaat voivat valita vihreän sähkön alkuperän vapaasti ja tarjolla monenlaisia sopimustyyppejä.

Lumme Energia – Kotimainen yhtiö, joka tuottaa sähköä pääosin suomalaisissa vesivoimalaitoksissa. Sen tuottama sähkö on alkuperätodennettua 100 % uusiutuvaa vesivoimaa. Kalojen hyvinvointi on otettu huomioon Lumme Energian ympäristöprojekteissa.

Kotimaan Energia – Uskollisille asiakkaille ilmaisia sähkötunteja

Vattenfall – Suosituin sähkösopimus Tampereella on fossiilivapaa Ilmasto Mix -sopimus. Kuluttajien valinta Suomen vastuullisimmaksi toimijaksi.

Leppäkosken Energia – Erilaisia sähkösopimuksia kuten Priima-sähkö, Tunti-sähkö, Takuu-sähkö ja Markkinasähkö.

Lumo Energia – kilpailukykyiset tarjoukset ja asiakas voi valita itse sähkön alkuperän

Sähkösopimus heti

Sähkösopimus on mahdollista saada tarvittaessa voimaan heti, jos sopimuksen tekeminen on unohtunut ennen muuttoa Tampereelle. Sähköyhtiöillä on puhelinpalvelu, jonne voi soittaa kiiretapauksissa. Useimmat veloittavat pikakytkentämaksun, jos sähköt halutaan päälle jo 1-2 vuorokauden sisällä. 

Miten nopeasti sähköt kytketään ja koska sopimus tulee voimaan?

Monet sähkönmyyntiyritykset voivat kytkeä sopimuksen voimaan, jos se tehdään ennen klo 14:00 heidän sivujen kautta tai puhelimella soittamalla.

Sähkösopimus kannattaa tehdä heti kun tietää muuttopäivän. Se on kuitenkin mahdollista tehdä pari viikkoa ennen muuttoa. Varmista, että sähköt ovat päällä Tampereelle muutaessasi ja solmi uusi sopimus netissä heti kun mahdollista. Sähköjä ei yleensä kytketä päälle viikonloppuisin, joten sopimusasiat kannattaa hoitaa kuntoon arkipäivänä eikä pyhänä.

Kuvien lähde: Laura Vanzo – Visit Tampere