Muuttaessa uuteen osoitteeseen on hyvä muista siirtää myös nettiliittymä uuteen kotiin. Muutossa voi joutua myös vaihtamaan nettiliittymää, jos uudessa talossa on erilaiset valmiudet nettin kytkemiseen.
Muuttamisen aikana on hyvä pohtia myös mikä on paras nettiliittymä uudessa kodissa.
Miten nettiliittymä vaihdetaan uuteen osoitteeseen?
Jos tiedät että haluat siirtää nykyisen internetliittymäsi uuteen kotiin, kannattaa siirto ilmoitta nykyiselle palveluntarjoajalle ajoissa ennen muuttoa. Telia, Elisa ja DNA Welho suosittelevat ilmoittamaan muutosta kaksi viikkoa ennen muuttopäivää.
Kun hoidat uuden kotisi osoitteen ja muuttopäivän tarpeeksi ajoissa, ei kiinteä laajakaistasi ja siihen mahdollisesti kytketyt palvelut lakkaa toimimasta. Näin voit nauttia nopeasta nettiyhteydestä sekä netin kautta saatavista palveluista, kuten Netflixistä ja IPTV-palveluista heti muuttopäivän iltana – jos enää jaksat muuttolaatikoiden kantamisen jälkeen.
Mikä nettiyhteys kannattaa valita uuteen kotiin?
Joskus muuttaessa on pakko vaihtaa liittymän tyyppiä. Jos muutat esimerkiksi pois kerrostalosta omakotitaloon ja edellisessä kodissasi on ollut taloyhtiöliittymä myös netissä, täytyy sinun hankkia uuteen taloosi sopiva nettiliittymä. Omakotitalossa voi olla kuparikaapeli ADSL-liittymää varten tai valokuituliittymä nopeampaa nettiä varten valmiiksi vedettynä.
Kaupunkialueilla on myös jollain asuinalueilla kaapeli-tv-liittymiä vedettyä, jos omakotitalo on lähellä kerrostaloja.
Omakotitalon papereista ja usein jo myynti-ilmoituksesta selviää minkälaiset nettivalmiudet talossa on.
Kannattaa myös tarkistaa onko alueella tulossa nopeampia nettiyhteyksiä operaattoreiden toimesta. Usein teleoperaattorit tekevät kaapelointeja pientaloihin yhdellä kerralla, jolloin useammat kiinteistöt voivat liittyä valokuitukaapeliin yhdellä kertaa.
Omakotitalossa voi myös pärjätä aivan tavallisella matkapuhelimen mobiili liittymällä, jos ei ole tarvetta nopealle yhteydelle tai nettipelaamiseen tarvittavia lyhyitä vasteaikoja.
Mobiilinetti voi toimia kotona myös väliaikaisena nettiliittymänä, jos alueelle on tulossa nopeampia yhteyksiä myöhemmin.
Katso Telian mobiilinetti tarjoukset täältä!
Muista irtisanoa nykyisen asunnon nettiliittymä, jos et tilaa uuteen kotiisi mitään nettiyhteyttä.
Mikä on paras nettiliittymä kerrostaloon?
Kerrostaloissa voi olla enemmän vaihtoehtoja nettiliittymien osalta. Ison taloyhtiön kautta voit saada myös nettiliittymän halvemmalla kuin pienemmässä rivitaloyhtiössä tai omakotitalossa.
Taloyhtiöt voivat kilpailuttaa nettiliittymän ja valita yhden taloyhtiöliittymän, joka on saatavilla kaikille asunnoille. Kannattaa tarkistaa jo asuntoa vuokrattaessa tai ostaessa mikä nettiliittymä on kyseisessä taloyhtiössä tarjolla kaikille asunnoille.
Taloyhtiön nettiliittymä riittää usein hyvin perusnetin käyttöön sekä nettitelevision katseluun. Jos tarvitsee nopeampaa nettiä omaan asuntoon, niin silloin voi hankkia oman laajakaistaliittymän itse. Tällöin asunnon omistaja tai vuokraaja tekee sopimuksen suoraan operaattorin kanssa ja kilpailuttaa hinnat itse.
Usein yhteen taloyhtiöön on saatavissa vain yhden teleoperaattorin kautta kiinteä laajakaista. Asunnon käyttäjä voi kuitenkin valita toisen operaattorin esimerkiksi hankkimalla mobiililaajakaistan.
Lue lisää: Mobiililaajakaista vertailu ja tarjoukset
Isomman perheen asunnossa voi netti olla helposti jumissa nykyisten nettipalveluiden lisääntyessä. Muutama katsoo sarjoja ja elokuvia netissä, jolloin kolmas tietokoneella pelaaja ei saa tarpeeksi netin kaistaa ja kaikilla netti pätkii.
Tämän netin pätkimisen huomaa usein vasta käytännössä ja sitä varten kannattaa varmistaa, että nykyinen nettiyhteys on helposti päivitettävissä.
Jos on tehnyt määräaikaisen sopimuksen nettiliittymän osalta, niin sitä ei välttämättä voi vaihtaa parempaan, jos netti ei olekaan tarpeeksi nopea.
Kannattaa tarkistaa ennen nettiliittymän tekemistä kaikki käyttäjät ja käyttötarpeet seuraavan kahden vuoden ajalta, jos miettii määräaikaista nettiliittymää.
Onneksi nykyään melkein jokaisella on kännykässään nettiliittymä, jota voi käyttää esimerkiksi nettitelevision katsomiseen. Näin oman asunnon kiinteä nettiliittymä jää muille käyttöön eikä ole tukossa.
Muistilista nettiliittymän muuttoon:
- Tee liittymän vaihto tarpeeksi ajoissa – 2 viikkoa ennen muuttoa
- Tarkista minkälainen nettiliittymä on uudessa kodissa
- Osta laajakaistamodeemi, jos nettiliittymän tyyppi vaihtuu
- Onko kerrostalossa taloyhtiölaajakaistaa tarjolla?
- Mieti kuinka nopean nettiliittymän tarvitset uudessa kodissa
- Tarkista sopimuksen ehdot, jos teet määräaikaisen sopimuksen
Tilaa nettiliittymä kotiin helposti
DNA netti kotiin | 4G, 5G, DNA Valokuitu Plus 200M, 400M, 1000M | |
Elisa kiinteä laajakaista kotiin | Saunalahti kotikuitu 100, 250, 1000 mbit/s | |
Telia Rajaton kotiin | Telia Rajaton alk. 7,90 €/kk 0,2M, 150M, 300M |