Kuolinsiivous

Kuolinsiivous tavaroiden organisoimiseen

Ruotsalainen isoäiti, 82-vuotias Margareta Magnusson, kirjoitti kirjan “Mitä jälkeen jää – taito tehdä kuolinsiivous”. Kirja tavoitti heti ruotsalaiset ja nyt kirja on julkaistu jo 30:llä eri kielellä.

Kuolinsiivouksesta tuli koko maailman tuntema trendi, joka haastaa konmarituksen ja minimalismin ja joka auttaa kodin tavaroiden organisoinnissa ja raivaamisessa. Nyt kodin siivoamisessa käytetään ruotsalaisia oppeja. Tämä on myös erinomainen tapa käydä läpi tavarat ennen pakkaamista ja muuttoa.

Yleensä kuolinsiivous tehdään jonkun kuoltua. Tässä organisointitavassa ei kuitenkaan kukaan ole kuollut. Ideana on siivota koti sellaiseen kuntoon, että voisi kuolla milloin vain ja perikunnan olisi helppoa selvitä tavaroiden läpikäymisestä. Margaret Magnusson kirjoittaa kirjassaan, että

Olisi kauheaa, jos jonkun muun pitäisi siivota kotini minun kuoltuani.

Margaret Magnusson

Sanana kuolinsiivous kuulostaa kamalalta, mutta sen ei ole tarkoitus olla surullista. Kuolinsiivousta on käytännössä tehty aina, mutta nyt se on vain puettu sanaksi. Kuolemaan on aina haluttu varautua, jos se vain on ollut mahdollista. Ihminen nimittäin luontaisesti haluaa, että kaikki on järjestyksessä, kun hänestä aika jättää. Tärkein ohje kuolinsiivouksessa on, että

elämän kuuluu jatkua kuolinsiivouksen jälkeen!

Milloin kannattaa aloittaa kuolinsiivous?

Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa kuolinsiivousta. Kuolinsiivous on hyvä tapa karsia tavaroitaan jo nuorenakin. Jokainen meistä säästää turhia tavaroita ja kodin kaapit ovat täynnä tavaraa ja vaatteita, joita ei koskaan tule käytettyä. Niiden systemaattinen läpikäyminen kannattaa tehdä aika ajoin ja samalla hankkiutua eroon kaikesta ylimääräisestä.

Kuolin siivous kannattaa aloittaa milloin vain, kun haluaa yksinkertaistaa ja organisoida elämäänsä.

Muuton yhteydessä on erinomainen hetki suorittaa kuolinsiivous. Pakkaaminen muuttoa varten helpottuu, kun osa omaisuudesta on karsittu.

Miksi kuolinsiivous kannattaa?

1 Kuolinsiivouksen tekeminen itse säästää rahaa ja myös aikaa.

Samalla kotiin tulee tilaa, jolloin arki on mukavampaa ja helpompaa. Kun koti on siivottu, myös mieli on parempi.

2 Kuolinsiivousta tekemällä saa itse päättää sen, mitä haluaa itsestään näyttää muille.

Kaikki eivät halua tätä ajatella, mutta joskus on helpottavaa saada tehdä tämä päätös itse. Samalla voi hankkiutua eroon salaisuuksistaan, varsinkin niistä jotka aiheuttaisivat läheisille harmia tai surua.

3 Kuolinsiivous on terapeuttista.

Se on itsetutkiskelua ja menneen elämän muistelemista. Käymällä läpi kaikki elämän varrella tapahtuneet asiat voi muistaa sen, että mikä omassa elämässä on ollut merkityksellistä. Ehkä menneiden muisteleminen myös auttaa keskittymään tärkeisiin asioihin paremmin tulevassa elämässä.

4 Muuttolaatikoita tarvitaan vähemmän.

Kaiken kaikkiaan muuttoon kuluu sitä vähemmän aikaa, mitä vähemmän on tavaraa.

Kuolinsiivouksen aloittaminen – 8 vinkkiä miten aloitat tavaroiden karsimisen kuolinsiivouksen opeilla

Siivoa vanhat valokuvat viimeiseksi

1 Kuolinsiivous kannattaa aloittaa jostain, mikä ei aiheuta tunteita.

Hyviä aloituspaikkoja ovat kellari ja ullakko. Sen jälkeen voi jatkaa eteisen vaatekaapista ja muista vaatekomeroista. Näihin paikkoihin nimittäin usein kertyy tavaraa, joka on lojunut paikallaan jo vuosia. Kun heität tavaroita pois, et edes huomaa sitä, koska et muista välttämättä edes omistavasi niitä.

2 Jätä vaikeimmat paikat viimeiseksi

Kirjeet, valokuvat ja henkilökohtaiset muistot herättävät tunteita ja niiden läpikäyminen on aikaa vievää. Ne kannattaa suosiolla jättää viimeiseksi.

3 Karsi suurimmat esineet ensin

Suuret esineet kannattaa karsia ensin. Näin tuntee saavansa aikaan nopeasti tulosta ja kotiin tulee tilaa. Tämä kannustaa jatkamaan siivousta.

4 Älä siivoa normaalisti

Unohda kuolinsiivouksen yhteydessä normaali siivoaminen. Älä imuroi ja pyyhi pölyjä samalla, vaan keskity tässä prosessissa vain tavaroiden läpikäymiseen. Näin säästyy parhaiten voimia oleelliseen. Kuolinsiivouksessa ei ole kyse vain siivoamisesta, vaan pysyvän elämäntapan organisoinnista.

5 Kerää rakkaat asiat laatikkoon

Kun olet päättänyt mitä muistoja haluat säilyttää, kokoa tavarat yhteen laatikkoon. Laatikko voi sisältää päiväkirjoja, rakkauskirjeitä ja matkamuistoja, kaikkea millä on merkitystä vain sinulle. Laatikon päälle kannattaa kirjoittaa teksti “Heitä pois”. Näin läheiset jälkeenjääneet voivat itse miettiä, että avaavatko laatikon vai heittävätkö sen pois.

6 Käytä rauhassa aikaa muisteluun

Ennen tavaroiden pois heittämistä on miellyttävää viettää niiden kanssa rauhallinen hetki. Sen jälkeen voi hyvällä omalla tunnolla hankkiutua niistä eroon.

7 Varaa kuolinsiivoukseen tarpeeksi aikaa

Kuolinsiivouksella ei ole kiire ja sen tekemiseen kannattaa varata aikaa. Tavaroiden läpikäyminen on yllättävän aikaa vievää ja saattaa tuntua henkisesti raskaalta. Etene sopivalla vauhdilla, älä uuvuta itseäsi ja varsinkaan älä luovuta!

8 Nauti elämästä

Muista nauttia elämästä! Kuolinsiivouksessa ollaan tekemisissä ison ja raskaan asian kanssa. Välillä se kannattaa kuitenkin jättää taka-alalle ja keskittyä mukaviin asioihin, jotka tuottavat itselle iloa. Ei saa unohtaa iloita siitä, että saa elää. Näin jaksaa taas siivota paremmin seuraavana päivänä.