Kodin järjestäminen on joskus vaikeaa. Tuntuu siltä, että tavarat ovat aina hukassa ja kodin kuntoon laittamiseen ei koskaan ole aikaa. Arki tuntuu hankalalta, eikä oma koti ole rentouttava paikka.
Oletko sitä mieltä, että kontrolli omaan kotiin on jo menetetty ja sitä on mahdoton saada takaisin raiteilleen? Ajatteletko, että et koskaan saa selvitettyä kodin kaaosta, koska urakka tuntuu liian isolta etkä tiedä mistä aloittaisit?
Lue tästä parhaat vinkit kodin järjestämiseen ja tee muutos elämääsi. Lopputuloksena saat hyvin järjestetyn kodin, rentouttavan elinympäristön, paremman arjen hallinnan, enemmän aikaa mukaville asioille, hyvän mielen sekä kaupanpäällisenä paremman itsetunnon ja itseluottamuksen.
Kaikki vinkit kodin järjestämiseen
Kodin järjestämisen ei tarvitse olla liian rankkaa tai aikaavievää. Tärkeintä on päätöksen tekeminen, jota lähtee toteuttamaan pienin askelin. Kun suunnittelee ”koti kuntoon”-projektinsa huolellisesti ja toteuttaa sitä rauhallisesti, syntyy lopputulos kuin itsestään!
Järjestysurakan jakaminen pieniin osiin ja ajankäytön suunnittelu
Jotta projekti ei kaadu heti omaan suuruuteensa ja jotta et muserru työkuorman alle, jaa kodin järjestelyurakkasi pienempiin osiin. Tämän jälkeen tee päätös siitä, että miten paljon haluat käyttää aikaa päivittäin tavaroiden järjestämiseen ja kodin organisointiin.
Voit päättää esimerkiksi käyttäväsi järjestämiseen kaksi tuntia joka päivä tai siivoavasi joka lauantai kuusi tuntia. Ajat voit merkata kalenteriisi, jos se helpottaa sinua niiden noudattamisessa.
Keskity yhteen asiaan kerrallaan
Projektin pienemmät osat voivat olla esimerkiksi huonekalujen läpikäymisiä, kuten vaatekaapin, lipaston, eteisen kenkätelineen tai jääkaapin järjestäminen. Jos aikaa on käytettävissä enemmän päivittäin, voi organisoida koko huoneen kerrallaan.
Keskity aina vain yhteen asiaan kerrallaan! Näin työskenteleminen auttaa motivaation säilymisessä, koska työnsä tuloksen näkee selkeästi. Pienillä askelilla pääsee varmimmin hyvään lopputulokseen.
Ole armollinen itsellesi
Muista kohtuus kaikessa! Valmista ei tule samantien ja koti ei voi heti näyttää sisustuslehden unelmakodilta. Unohda hetkeksi ajatusmalli “kaikki tai ei mitään”. Se nimittäin usein johtaa uupumiseen ja hyvin aloitettu projekti saattaa jäädä puolitiehen.
Kuuntele omia voimavarojasi ja mieti kotisi niitä osia, jotka olet jo saanut kuntoon. Sotku on väliaikaista ja pian nautit elämästä avarammassa kodissasi, jossa arki sujuu paremmin.
Ammattijärjestäjä avuksi
Jos kodin järjestäminen yksin tuntuu mahdottomalta, on olemassa ammattijärjestäjiä, joilta voi tilata henkilökohtaista palvelua kotiinsa. Ammattijärjestäjät ovat ammattijärjestäjän koulutuksen läpikäyneitä ammattilaisia, jotka tietävät miten tavaroita karsitaan tehokkaasti ja tavaroita järjestellään loogisesti. He eivät ole siivoojia, mutta jotkut tarjoavat myös siivouspalvelua.
Ammattijärjestäjän hinta vaihtelee riippuen projektista. Useimmiten hinnat ovat tuntiperusteisia. Ammattijärjestäjän koulutus takaa sen, että asiakas saa asiantuntevaa palvelua ja todellista apua ongelmiinsa ilman pelkoa siitä, että hän maksaa turhasta.
Tavaroiden karsiminen
Minimalismi ja tavaroista luopuminen ovat nykyään jopa muoti-ilmiöitä.
Katso vinkkejä minimalismiin videolta
Julkisuudessa on myös paljon puhuttu konmarittamisesta ja kuolinsiivouksesta. Näihin kaikkiin metodeihin sinun kannattaa perehtyä sekä tutkiskella, että voisiko joku näistä sopia ohjeeksi oman kotisi järjestämisessä.
Mitä jälkeen jää – Taito tehdä kuolinsiivous
Jokainen tuntee itsensä ja oman perheensä tarpeet parhaiten ja näitä ohjeita voi soveltaa tai poimia niistä vain parhaat vinkit itselleen avuksi.
Tavaroista luopuminen voi olla yllättävän vaikeaa ja niiden säilyttämiselle saattaa keksiä monia eri perusteluita. Muistisääntönä kannattaa kuitenkin pitää sitä, että jos ei kahteen vuoteen ole käyttänyt vaatetta tai tavaraa, niin siitä kannattaa luopua.
Jokaisen esineen kohdalla kannattaa myös miettiä, tuottaako esine iloa vai onko se taakka? Jos iloa ei ole, niin luopuminen on paras vaihtoehto.
Hyvä on myös muistaa, että muistot elävät mielessä eivätkä tavaroissa! Syyllisyys kannattaa myös unohtaa kun karsii tavaroitaan.
Hankkiudu samantien eroon poistetuista tavaroista
Kun olet lajitellut säästettävät, kierrätettävät ja roskikseen menevät tavarat, niin toimi heti. Toimita kierrätettävät tavarat samantien keräykseen tai hyväntekeväisyyteen. Näin saat tilaa kotiisi nopeasti ja huomaat kuinka projekti edistyy.
Marie Kondo on tehnyt kaksi sopivaa kirjaa kaikille, jotka haluavat laittaa elämänsä ja kotinsa järjestykseen.
Tilaa kodin järjestämisen kirjat helposti äänikirjoina tai eKirjana ja voit kuunnella niitä samalla kun järjestät kotiasi.
KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika
KonMari – Iloa säkenöivä järjestys
Tavarataidot – Jenni Sarras – Kotimainen vastine Konmarille
Tavarataidot kirja on suomalaisen Jenni Sarraksen kirjoittama ja se tarjoaa suomalaisen vastineen konmarittamiselle. Kirjassa annetaan paljon käytännön vinkkejä siitä, miten tavarapaljous voitetaan. Se antaa vinkkejä tavaroiden karsimiseen ja auttaa myös ymmärtämään sitä, minkä takia luopuminen on vaikeaa.
Tavarataidot – Jenni Sarras
Missä tavaroita kannattaa säilyttää?
Samalla kun karsit ja järjestelet tavaroita, mieti kotisi käytännöllisyyttä. Missä tavaroita kannattaa säilyttää, jotta elämä on mahdollisimman helppoa ja arki sujuvaa?
Usein käytettävät tavarat kannattaa säilyttää lähellä ja harvoin tarvittavia kannattaa pitää kaappien ylähyllyillä tai vaatekaapin perällä. On parasta jos jokaisella perheenjäsenellä on oma laatikko tavaroilleen. Se helpottaa järjestyksen ylläpitämistä jatkossa.
Aloita järjestäminen helpoimmista kohteista
Aloita tavaroista joihin sinulla ei ole tunnesidettä ja jätä viimeiseksi kaikkein tunnepitoisimmat tavarat, joiden selvittely vie aikaa. Usein muistoesineitä läpi käydessään unohtuu hetkeksi menneeseen ja niiden selvittely vie aikaa ja enemmän voimia.
Vaatekaapin järjestäminen
Vaatekaappi kannattaa järjestää niin, että siellä on vain itselle sopivan kokoisia ja miellyttäviä vaatteita. Millaiset vaatteet sopivat nykyiseen elämäntilanteesi? On turhaa säilyttää vaatteita, joihin ei koskaan pukeudu.
Vaatekaapit kannattaa tyhjentää yksi kerrallaan ja käydä läpi yhden vaateryhmän vaatteet, jolloin näet parhaiten kuinka paljon niitä todellisuudessa on. Ne ehjät vaatteet joista aikoo luopua kannattaa myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Jäljelle jäävät vaatteet kannattaa viikata kauniisti kaappiin tai laittaa henkariin.
Tämä on myös hyvä aika miettiä kodin säilytysratkaisuja. Ovatko vaatekaappien hyllyt toimivat? Tarvitaanko kaappeihin enemmän henkaritilaa vai onko hyllytila omaan tarpeeseen kätevämpää? Onko tarpeen tehdä säilyttämistä helpottavia kalustehankintoja?
Hyviä vaatteiden viikkausvinkkejä löytyy kirjasta: Konmari – Iloa säkenöivä järjestys.
Keittiön järjestäminen
Keittiön kaappien järjestäminen vaikuttaa suoraan arjen sujumiseen. Keittiönhän sanotaan olevan kodin sydän ja kun se voi hyvin, voivat kaikki perheenjäsenet paremmin. Kun keittiössä on tavarat ja astiat paikallaan, on ruoan laittaminen ja ateriointi paljon helpompaa.
Usein keittiön kaappeihin on unohtunut vanhoja tuotteita ja tässä kohtaa on hyvä hetki tarkistaa päivämäärät.
Keittiössä on myös monia kodinkoneita, joita ei tule koskaan käytettyä ja sinne on vuosien saatossa kertynyt kaikenlaisia turhakkeita. Ne kannattaa viedä samantien varastoon tai kierrätykseen.
Kodin järjestämisen hyödyt
Kodin järjestämisen tärkein hyöty on arjen helpottuminen.
Jatkuva siivouskierre katkeaa ja kotiin tulee tilaa hengittää. Aikaa jää muuhunkin kun tavaroiden paikalleen kuljettamiseen. Siisteyden ylläpito on jatkossa helpompaa kun tavaraa on vähemmän. Ystäviä on mukava kutsua kylään siistiin kotiin, josta voi itse olla ylpeä.
Kun koti on järjestyksessä, on mielikin järjestyksessä.
Mukava lukuvinkki kodinhoitoon: Martat – Kodinhoitokirja
Martat – Kodinhoitokirja
Koti järjestykseen ennen muuttoa
Jos on aikeissa muuttaa pian, kannattaa kodin järjestys hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen sitä. Useimmat omistavat liikaa tavaraa ja on helpompaa hankkiutua eroon kaikesta ylimääräisestä ennen muuttoa. Näin muuttopäivä on sujuvampi ja uuteen kotiin asettuminen vaivattomampaa.
Jos kuitenkin muutto tulee yllättäen tai aika ei riitä tavaroiden karsimiseen ennen muuttoa, voi hyvä väliaikainen ratkaisu olla vuokrattava pienvarasto. Sinne voi helposti kuljettaa ylimääräiset tavarat odottamaan lajittelua.
Maksullinen pienvarasto voi olla pieni tai suuri, ihan oman tarpeen mukaan. Tavarat säilyvät turvassa lämpimässä varastossa ja kun aikaa on enemmän muuton jälkeen, voi siellä lajitella tavarat rauhassa.